Witam, to mój pierwszy post na tym forum, i z góry przepraszam za to, że będzie laicki, proszę o wyrozumiałość. Jestem przed 1szą warką, kupiłem w browamatorze sprzęt i zestaw surowców do zacierania Pale Ale (słody, chmiel, drożdże-g.ferm ), dużo czytam ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie: czy drożdże piwowarskie, tak jak w przypadku winiarskich przygotowywuje się do otrzymania matki drożdżowej, czy dodaje gotowe do fermentatora, z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.
Drożdże
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3 Wyświetlenie odpowiedziDrożdzę to Safale Us-05, instrukcję dostałem ale nie ma w niej wzmianki o drożdżach, mógłbyś rozwinąć swoją myśl, pozdrawiam.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.
Comment
-
-
Wklejam na lenia: "przeprowadzamy tzw. rehydratację tj. drożdże wsypujemy do szklanki z przegotowaną wodą uprzednio ostudzoną do temperatury poniżej 30ºC, nie mieszamy, przykrywamy i czekamy ok. 20-30 minut i po tym czasie dodajemy zawartość szklanki do fermentora. Szklanka bądź kubek również powinny być zdezynfekowane – wystarczy je zalać wrzątkiem i ostudzić pod przykryciem do pożądanej temperatury, czyli niższej niż 30ºC."Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment