Przeróbka Marzen na Marzen Rauch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • diebels
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 170

    #1

    Przeróbka Marzen na Marzen Rauch

    Mam gorącą prośbe , jak przerobić ten skład( już taki mam) na wędzone Marcowe
    - słód pilznenski Weyermann - 3,2 kg,
    - słód monachijski typ I Weyermann – 0,8 kg,
    - słód karmelowy jasny Carapils® - 0,3 kg,
    - słód karmelowy Caramunich® typ II Weyermann - 0,2 kg,
    - chmiel aromatyczny Hallertau Spalt Select - 50 g (granulat),
    - chmiel aromatyczny Tettnanger - 30 g (granulat)
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    A wędzony słód masz, bo to kluczowe jest

    Jeśli tak, to jaki i ile?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • diebels
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 170

      #3
      Własnie nie mam i nie wiem jaki kupić

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ja zrobiłam takie, wyszło fajne. Ale to słód wędzony ze Steinbacha, który jest mocniej wędzony, niż Weyermanna, zatem jakbyś brał ten drugi, to daj więcej. No, chyba, że ma być słabo wędzone
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • diebels
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 170

          #5
          A patrząc na mój skład to jak byś go zmieniła dokładnie

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Najprościej zamienić pilzneński na wędzony i zwiększyć ilość monachijskiego. Np. 2,2 wędzony i 1,8 monachijski, bez pilzneńskiego.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-11-22, 14:53.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • diebels
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 170

              #7
              dam 2 kg weyermana wędzonego i odejme 2 kg pilneńskiego ,zobaczymy co wyjdzie

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Weyermanna to daj 3 kg, a najlepiej to zamów Steinbacha
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Weyermanna to daj 3 kg, a najlepiej to zamów Steinbacha
                  do nabycia w jedynym słusznym sklepie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                    dadek
                    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                    2023-06-30, 00:55
                  • darekd
                    Bamberg Klosterbräu, Bamberger Rauchbier
                    darekd
                    Legendarny, historyczny browar we frankońskim Bambergu i o dziwo nie oceniane tu dotąd piwo (no chyba, że nie znalazłem...)

                    Ciemny Rauch na słodzie z bukowego wędzenia ze złotymi medalami na European Beer Star 2021 i 2022.

                    https://klosterbraeu.de/

                    13,1% ekstr.,...
                    2024-01-29, 23:37
                  • darekd
                    Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Festbier Märzen
                    darekd
                    Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
                    W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....
                    2024-12-27, 21:18
                  • dadek
                    Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                    dadek
                    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                    2023-11-17, 00:48
                  • darekd
                    Giesinger, Märzen
                    darekd
                    Browar rzemieślniczy z Monachium, którego historia sięga 2006 r.

                    Piwo niefiltrowane, 5,7% alk.

                    Aromat - słodowy z nutami ciasta drożdżowego z jabłkami, jak na marcowe calkiem wyraźna chmielowa nuta łąki
                    Piana - umiarkowanie wysoka, przeciętna trwałość, dłuższy...
                    2024-09-28, 23:57
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...