Witam, warzę Pale Ale z zestawu browamatora z procesem zacierania, drożdże us-05, rozwodnionymi drożdżami zaszczepiłem brzeczkę o temp ok 22C, gęstość 13blg, pierwsza doba fermentacji omal nie rozsadziła fermentatora, w drugiej dobie gęstość spadła do 8 blg i cisza, w szóstej dobie (dzisiaj) do 7blg. Czy już można przelewać do cichej fermentacji, czy jeszcze czekać, czy to normalne, że fermentacja się tak zatrzymała, proszę o sugestie. Podkreślę, że to moja pierwsza warka.
Zatrzymana fermentacja-pomocy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie zapomniałeś wyłączyć palnika w czasie zacierania?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3 Wyświetlenie odpowiedziPiany nie ma, zacierałem infuzyjnie 69C do uzyskania negatywnej próby jodowej, jak w dołączonej instrukcji.
Napisz dokładnie - ile miała woda przed dodaniem słodu, czy dogrzewałeś, jak wysładzałeś. Masz notatki?
Sprawa druga - jak sprawdzasz balling? Piwo nie jest nagazowane?
Comment
-
-
Zacierałem ok 40min ale już po 30 próby była negatywna, w piwie jest wyczuwalne minimalne nagazowanie, jest trochę gorzkie, generalnie smakuje jak zwietrzałe piwo, blg sprawdzam balingometrem, 12l wody(zalecana gęsta brzeczka) miało ok 74C po wsypaniu słodu, temperaturatura była na poziomie 65C, podgrzałem do ok70 i trzymałem.
EDIT: Pomiary robię areometrem BiowinuOstatnia zmiana dokonana przez moto3; 2009-12-08, 13:50.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3 Wyświetlenie odpowiedzi12l wody(zalecana gęsta brzeczka) miało ok 74C po wsypaniu słodu,
Comment
-
-
Zacierałeś na dość słodko, to i sporo niefermentowalnych cukrów dostałeś, ale tak chociaż do 5blg powinno Ci zejść.
Chodzi o sam - czy na pewno masz 7blg? Jeśli próbka, którą badasz jest nagazowane, to bąbelki mogą wypychać areometr i fałszować pomiar. Trzeba próbkę odgazować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moto3 Wyświetlenie odpowiedziOdgazowałem próbkę, i niestety wynik wciąż taki sam- 7blg. Co doradzacie? Przelać na cichą, czy zaszczepić nowe drożdże?
Jeśli w wodzie wskazuje 0 BLG no to nie czekaj i zrób tak, jak Ci mareks radzi.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment