Piwko dolnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    #1

    Piwko dolnej fermentacji

    Witam

    Za jakąś chwile jak tylko wystygną butelki będe zlewał i kapslował moje pierwsze piwko dolnej fermentacji.

    Czy po zakapslowaniu butelki pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni czy wynieść od razu do piwnicy gdzie o tej porze mam temperature 12-13 stopni C.

    Pozdrawiam

    Puszka
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Można zostawić.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Można wynieść od razu.

      Comment

      • puszka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 204

        #4
        Skoro można wynieść to nie bede gracił kuchni bo żona zaś bedzie marudzić.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • darekd
          Zichovec, Bounty 13
          darekd
          13% ekstr.
          5,5% alk.

          Ciemne piwo dolnej fermentacji z kokosem i ziarnami kakao.

          Aromat - słodowy z palonymi i pralinowymi niuansami
          Piana - zdecydowanie wysoka, beżowa, zwarta, średnia trwałość, trochę zostaje na szkle
          Barwa - smolista, pod światło...
          2021-07-03, 21:55
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • darekd
          Hirschau [Bavarian Gator Brewing] , Pines
          darekd
          Dwóch znajomych Marktredwitz w bawarskim Górnym Palatynacie chyba w 2019 rozpoczęli warzenie piwa. Jeden z nich to Bawarczyk i zawodowy piwowar, drugi to amerykański entuzjasta - farmaceuta. Po informacji z ety wnioskuję, że to inicjatywa kontraktowa. Uwarzyli w Hirschau (też Górny Palatynat)....
          2020-12-06, 00:41
        • dadek
          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
          dadek
          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
          2023-12-05, 00:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...