Zatrzymana fermentacja-pomocy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • moto3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 9

    #1

    Zatrzymana fermentacja-pomocy

    Witam, warzę Pale Ale z zestawu browamatora z procesem zacierania, drożdże us-05, rozwodnionymi drożdżami zaszczepiłem brzeczkę o temp ok 22C, gęstość 13blg, pierwsza doba fermentacji omal nie rozsadziła fermentatora, w drugiej dobie gęstość spadła do 8 blg i cisza, w szóstej dobie (dzisiaj) do 7blg. Czy już można przelewać do cichej fermentacji, czy jeszcze czekać, czy to normalne, że fermentacja się tak zatrzymała, proszę o sugestie. Podkreślę, że to moja pierwsza warka.
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Piana jeszcze jest?
    Trochę słabo odfermentowało.
    Napowietrzałeś?
    Może zamieszaj w fermentorze to fermentacja ruszy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2009-12-08, 13:06.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      a jak zacierałeś ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Nie zapomniałeś wyłączyć palnika w czasie zacierania?

        Comment

        • moto3
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.11
          • 9

          #5
          Piany nie ma, zacierałem infuzyjnie 69C do uzyskania negatywnej próby jodowej, jak w dołączonej instrukcji.

          Comment

          • moto3
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.11
            • 9

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            Nie zapomniałeś wyłączyć palnika w czasie zacierania?
            pytasz czy nie przegrzałem piwa? nie, trzymałem stałą temperaturę.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3
              Piany nie ma, zacierałem infuzyjnie 69C do uzyskania negatywnej próby jodowej, jak w dołączonej instrukcji.
              czyli ile czasu?
              Napisz dokładnie - ile miała woda przed dodaniem słodu, czy dogrzewałeś, jak wysładzałeś. Masz notatki?
              Sprawa druga - jak sprawdzasz balling? Piwo nie jest nagazowane?

              Comment

              • moto3
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.11
                • 9

                #8
                Zacierałem ok 40min ale już po 30 próby była negatywna, w piwie jest wyczuwalne minimalne nagazowanie, jest trochę gorzkie, generalnie smakuje jak zwietrzałe piwo, blg sprawdzam balingometrem, 12l wody(zalecana gęsta brzeczka) miało ok 74C po wsypaniu słodu, temperaturatura była na poziomie 65C, podgrzałem do ok70 i trzymałem.

                EDIT: Pomiary robię areometrem Biowinu
                Ostatnia zmiana dokonana przez moto3; 2009-12-08, 13:50.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3
                  12l wody(zalecana gęsta brzeczka) miało ok 74C po wsypaniu słodu,
                  Nie za wysoka temperatura?

                  Comment

                  • moto3
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.11
                    • 9

                    #10
                    A za wysoka, po wsypaniu słodu zmalała.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Zacierałeś na dość słodko, to i sporo niefermentowalnych cukrów dostałeś, ale tak chociaż do 5blg powinno Ci zejść.
                      Chodzi o sam - czy na pewno masz 7blg? Jeśli próbka, którą badasz jest nagazowane, to bąbelki mogą wypychać areometr i fałszować pomiar. Trzeba próbkę odgazować.

                      Comment

                      • moto3
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.11
                        • 9

                        #12
                        Odgazowałem próbkę, i niestety wynik wciąż taki sam- 7blg. Co doradzacie? Przelać na cichą, czy zaszczepić nowe drożdże?

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #13
                          Raczej Blg nie spadnie bardziej.
                          Coś źle zrobiłeś podczas zacierania.

                          Przelej na cichą potem zabutelkuj i szybko wypij.

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3
                            Odgazowałem próbkę, i niestety wynik wciąż taki sam- 7blg. Co doradzacie? Przelać na cichą, czy zaszczepić nowe drożdże?
                            A sprawdzałeś wskazanie areometru w wodzie w temperaturze 20 st. Może tu leży problem?

                            Jeśli w wodzie wskazuje 0 BLG no to nie czekaj i zrób tak, jak Ci mareks radzi.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • moto3
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.11
                              • 9

                              #15
                              blg wody niestety 0, a gdybym zaszczepił nowymi drożdżami jest szansa że dofermentuje?Co mogłem źle zrobić podczas zacierania?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • balon91
                                Zatrzymana fermentacja??
                                balon91
                                Witam serdecznie.
                                W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                                postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                                Niestety przez moją niecierpliwość...
                                2021-07-14, 15:39
                              • AaLeX
                                Głubczyce, Rycerskie jasne pełne
                                AaLeX
                                Piwo do nabycia w sieci Dino. Alkohol 5,6%, innych danych brak. Cena 2,80zł za puszkę. Kolor ciemne złoto, klarowny. Piana obfita, jak zawsze w Głubczycach. Zapach dziwny, metaliczno-słodowy. Smak, no cóż, bardzo specyficzny. Na początek mocny metal, w tle wyraźne nuty kwasowo-goryczkowe. Dziwne,...
                                2024-01-04, 12:59
                              • Pancernik
                                Schlossallee 5 Mellenthin, Wasserschloss-Brauerei Mellenthin
                                Pancernik
                                Koledzy już dawno napomykali o tym browarze, ale dość chaotycznie w różnych miejscach .
                                Na wyspie Uznam, w zasadzie w środku niczego, mieści się browar, restauracja i palarnia kawy.
                                Nie podaję szczegółów dojazdu, bo w dobie wszechobecnej nawigacji wydaje się to bez sensu....
                                2023-05-19, 19:22
                              • darekd
                                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                darekd
                                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                ...
                                2023-02-07, 23:16
                              • Charlie44
                                Gęstość brzeczki
                                Charlie44
                                Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
                                No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło...
                                2017-10-19, 12:51
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...