A ja czekam na PW...
Problem
Collapse
X
-
-
Chopie!
Już parę osób w tym wątku doradziło Ci szczerze, mając na uwadze Twój poziom wiedzy w dziedzinie piwowarstwa (który łatwo ocenić po Twoich postach), żebyś zaczął od puszki. Czy jak jeszcze kilka osób doradzi Ci to samo, to zdecydujesz się na puchę?
Jeśli tak, to ja jestem kolejnym kimś z forum, który Ci tak właśnie doradza.
A czy Ty wogóle lubisz piwo? Wiesz z grubsza jakie są gatunki i jakie one mają smaki?
My (przynajmniej ja) warzymy piwo nie dlatego, że jest taniej niż w sklepie (bo nie jest), tylko dla frajdy i dla smaków właśnie.Ostatnia zmiana dokonana przez sebanek; 2009-11-25, 18:32.
Comment
-
-
Ok właśnie teraz już wiem,że się zdecyduję na takie z puszki.A czy jeśli miałbym np. zrobić takie piwo sobie http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F7435147&sortuj=kod to mógłbym dać na to 1 kg cukru czy musiałbym dać też 1,5kg ekstraktu z puszki takiej.Czy może lepiej dać 500g ekstraktu takiego jasnego w proszku.
Comment
-
-
A mam jeszcze takie pytanie co do drożdży Czy jeśli miałbym drożdże już przygotowywać inaczej MD jak do wina to mogę dać wodę taką zwykłą przegotowną nie ciepłą taka aby temperatura nie była powyżej 20C i żeby nie było 20C tylko żeby temperatura była mniejsza niż 20C to mogę wtedy dać drożdżę i zamknąc tak na 20-30 minut aby się one rozmnożyły i dać je potem do piwa.
Comment
-
-
Możesz dać co chcesz. Generalnie im na droższą opcję się zdecydujesz tym zwiększasz szanse na na smaczne piwo. Pamiętej, że to lager - czy masz możliwość prowadzenia fermentacji w temp 10-14 st.C? Chociaż nie wiem jakie drożdze są w tym zestawie.
Comment
-
-
Lagerik - jak kupisz puchę to będziesz miał pod pokrywką instrukcje i drożdże. Zastosujesz się do niej to obiecuje, że wszystko wyjdzie Ci cacy !!
Cały proces opisany będziesz miał w kilku krokach, będzie też o rehydratacji drożdży, wszystkie Twoje wahania znikną, nabierzesz wprawy i potem przy następnych warkach nabierzesz pewności i obeznania z tym co robisz.
Mi musiało minąć sporo czasu, chociażby na zebranie całego sprzętu.
Masz kapslownice i 40pustych butelek po piwie? Jeśli nie i nie masz nikogo znajomego to musisz kupić.
Czekają Cię wydatki i jakbyś miał wszystko od razu kupić, to nie wiem czy wyrobiłbyś się z kasą.
Jeśli masz jej na tyle to bierz to: http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/717
Zbieraj sobie po kolei akcesoria. A w międzyczasie, rób brewkity.
Potem pójdzie z górki - bo jak na razie to cały czas jest pod górę....
Comment
-
-
Zestawik nawet ładny więc może go wezmę tylko potem musiałbym kupić butelkiButelki widziałem w winohobby pakowane po 6 sztuk chyba po 12zł chyba to kuiłbym takie butelki.A butelki po piwie miałem kiedyś ale były zwrotne więc je zwróciłem do sklepu.Ale to nic kupi się butelki i bedzie ok.
Comment
-
-
Ja mslę,że wezmę sobie ten zestaw startowy http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=cena jest on nieduży i nie ma w nim tyle środka dezynfekującego,który mi tyle nie jest potrzebny.A ten zestawik jest ok + jest w nim książeczka jest warzyć piwo.Więc zamówię sobie ten zestawik raczej + brewkit + ekstrakt słodowy w proszku 200gram.Ten ekstrakt słodowy w proszku dam na sam koniec do butelek żęby potem była ładna piana gdybym nalewał piwo do butelki.I mam takie ostatnie małe pytanie.Bo drożdże będę przygotowaywał tak samo jak do wina i mam pytanie czy muszę dać też troszkę tego ekstraktu słodowego w proszku czy nie ponieważ nie chciałbym go marnować.Ale skoro będzie potrzebny to będę mógł dać.
Comment
-
-
Wystartują nawet w samej wodzie z łyżeczką cukru .
Zobacz co pisałem wcześniej - żeby uzyskać 20-22L brzeczki o blg 11-13 przy użyciu brewkitu obowiązkowo musisz dodać 1kg ekstraktu. Jeśli chodzi o refermentację to spokojnie możesz dać glukozę <kupisz w każdym sklepie> do butelki. W zestawie, którym kupisz powinna być miarka plastikowa, będzie Ci łatwiej.
Odwieczny temat butelek-popytaj znajomych czy nie mają albo poproś o ich zbieranie.
Z drugiej strony i tak przecież pijesz piwo, więc kupując nie oddawaj.
Zobaczysz jak Ci ich szybko przybędzie.Ostatnia zmiana dokonana przez maroxan; 2009-11-25, 21:20.
Comment
-
-
Jeszcze mam ostatnie pytanie.Czy jeśli będę dawał cukier to dać na początku przed dodaniem Piwa Lager 1,5kg.I ile razy dawać taki cukier czy dać tylko raz czy cukier będę potem musiał jeszcze dodawać gdy się to wszystko będzie fermentowało w fermentatorze.
Comment
-
-
Ok z tym cukrem już wiem co i jak.I mam takie już naprawdę ostatnie chyba pytanie mam nadzieję.Jak wszystko dałbym już do granka i bym to robił to gdybym już dał sam brewkit oraz cukier na początek to ile to by się musiało tak robić w wrzącej wodzie.Ile ta brzeczka by się musiała gotować chodzi mi w godzinach bo na tym filmiku widzę jak facet dodaje cukier,brewkit i ekstrakt słodowy tylko nie wiem ile to trzyma na ogniu potem więc ja własnie z tym zapytaniem.Link do tego filmiku jest on po angielsku http://www.youtube.com/watch?v=sAJKWCdaPq4
Comment
-
-
Wszystko będzie napisane w instrukcji.
PS. Popracuj nad składnią i interpunkcją.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedziOdwieczny temat butelek-popytaj znajomych czy nie mają albo poproś o ich zbieranie.
Z drugiej strony i tak przecież pijesz piwo, więc kupując nie oddawaj.
Zobaczysz jak Ci ich szybko przybędzie.
Comment
-
Comment