W5 OXI - skoncentrowany odplamiacz do tkanin

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cambridgei
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.05
    • 124

W5 OXI - skoncentrowany odplamiacz do tkanin

Cześć

Znalazłem u siebie w piwnicy w szafce z proszkami do prania środek W5 OXI - odplamiacz do tkanin, aktywator środka piorącego, sól odplamiająca lub bezpośrednio na plamę. 750 g kupione w jednym z popularniejszych dyskontów, za przystępną cenę.

Z ciekawości postanowiłem użyć go do czyszczenia, dezynfekcji sprzętu piwowarskiego przy dwóch ostatnich warkach.

Produkt "zawiera" tlen aktywny, jest to proszek w białych drobnych granulkach, ich średnica taka sama jak u Chempiro OXI, po dodaniu do wody zachowuje się również tak samo jak Chempiro OXI plus dość intensywne pienienie czego w C.OXI nie zauważyłem. Efekt "śliskich" rąk występuje.

Podaję skład: powyżej 30 % związki wybielające na bazie tlenu, poniżej 5% niejonowe środki powierzchniowo czynne, anionowe środki powierzchniowo czynne, enzymy (proteaza).
    Produkt szkodliwy , zawiera nadwęglan sodu, bezzapachowy.

Zastanawia mnie wasza opinia o stosowaniu takiego środka w piwowarstwie, czy jest bezpieczny, czy w porównaniu do C.OXI wymaga płulkania wodą.

Foto etykiety chyba zbędne ale jeśli ktoś chce to podam linka.
    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
    Piotr
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Ja ostatnio czasem używam Oxy z Biedronki. Z działania jestem zadowolony. Płuczę jak chlor - wielokrotnie.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• cambridgei
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.05
      • 124

Ja myslę że te wszystkie OXI ze wskazaniem do odplamiania są niczym innym jak Chempiro OXI za wyjątkiem tego że posiadają jonowe środki p.c., które powodują pienienie po dodaniu do wody, ze wskazaniem obniżenia napięcia powierzchniowego czyli po prostu usunięcia plam z powierzchni, co nas w tym przypadku nie interesuje.
      Last edited by cambridgei; 2009-11-17, 14:26.
      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
      Piotr

Comment

Przetwarzanie...
      X