Drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • moto3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 9

    Drożdże

    Witam, to mój pierwszy post na tym forum, i z góry przepraszam za to, że będzie laicki, proszę o wyrozumiałość. Jestem przed 1szą warką, kupiłem w browamatorze sprzęt i zestaw surowców do zacierania Pale Ale (słody, chmiel, drożdże-g.ferm ), dużo czytam ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie: czy drożdże piwowarskie, tak jak w przypadku winiarskich przygotowywuje się do otrzymania matki drożdżowej, czy dodaje gotowe do fermentatora, z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    na winiarstwie sie nie znam , nie było instrukcji ?
    suche uwodnić , płynne rozbić saszetkę - można zrobić starter
    Last edited by anteks; 2009-11-22, 16:35.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • moto3
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 9

      #3
      Drożdzę to Safale Us-05, instrukcję dostałem ale nie ma w niej wzmianki o drożdżach,
      suche uwodnić
      mógłbyś rozwinąć swoją myśl, pozdrawiam.

      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3 Wyświetlenie odpowiedzi
        Drożdzę to Safale Us-05, instrukcję dostałem ale nie ma w niej wzmianki o drożdżach, mógłbyś rozwinąć swoją myśl, pozdrawiam.
        Przecież to wszystko jest już opisane w opracowaniach zarówno na browar.biz jak i np. wiki.piwo.org
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          #5
          Wklejam na lenia: "przeprowadzamy tzw. rehydratację tj. drożdże wsypujemy do szklanki z przegotowaną wodą uprzednio ostudzoną do temperatury poniżej 30ºC, nie mieszamy, przykrywamy i czekamy ok. 20-30 minut i po tym czasie dodajemy zawartość szklanki do fermentora. Szklanka bądź kubek również powinny być zdezynfekowane – wystarczy je zalać wrzątkiem i ostudzić pod przykryciem do pożądanej temperatury, czyli niższej niż 30ºC."
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          Przetwarzanie...
          X