Problem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lagerik
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 52

    #31
    mam jeszcze jedno pytanko widziałem na jednym filmiku,że jakiś gościu co robił piwo na słodzie to dawał 1 kg BA brew-kit PLUS to też muszę dawać czy mogę dać za to 1 kg cukru czy nie muszę dawać wogóle i dać zaraz po procesie zacierania oraz po chmieleniu cukier.

    Comment

    • Cartmann
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.03
      • 31

      #32
      Chmiel w tym zestawie jest podzielony na 2 pudełeczka i jest napisane które pudełeczko dać w krótej minucie gotowania brzeczki.
      Gotuje się w 100 stopniach zawsze, a nie w 65 jak pisałeś gdzieś wcześniej.

      Zamów sobie ten zestaw, zanim bedziesz miał go w domu to czytaj forum i opracowania, jak jeszcze czegoś nie bedziesz wiedział to wtedy zapytaj.

      Comment

      • Lagerik
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.11
        • 52

        #33
        Ok to zrobię tak jak napisałeś.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Jeszcze nie zamówiłeś tego zestawu?
          To ja bym na Twoim miejscu się wstrzymał. Przede wszystkim wątpię czy jesteś gotowy na smak grodziska - to chyba najbardziej kontrowersyjne piwo.
          Po drugie - Twoja wiedza nt warzenia jest szczątkowa - sugerowałbym jak Jacer puszkę na początek.

          Comment

          • Lagerik
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.11
            • 52

            #35
            A co według ciebie znaczy po słowie kontrowersyjne piwo to znaczy niedobre,jakieś wędzone.Widziałem w jednytm temacie gdzieś na forum,że ktoś zrobił a la grodziskie i,że zostało mu z 45 butelek jak dobrze pamiętam tylko 20.A forum czytam cały czas.

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #36
              Lagernik - co prawda czasami najlepiej wskoczyć na najwyższy poziom wtajemniczenia, ale wtedy jest najtrudniej.
              Proponuje Ci zacząć od brewkitów, ja zrobiłem 6 warek zanim zacząłem sobie chmielić ekstrakty, w zeszłym tygodniu miałem pierwsze zacieranie.
              Polecam zajrzeć do jakiejś fachowej literatury.

              I głowa do góry !
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • Lagerik
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.11
                • 52

                #37
                Maroxan skoro tak powiadasz to zamówię brewkita jakiegoś i słód w syropie i zrobię piwo takie bez chmielenia a dopiero potem może popatrzę z chmieleniem.No i jak mówisz głowa do góry.

                Comment

                • Lagerik
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.11
                  • 52

                  #38
                  A z brewkitów na początku nie patrzyłem dlatego,że mnie trochę zatkało jak zobaczyłęm Brewkit 36 zł potem ekstrakt niechmielony też 30 parę zł + fermentor to mnie zatkało.mam już za sobą kilka win domowej roboty więć wiuno umiem robić tylko trzeba na nie długo czekać.teraz sobie niedawno zrobiłem winko i zabutelkowałem i otrzworzę sobie je dopiero na euro 2012

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #39
                    Po co to całe bicie piany? Przecież Lagerik nie ma więcej niż 15 lat. Wymyślił sobie zaszpanować przed koleżankami z klasy. Poziom wiedzy ogólnej przecież wskazuje, że jest na etapie "Domowego przedszkola".

                    Dla gościa czynnikiem zaporowym jest cena zestaqwu, a nie brak wiedzy. To dziecko Neo.

                    Comment

                    • Lagerik
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.11
                      • 52

                      #40
                      Krzysiu możę byś nie obrażał przecież to jest dział gdzie każdy się ozę zapytać co i jak chyba nie.

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #41
                        Lagerik - niestety tyle to kosztuje, ale jak kupisz fermentor i w czasie postoju gdi nie robisz piwa możesz w nim robić wino, będzie Ci o wiele wygodniej niż w butli z wąską szyjką.

                        Zamiast płynnego ekstraktu możesz zamienić go na esktrakt sproszkowany, taniej trochę wyjdzie kupując mieszankę ekstraktu z glukozą, najtaniej jeśli dodasz sam cukier.
                        Ale pamiętaj - im bardziej oszczędzasz, tym więcej tracisz na smaku i cała przedsięwzięcie nie będzie miało sensu, bo jak Ci nie zasmakuje, to porzucisz to hobby.

                        Nawet jeśli puszka+ekstrakt to koszt 60-80zł - to i tak się opłaca, bo w zamian dostajesz coś czego nie ma sklepach.
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Do zacierania potrzebujesz jeszcze tego - masz?
                          Niestety piwowarstwo to nie jest hobby tanie.

                          Comment

                          • cambridgei
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.05
                            • 124

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Po co to całe bicie piany? Przecież Lagerik nie ma więcej niż 15 lat. Wymyślił sobie zaszpanować przed koleżankami z klasy. Poziom wiedzy ogólnej przecież wskazuje, że jest na etapie "Domowego przedszkola".

                            Dla gościa czynnikiem zaporowym jest cena zestaqwu, a nie brak wiedzy. To dziecko Neo.

                            Żal mi, że są jeszcze ludzie z takim podejściem do innych, tymbardziej na forum gdzie ludzie wykazują wspólne zainteresowanie tematem .
                            W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                            Pozdrawiam
                            Piotr

                            Comment

                            • Lagerik
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.11
                              • 52

                              #44
                              Panie Seta garnka emaliownego nie mam ale mogę kupić lub pożyczyć bo ktoś inny ma.

                              Comment

                              • Lagerik
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.11
                                • 52

                                #45
                                Poszukałem troszkę i mam taki garnek tylko,że mniejszy troszkę ale chyba wystarczy pojemnośc chyba 12 litrów.Poszukam jeszcze na strychu może się znjadzie większy.Niestetyy się okazało,że garnek ten,który mam to największy a jego pojemnośc to 4 litry.To mógłbym na tym zrobić brzeczkę i nachemilić a potem ewentualnie dolać 16 litrów wody z kranu.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Lagerik; 2009-11-25, 16:12.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X