Aha ale zwyczajnie to do piwa bym się zabierał powoli i nie za szybko aby niczego nie spaprać,że tak powiem.
Problem
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedziKrzysiu za ten post miałbyś odemnie bana nie wstyd ci obrażać innych na forum początkujących piwowarzy.A pozatym już wszystko wiem co i jak.
Jak będziesz tak robił piwo, jak piszesz, to jestem szczęśliwy, że nigdy nie będę miał okazji go pić.
Comment
-
-
Panie anteks mam takie pytanie.Znam kolegę,który warzy piwo w domu sam w innym mieście i poprosił mnie abym się zapytał na forum czy może użyć takiej kombinacji słodów czyli: 4 kg słodu pale ale 5,5-7,5 EBC i 1 kg słodu Carafa (R) typ II 1100-1200 EBC oraz 50 gram chmielu Marynka
Zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Czy taka kombinacja będzie dobra.Chmiel byłby dodany według uznania kolegi.warki z brewkitów już robił i nie wiem ile razy i robił też z zacieraniem już parę warek i prosił się zapytać czy taka kombinacja będzie dobra.
Ja też już niedługo się biorę za piwko z brewkita gdy zacznę to opiszę wszystko w odpowiednim dziale jak robiłem wszystko.Od początku aż po degustację.A do tego czasu bym czytał forum gdy piwko by już sobie leżakowało w butelkach.
Comment
-
-
Seta a jaką kombinację można użyć oprócz przepisu pani Marusi czyli 4 kg słdou pilneńskiego i 1 kg słodu monachijskiego.tylko chciałbym aby to był jakiś łatwy przepis żeby kolega mógł zrobić dobre piwko sobie i żeby ono miało około 2 rodzajów słodu i jeden rodzaj chmielu najlepiej Marynka bez chmielu aromatycznego.
Comment
-
-
A może byście zdecydowali się, jakie piwo chcecie - mniej gorzkie, bardziej gorzkie. nie ma uniwersalnych odpowiedzi na tak zadawane pytania.
Ten temat jest wzorcowy - wyciągnęliśmy pomocną dłoń mimo widocznego nieprzygotowania pytającego, no i mamy - zamiast się przyłożyć i poczytać jesteśmy zasypywani dalej pytaniami. Lagerik, błagam, trochę pracy własnej włóż.
Comment
-
-
Ok ja wiem tylko,że ja nie chcę robić tego piwa tylko kolega a on woli takie bardziej gorzkie czyli takie goryczkowe więcej.Chodzi mi tylko o dobranie słodu i chmielu a kolega sobie zamówi i bedzie robił mnie tylko poprosił o zadanie pytania na forum.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedziOk ja wiem tylko,że ja nie chcę robić tego piwa tylko kolega a on woli takie bardziej gorzkie czyli takie goryczkowe więcej.Chodzi mi tylko o dobranie słodu i chmielu a kolega sobie zamówi i bedzie robił mnie tylko poprosił o zadanie pytania na forum.
Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia
i to:
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lagerik Wyświetlenie odpowiedziOk wielkie dzięki ART ale to nie ja bedę to kupował tylko kolega ja kupuję już brewkita.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Słuchajcie, kolega ewidentnie pali głupa i patrzy kiedy wreszcie kogoś wkurzy. Ja bym na miejscu dyskutantów wreszcie zastosował starą dobrą radę "czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj" a głupie pytania bym ignorował.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-11-28, 13:11.
Comment
-
Comment