Owszem tak możesz zrobić ale ja bym przegotował wodę. Powinno to poprawić smak i zmniejszyć ryzyko zakażenia piwa.
Problem
Collapse
X
-
Możesz tak zrobic. Przegotuj jednak lepiej wodę jeśli masz zamiar dolac kranówki, polepszy to jej "biologię" i ewentualnie zmiękczy. Zdecydowałeś się już jakie piwo zrobisz?W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Tak a piwo jakie zrobię na początek to ALT bo ma tylko jeden rodzaj słodu i jeden rodzaj chmielu to taki zrobię http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=CENA a to a'la Grodziskie zrobię kiedyś indziej gdy zrobię na początek tego Alta.Comment
-
A może to: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=463"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ok zrobię to piwko tylko je będę musiał zamówić gdy je zamóię to je zrobię.A co do A la Grodziskie np. Czy jeśli mam 2 słody to mogę jeden np. mieć w wodzie o temperaturze 62C pół godziny i 2 pół godziny i dopiero wtedy chmielić i ostudzić do 20C i dodać drożdże.Comment
-
Po co Ty tak kombinujesz, tak się nie robi. Jak zamówisz dowolny zestaw to tam dostaniesz instrukcję, jak ją przeczytasz to wszystko się rozjaśni.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Garnek 4 litry do warzenia ze słodu nie wystarczy, dolewanie wody to do brewkitów, a nie do zacieraków!!! Majgad, chłopie, daj no mi tu szybciutko maila, wyślę Ci instrukcję warzenia z zacieraniem, może będzie Ci się łatwiej zorientować, do czego się bierzeszComment
-
No właśnie, by pytałeś o Brewkita a linki porawałeś do warzenia z zacieraniem, a tu bez dużego gara nie ruszysz.
Kup sobie na początek Brewkita, zorientuj się czy Ci się to podoba i od drugiej warki możesz zacierac jak sobie jeszcze trochę doczytasz.
Marusia dysponuje fajnymi instrukcjami z procesem zacierania krok po kroku, jak sobie ją przyswoisz to już będzie cacy.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...3 Photos
-
Channel: Czarnogóra
-
-
W tym przypadku mamy do czynienia z kompleksem hotelowo - gastronomicznym na dużą skalę. Czego tam nie ma. Jazda na koniach, kąpiele, browar, własna farma, ścieżki rowerowe... Olbrzymi kombajn wypoczynkowy, który został otwarty w 2015 roku. I nie ma co się oszukiwać, że przeznaczony raczej...2 Photos
-
Channel: Słowacja
2022-01-20, 21:37 -
-
Po niezbyt udanej wizycie w Kulcie, udałem się w inną część kijowskich blokowisk, ale w przyjemniejszej okolicy.
Przed lokalem jest jeziorko i park który w sobotni gorący wieczór zapełnił się licznymi bywalcami.
Budki z fast-foodami miały swoje żniwa a w ich okolicy jakaś...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
W najbliższym czasie będę przenosił Browar.biz i Centrum Piwowarstwa na serwer z nowym oprogramowaniem. Obecnego dwunastolatka nie jestem w stanie bezboleśnie zaktualizować, więc jest z tym trochę zachodu. Dla niektórych obecny stan to tylko niewyświetlanie się zielonej kłódeczki w przeglądarce...
-
Channel: Ogłoszenia i nowości w Browarze
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment