Problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lagerik
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 52

    #31
    mam jeszcze jedno pytanko widziałem na jednym filmiku,że jakiś gościu co robił piwo na słodzie to dawał 1 kg BA brew-kit PLUS to też muszę dawać czy mogę dać za to 1 kg cukru czy nie muszę dawać wogóle i dać zaraz po procesie zacierania oraz po chmieleniu cukier.

    Comment

    • Cartmann
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.03
      • 31

      #32
      Chmiel w tym zestawie jest podzielony na 2 pudełeczka i jest napisane które pudełeczko dać w krótej minucie gotowania brzeczki.
      Gotuje się w 100 stopniach zawsze, a nie w 65 jak pisałeś gdzieś wcześniej.

      Zamów sobie ten zestaw, zanim bedziesz miał go w domu to czytaj forum i opracowania, jak jeszcze czegoś nie bedziesz wiedział to wtedy zapytaj.

      Comment

      • Lagerik
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.11
        • 52

        #33
        Ok to zrobię tak jak napisałeś.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Jeszcze nie zamówiłeś tego zestawu?
          To ja bym na Twoim miejscu się wstrzymał. Przede wszystkim wątpię czy jesteś gotowy na smak grodziska - to chyba najbardziej kontrowersyjne piwo.
          Po drugie - Twoja wiedza nt warzenia jest szczątkowa - sugerowałbym jak Jacer puszkę na początek.

          Comment

          • Lagerik
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.11
            • 52

            #35
            A co według ciebie znaczy po słowie kontrowersyjne piwo to znaczy niedobre,jakieś wędzone.Widziałem w jednytm temacie gdzieś na forum,że ktoś zrobił a la grodziskie i,że zostało mu z 45 butelek jak dobrze pamiętam tylko 20.A forum czytam cały czas.

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #36
              Lagernik - co prawda czasami najlepiej wskoczyć na najwyższy poziom wtajemniczenia, ale wtedy jest najtrudniej.
              Proponuje Ci zacząć od brewkitów, ja zrobiłem 6 warek zanim zacząłem sobie chmielić ekstrakty, w zeszłym tygodniu miałem pierwsze zacieranie.
              Polecam zajrzeć do jakiejś fachowej literatury.

              I głowa do góry !
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • Lagerik
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.11
                • 52

                #37
                Maroxan skoro tak powiadasz to zamówię brewkita jakiegoś i słód w syropie i zrobię piwo takie bez chmielenia a dopiero potem może popatrzę z chmieleniem.No i jak mówisz głowa do góry.

                Comment

                • Lagerik
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.11
                  • 52

                  #38
                  A z brewkitów na początku nie patrzyłem dlatego,że mnie trochę zatkało jak zobaczyłęm Brewkit 36 zł potem ekstrakt niechmielony też 30 parę zł + fermentor to mnie zatkało.mam już za sobą kilka win domowej roboty więć wiuno umiem robić tylko trzeba na nie długo czekać.teraz sobie niedawno zrobiłem winko i zabutelkowałem i otrzworzę sobie je dopiero na euro 2012

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    Po co to całe bicie piany? Przecież Lagerik nie ma więcej niż 15 lat. Wymyślił sobie zaszpanować przed koleżankami z klasy. Poziom wiedzy ogólnej przecież wskazuje, że jest na etapie "Domowego przedszkola".

                    Dla gościa czynnikiem zaporowym jest cena zestaqwu, a nie brak wiedzy. To dziecko Neo.

                    Comment

                    • Lagerik
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.11
                      • 52

                      #40
                      Krzysiu możę byś nie obrażał przecież to jest dział gdzie każdy się ozę zapytać co i jak chyba nie.

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #41
                        Lagerik - niestety tyle to kosztuje, ale jak kupisz fermentor i w czasie postoju gdi nie robisz piwa możesz w nim robić wino, będzie Ci o wiele wygodniej niż w butli z wąską szyjką.

                        Zamiast płynnego ekstraktu możesz zamienić go na esktrakt sproszkowany, taniej trochę wyjdzie kupując mieszankę ekstraktu z glukozą, najtaniej jeśli dodasz sam cukier.
                        Ale pamiętaj - im bardziej oszczędzasz, tym więcej tracisz na smaku i cała przedsięwzięcie nie będzie miało sensu, bo jak Ci nie zasmakuje, to porzucisz to hobby.

                        Nawet jeśli puszka+ekstrakt to koszt 60-80zł - to i tak się opłaca, bo w zamian dostajesz coś czego nie ma sklepach.
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Do zacierania potrzebujesz jeszcze tego - masz?
                          Niestety piwowarstwo to nie jest hobby tanie.

                          Comment

                          • cambridgei
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.05
                            • 124

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Po co to całe bicie piany? Przecież Lagerik nie ma więcej niż 15 lat. Wymyślił sobie zaszpanować przed koleżankami z klasy. Poziom wiedzy ogólnej przecież wskazuje, że jest na etapie "Domowego przedszkola".

                            Dla gościa czynnikiem zaporowym jest cena zestaqwu, a nie brak wiedzy. To dziecko Neo.

                            Żal mi, że są jeszcze ludzie z takim podejściem do innych, tymbardziej na forum gdzie ludzie wykazują wspólne zainteresowanie tematem .
                            W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                            Pozdrawiam
                            Piotr

                            Comment

                            • Lagerik
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.11
                              • 52

                              #44
                              Panie Seta garnka emaliownego nie mam ale mogę kupić lub pożyczyć bo ktoś inny ma.

                              Comment

                              • Lagerik
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.11
                                • 52

                                #45
                                Poszukałem troszkę i mam taki garnek tylko,że mniejszy troszkę ale chyba wystarczy pojemnośc chyba 12 litrów.Poszukam jeszcze na strychu może się znjadzie większy.Niestetyy się okazało,że garnek ten,który mam to największy a jego pojemnośc to 4 litry.To mógłbym na tym zrobić brzeczkę i nachemilić a potem ewentualnie dolać 16 litrów wody z kranu.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Lagerik; 2009-11-25, 16:12.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • bastion
                                  Czarnogóra, Podgorica, Moskovska 2-9, Akademija Piva.
                                  bastion
                                  Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...
                                  2021-08-30, 16:47
                                • bastion
                                  Słowacja, Pstrusa 339, Pivovar Masarykov Dvor.
                                  bastion
                                  W tym przypadku mamy do czynienia z kompleksem hotelowo - gastronomicznym na dużą skalę. Czego tam nie ma. Jazda na koniach, kąpiele, browar, własna farma, ścieżki rowerowe... Olbrzymi kombajn wypoczynkowy, który został otwarty w 2015 roku. I nie ma co się oszukiwać, że przeznaczony raczej...
                                  2022-01-20, 21:37
                                • bastion
                                  Ukraina, Kijów, Michaiła Drahomanova 31G, Pivna Duma.
                                  bastion
                                  Po niezbyt udanej wizycie w Kulcie, udałem się w inną część kijowskich blokowisk, ale w przyjemniejszej okolicy.
                                  Przed lokalem jest jeziorko i park który w sobotni gorący wieczór zapełnił się licznymi bywalcami.
                                  Budki z fast-foodami miały swoje żniwa a w ich okolicy jakaś...
                                  2023-09-12, 20:15
                                • ART
                                  Przenosiny BrowarBizu na nowy serwer
                                  ART
                                  W najbliższym czasie będę przenosił Browar.biz i Centrum Piwowarstwa na serwer z nowym oprogramowaniem. Obecnego dwunastolatka nie jestem w stanie bezboleśnie zaktualizować, więc jest z tym trochę zachodu. Dla niektórych obecny stan to tylko niewyświetlanie się zielonej kłódeczki w przeglądarce...
                                  2020-08-07, 11:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...