Witam, to mój pierwszy post na tym forum, i z góry przepraszam za to, że będzie laicki, proszę o wyrozumiałość. Jestem przed 1szą warką, kupiłem w browamatorze sprzęt i zestaw surowców do zacierania Pale Ale (słody, chmiel, drożdże-g.ferm ), dużo czytam ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie: czy drożdże piwowarskie, tak jak w przypadku winiarskich przygotowywuje się do otrzymania matki drożdżowej, czy dodaje gotowe do fermentatora, z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.
Drożdże
Collapse
X
-
Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
Wklejam na lenia: "przeprowadzamy tzw. rehydratację tj. drożdże wsypujemy do szklanki z przegotowaną wodą uprzednio ostudzoną do temperatury poniżej 30ºC, nie mieszamy, przykrywamy i czekamy ok. 20-30 minut i po tym czasie dodajemy zawartość szklanki do fermentora. Szklanka bądź kubek również powinny być zdezynfekowane – wystarczy je zalać wrzątkiem i ostudzić pod przykryciem do pożądanej temperatury, czyli niższej niż 30ºC."Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 - Loading...
- Koniec listy.
Comment