mam jeszcze jedno pytanko widziałem na jednym filmiku,że jakiś gościu co robił piwo na słodzie to dawał 1 kg BA brew-kit PLUS to też muszę dawać czy mogę dać za to 1 kg cukru czy nie muszę dawać wogóle i dać zaraz po procesie zacierania oraz po chmieleniu cukier.
Problem
Collapse
X
-
Chmiel w tym zestawie jest podzielony na 2 pudełeczka i jest napisane które pudełeczko dać w krótej minucie gotowania brzeczki.
Gotuje się w 100 stopniach zawsze, a nie w 65 jak pisałeś gdzieś wcześniej.
Zamów sobie ten zestaw, zanim bedziesz miał go w domu to czytaj forum i opracowania, jak jeszcze czegoś nie bedziesz wiedział to wtedy zapytaj.Comment
-
Jeszcze nie zamówiłeś tego zestawu?
To ja bym na Twoim miejscu się wstrzymał. Przede wszystkim wątpię czy jesteś gotowy na smak grodziska - to chyba najbardziej kontrowersyjne piwo.
Po drugie - Twoja wiedza nt warzenia jest szczątkowa - sugerowałbym jak Jacer puszkę na początek.Comment
-
A co według ciebie znaczy po słowie kontrowersyjne piwo to znaczy niedobre,jakieś wędzone.Widziałem w jednytm temacie gdzieś na forum,że ktoś zrobił a la grodziskie i,że zostało mu z 45 butelek jak dobrze pamiętam tylko 20.A forum czytam cały czas.Comment
-
Lagernik - co prawda czasami najlepiej wskoczyć na najwyższy poziom wtajemniczenia, ale wtedy jest najtrudniej.
Proponuje Ci zacząć od brewkitów, ja zrobiłem 6 warek zanim zacząłem sobie chmielić ekstrakty, w zeszłym tygodniu miałem pierwsze zacieranie.
Polecam zajrzeć do jakiejś fachowej literatury.
I głowa do góry !Comment
-
A z brewkitów na początku nie patrzyłem dlatego,że mnie trochę zatkało jak zobaczyłęm Brewkit 36 zł potem ekstrakt niechmielony też 30 parę zł + fermentor to mnie zatkało.mam już za sobą kilka win domowej roboty więć wiuno umiem robić tylko trzeba na nie długo czekać.teraz sobie niedawno zrobiłem winko i zabutelkowałem i otrzworzę sobie je dopiero na euro 2012Comment
-
Po co to całe bicie piany? Przecież Lagerik nie ma więcej niż 15 lat. Wymyślił sobie zaszpanować przed koleżankami z klasy. Poziom wiedzy ogólnej przecież wskazuje, że jest na etapie "Domowego przedszkola".
Dla gościa czynnikiem zaporowym jest cena zestaqwu, a nie brak wiedzy. To dziecko Neo.Comment
-
Lagerik - niestety tyle to kosztuje, ale jak kupisz fermentor i w czasie postoju gdi nie robisz piwa możesz w nim robić wino, będzie Ci o wiele wygodniej niż w butli z wąską szyjką.
Zamiast płynnego ekstraktu możesz zamienić go na esktrakt sproszkowany, taniej trochę wyjdzie kupując mieszankę ekstraktu z glukozą, najtaniej jeśli dodasz sam cukier.
Ale pamiętaj - im bardziej oszczędzasz, tym więcej tracisz na smaku i cała przedsięwzięcie nie będzie miało sensu, bo jak Ci nie zasmakuje, to porzucisz to hobby.
Nawet jeśli puszka+ekstrakt to koszt 60-80zł - to i tak się opłaca, bo w zamian dostajesz coś czego nie ma sklepach.Comment
-
Po co to całe bicie piany? Przecież Lagerik nie ma więcej niż 15 lat. Wymyślił sobie zaszpanować przed koleżankami z klasy. Poziom wiedzy ogólnej przecież wskazuje, że jest na etapie "Domowego przedszkola".
Dla gościa czynnikiem zaporowym jest cena zestaqwu, a nie brak wiedzy. To dziecko Neo.
Żal mi, że są jeszcze ludzie z takim podejściem do innych, tymbardziej na forum gdzie ludzie wykazują wspólne zainteresowanie tematem.
W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Poszukałem troszkę i mam taki garnek tylko,że mniejszy troszkę ale chyba wystarczy pojemnośc chyba 12 litrów.Poszukam jeszcze na strychu może się znjadzie większy.Niestetyy się okazało,że garnek ten,który mam to największy a jego pojemnośc to 4 litry.To mógłbym na tym zrobić brzeczkę i nachemilić a potem ewentualnie dolać 16 litrów wody z kranu.Ostatnia zmiana dokonana przez Lagerik; 2009-11-25, 16:12.Comment