Problem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lagerik
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 52

    #16
    O sprzęt to ja będę miał Mnie chodziło tylko o spsób zacierania jak to z nim jest.Ale skoro już wszystko o nim wiem co i jak to już można temat zamknąć.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedzi
      NIe takie rzeczy to nie.Tylko mi chodzi o to,że gdy wszystkie inne rzeczy wykonam to gdy dodam chmiel to muszę pilnować tego przez 75 minut.Ale to nic jakoś to chyba przeboleję.A czy mogę zrobić tak,że gdybym oddzielił słód od brzeczki a ona by się dalej gotowała w temperaturze np. 65 stopni to mogę już wtedy dodać chmiel i tak gotować przez 75 minut lub mniej np. 30 minut.
      Nie kombinuj, naucz się podstaw sztuki piwowarskej, po kilkunastu warkach możesz myśleć nad zmianami. Skup uwagę na procesie i czystości sprzętu to na początek najważniejsze.

      Comment

      • Lagerik
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.11
        • 52

        #18
        Nie ma sprawy.O czystośc dbam zawsze.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #19
          Zanim zaczniesz warzyć czeka Ciebie jeszcze duuuuużo czytania
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedzi
            (...)Ale skoro już wszystko o nim wiem co i jak to już można temat zamknąć.
            Czemu koledzy nie czytają?
            Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-11-24, 20:53.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedzi
              ponieważ piwko jakie bym chciał zrobić byłoby takie
              http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd
              Oczywiście wiesz co to za piwo ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Oczywiście wiesz co to za piwo ?
                Najtańsze.
                BTW Zajebisty temat - włączam śledzenie...

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedzi
                  .A czy mogę zrobić tak,że gdybym oddzielił słód od brzeczki a ona by się dalej gotowała w temperaturze np. 65 stopni to mogę już wtedy dodać chmiel i tak gotować przez 75 minut lub mniej np. 30 minut.
                  Ja chyba się nie znam, bo nic nie rozumiem, a już zwłaszcza, co to znaczy gotowanie w 65 stopniach

                  Lagerik, doczytaj jeszcze, bo jak na razie to masz niezły chaos
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • cambridgei
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.05
                    • 124

                    #24
                    Oj Seta Seta, nie wolno się śmiać, teraz zapewne albo już się zniechęcił do zadawania pytań a nawet warzenia .
                    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                    Pozdrawiam
                    Piotr

                    Comment

                    • admiro
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.05
                      • 248

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                      Oj Seta Seta, nie wolno się śmiać, teraz zapewne albo już się zniechęcił do zadawania pytań a nawet warzenia .
                      Do warzenia to się dopiero zniechęci jak poczęstuje znajomych Grodziszem

                      Na pierwszy zestaw stanowczo polecam Ale
                      Moje piwo jest bezcenne.

                      Schizma miodowa.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26
                        Czy ja się śmieję? Ja tylko trzymam kciuki za to, żeby ten temat wciąż trzymał taki poziom!

                        Comment

                        • cambridgei
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.05
                          • 124

                          #27
                          Heh, to samo mi przyszło na myśl, u mnie obecnie Grodzisz na cichej, w trakcie burzliwej słód wędzony nadaje brzeczce zapach tłustych flaków albo psiej padliny .
                          W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                          Pozdrawiam
                          Piotr

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Proszę koledzy pomóżcie ponieważ nie wiem jak i co robić w pierwszej kolejności a piwa z brewkitów nie robiłęm ponieważ słyszałem,że smak pozostawia wiele do życzenia.

                            Myślę, że jednak powinieneś od tego zacząć. Z brewkita jedno a później kilka z ekstraktów nie chmielonych, pochmielisz sam i zobaczysz z czym to się je.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Lagerik
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.11
                              • 52

                              #29
                              Admiro to skoro tak mówisz,że ale bedzie lepszy to taki zrobię go chyba.Tylko widzę,że w pale ale są 2 odmiany chmielu to je też mogę dać potem razem tak jak słód czy już nie.

                              Comment

                              • admiro
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.05
                                • 248

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedzi
                                Admiro to skoro tak mówisz,że ale bedzie lepszy to taki zrobię go chyba.Tylko widzę,że w pale ale są 2 odmiany chmielu to je też mogę dać potem razem tak jak słód czy już nie.
                                Czytaj, czytaj:

                                Moje piwo jest bezcenne.

                                Schizma miodowa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X