Problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #46
    Owszem tak możesz zrobić ale ja bym przegotował wodę. Powinno to poprawić smak i zmniejszyć ryzyko zakażenia piwa.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • cambridgei
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.05
      • 124

      #47
      Możesz tak zrobic. Przegotuj jednak lepiej wodę jeśli masz zamiar dolac kranówki, polepszy to jej "biologię" i ewentualnie zmiękczy. Zdecydowałeś się już jakie piwo zrobisz?
      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

      Pozdrawiam
      Piotr

      Comment

      • Lagerik
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.11
        • 52

        #48
        Ok skoro tak piszesz to tak zrobię.

        Comment

        • Lagerik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.11
          • 52

          #49
          Tak a piwo jakie zrobię na początek to ALT bo ma tylko jeden rodzaj słodu i jeden rodzaj chmielu to taki zrobię http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=CENA a to a'la Grodziskie zrobię kiedyś indziej gdy zrobię na początek tego Alta.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #50
            A może to: http://browar.biz/sklep.php?ids=4&id=463
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Lagerik
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.11
              • 52

              #51
              Ok zrobię to piwko tylko je będę musiał zamówić gdy je zamóię to je zrobię.A co do A la Grodziskie np. Czy jeśli mam 2 słody to mogę jeden np. mieć w wodzie o temperaturze 62C pół godziny i 2 pół godziny i dopiero wtedy chmielić i ostudzić do 20C i dodać drożdże.

              Comment

              • cambridgei
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.05
                • 124

                #52
                Po co Ty tak kombinujesz, tak się nie robi. Jak zamówisz dowolny zestaw to tam dostaniesz instrukcję, jak ją przeczytasz to wszystko się rozjaśni.
                W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                Pozdrawiam
                Piotr

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Garnek 4 litry do warzenia ze słodu nie wystarczy, dolewanie wody to do brewkitów, a nie do zacieraków!!! Majgad, chłopie, daj no mi tu szybciutko maila, wyślę Ci instrukcję warzenia z zacieraniem, może będzie Ci się łatwiej zorientować, do czego się bierzesz
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Lagerik
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.11
                    • 52

                    #54
                    Ok to już wiem jak się robi tego Alta.Jutro go zamawiam i będę go robił jednak na początku przeczytam instrukcję od A do Z
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Lagerik; 2009-11-25, 17:07.

                    Comment

                    • cambridgei
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.05
                      • 124

                      #55
                      No właśnie, by pytałeś o Brewkita a linki porawałeś do warzenia z zacieraniem, a tu bez dużego gara nie ruszysz.
                      Kup sobie na początek Brewkita, zorientuj się czy Ci się to podoba i od drugiej warki możesz zacierac jak sobie jeszcze trochę doczytasz.
                      Marusia dysponuje fajnymi instrukcjami z procesem zacierania krok po kroku, jak sobie ją przyswoisz to już będzie cacy.
                      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                      Pozdrawiam
                      Piotr

                      Comment

                      • Lagerik
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.11
                        • 52

                        #56
                        OK Marusia napisz do mnie na PW to ci podam mojego linka,któy działa i mi napiszesz szczegółową instrukcję a email mam na onecie to mam nadzieję,że to nie będzie problem.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik
                          i mi napiszesz szczegółową instrukcję
                          Instrukcję to ja mam napisaną, na Twoje szczęście No i to chyba Ty masz napisać do mnie PW z mailem, a nie ja do Ciebie z prośbą o maila.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-11-25, 18:08.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • sebanek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.02
                            • 178

                            #58
                            Ciekawe jak chcesz zacierać w garnku 12l???

                            Comment

                            • sebanek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.02
                              • 178

                              #59
                              A.... nie doczytałem niechcący wątku do końca i zbyt późno zauważyłem, że już forumowicze wyrazili swoje zdziwienie małą objętością garnka do zacierania.

                              Comment

                              • Lagerik
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.11
                                • 52

                                #60
                                To chyba jednak kupię ten duży garnek do zacierania.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • bastion
                                  Czarnogóra, Podgorica, Moskovska 2-9, Akademija Piva.
                                  bastion
                                  Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...
                                  2021-08-30, 16:47
                                • bastion
                                  Słowacja, Pstrusa 339, Pivovar Masarykov Dvor.
                                  bastion
                                  W tym przypadku mamy do czynienia z kompleksem hotelowo - gastronomicznym na dużą skalę. Czego tam nie ma. Jazda na koniach, kąpiele, browar, własna farma, ścieżki rowerowe... Olbrzymi kombajn wypoczynkowy, który został otwarty w 2015 roku. I nie ma co się oszukiwać, że przeznaczony raczej...
                                  2022-01-20, 21:37
                                • bastion
                                  Ukraina, Kijów, Michaiła Drahomanova 31G, Pivna Duma.
                                  bastion
                                  Po niezbyt udanej wizycie w Kulcie, udałem się w inną część kijowskich blokowisk, ale w przyjemniejszej okolicy.
                                  Przed lokalem jest jeziorko i park który w sobotni gorący wieczór zapełnił się licznymi bywalcami.
                                  Budki z fast-foodami miały swoje żniwa a w ich okolicy jakaś...
                                  2023-09-12, 20:15
                                • ART
                                  Przenosiny BrowarBizu na nowy serwer
                                  ART
                                  W najbliższym czasie będę przenosił Browar.biz i Centrum Piwowarstwa na serwer z nowym oprogramowaniem. Obecnego dwunastolatka nie jestem w stanie bezboleśnie zaktualizować, więc jest z tym trochę zachodu. Dla niektórych obecny stan to tylko niewyświetlanie się zielonej kłódeczki w przeglądarce...
                                  2020-08-07, 11:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...