Zawór z zestawu fermentacyjnego Biowina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zarek36
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.08
    • 3

    Zawór z zestawu fermentacyjnego Biowina

    Witam, postanowiłem uwarzyć trochę piwa i nabyłem zestaw Biowinu.
    W środku znajdował się zawór do zamontowaniu w pojemniku.
    W torebce foliowej z zaworem znajdowały sie dwa identyczne "korki" (?) z miękiego "silikonu-gumy". Jeden zasklepiony, drugi z dziurą.
    Pasują średnicą do części kranika, która jest wewnątrz pojemnika, ale tak naprawdę nie wiem, do czego służą....
    Macie jakieś doświadczenie?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Zrób fotkę.
    Podejrzewam, że to tzw "reduktor osadów" - chyba nikt tego nie używa. Jeśli jest inaczej niech ten ktoś napisze jak...

    PS Nie dostałeś instrukcji? Zawsze możesz wysłać maila do Biowinu i opieprzyć ich, że nie opisują swoich produktów.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-12-02, 08:25.

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

      #3
      Ja raczej stawiam na uszczelkę na rurkę fermentacyjną i korek zaślepiający dziurę w pokrywie (jeśli się tej rurki nie używa).

      Reduktor osadów z tego co wiem jest z plastiku, a nie z gumy.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Tak trudno się domyśleć?

        Wciskasz je w dekiel, jeden do zamontowania rurki fermentacyjnej, drugi do zatkania dziury w deklu gdy nie wkłada się rurki.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • flood
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.06
          • 182

          #5
          Trudno o tyle - że dostaje się to z kranikiem - to chyba miał kolega na myśli pisząc zawór. Też coś takiego mi sie trafiło, kupując sam kranik otrzymałem dodatkowo dwie gumki. Dla początkującego może to być niezła zagadka. Jak pisali przedpiscy - jeden może być do założenia rurku fermentacyjnej, drugi do zaślepienia otworu - tego akurat używam.

          pzdr
          flood

          Comment

          • zarek36
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.08
            • 3

            #6
            Dziękuję wszystkim, życzliwym w szczególności , sfrustrowanym życiem - mniej.
            Oczywiście w pudełku nie było żadnej instrukcji "montażu" , już wieczorem gdy zacząłem montować kranik znalazłem na "wiadrze" nalepiona karteczkę 4X4 cm z opisem co mam zrobić z korkami, w komplecie za 130 zł był Brewkit Coopers Lager, kapslownica , kapsle , cukromierz, szczotki. Dosłodzę fruktozą (zależy mi na czasie ) Zobaczymy jak wyjdzie .
            Pozdrawiam wszystkich

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zarek36 Wyświetlenie odpowiedzi
              . Dosłodzę fruktozą (zależy mi na czasie )
              co dosłodzisz ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • zarek36
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.08
                • 3

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                co dosłodzisz ?
                No według mojej wiedzy ( a reczej wiedzy interneu) należy do jednej puszki koncentrat Coopers'a
                dodać kilogram cukru (lepiej jakis cukier prosty , najlepiej słód) , nie chcę czekac na przesyłke ze słodem bo chcę sie napić piwka na święta, czego i wam życzę

                Instrukcj warzenia znalazłem tu: http://209.85.135.132/search?q=cache...&hl=pl&ct=clnk

                Z braku czasu i ofitości postów nie przestudiowałem do końca forum na którym teraz piszemy...

                Co zaś się tyczy korków to przez przypadek maja taką średnicę , że elegancko dają sie wepchnąć w rurkę dolotową kranika, stąd moja konsternacja i zdziwienie. No i ktoś je zapakował do jednego woreczka z kranikiem.

                Pozdrawiam wszystkich

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Do Świąt i tak Ci nie dojrzeje. Sensowne to ono będzie dopiero w lutym.
                  Nie chodzi o słód tylko ekstrakt słodowy. Jak dasz cukier (bez znaczenia jaki - mi na fruktozę szkoda byłoby pieniędzy) to będziesz miał płaski smak, z bimbrowym wykończeniem.
                  Jor czojs jak to mawiają Anglicy...

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zarek36 Wyświetlenie odpowiedzi
                    No według mojej wiedzy ( a reczej wiedzy interneu) należy do jednej puszki koncentrat Coopers'a
                    dodać kilogram cukru (lepiej jakis cukier prosty , najlepiej słód) , nie chcę czekac na przesyłke ze słodem bo chcę sie napić piwka na święta, czego i wam życzę
                    Tylko cukru nie dajemy aby było słodkie , tylko jak najtańszym kosztem miało dużo % alk
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X