Dziwny balling i smak - przyczyna?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

    Dziwny balling i smak - przyczyna?

    Witam. W tę sobotę zabrałem się za uwarzenie pierwszej warki.
    Słód pilzeński 3,5 EBC 1,5 kg.
    chmiel marynka granulat ok.7g.
    chmiel lubelski granulat ok.7g.
    drożdże WB 40/70 - połowę dawki uszykowanej na 20l.

    Planowałem zrobić 20l. warki ale ze względów "naczyniowych" musiałem zejść do 10l. Co ma swoje plusy bo zostały mi jeszcze surowce na drugą próbę.

    Warzenie z zacieraniem.
    Podgrzałem wodę(5l) do 40 st. i wsypałem słód (mieszając). Potem mieszając podgrzałem do 64st. w tempie ok. 1st/1min. przytrzymałem tak 25 min (temperatura wahała się w tym czasie +-1st.) po czym podniosłem temperaturę do 72st (też w tempie 1st/min) i utrzymywałem ja tak 30 min +-1st. następnie podniosłem do 78 i zacząłem filtrację.

    sitkiem wybrałem zgrubnie młóto z garnka i wrzuciłem je z powrotem do 2l wody o temp. 78 stopni wymieszałem, potrzymałem parę minut i przesączyłem znowu j/w powtórzyłem operację tym razem z 1,5 l wody i ostatnie 0,5 l przesączyłem przez pieluchę.

    gotowanie
    przefiltrowaną brzeczkę stawiłem na gaz i doprowadziłem do wrzenia. po 10 min wsypałem marynkę i trzymałem go na gazie 75 min. co pewien czas mieszając (dolałem w międzyczasie 2x 1l wrzątku żeby nadrobić ubytki). po 75 min wrzuciłem lubelski i gotowałem jeszcze 10 min.

    fermentacja
    Zlałem to do drugiego garnka wykorzystując dekantację i pieluchę. po czym poleciałem go ochłodzić ( włożyłem go do beczki z wodą stojącej na dworze miała max. 1-2 stopnie w plusie). Piszą i mówią że chłodzić należy szybko ale moja się chłodziła jakieś 30 min. w międzyczasie wyjąłem drożdże z lodówki żeby uniknąć szoku termicznego (nie byłem w stanie ochłodzić brzeczki do 8 stopniu więc postanowiłem że lepiej jak drożdże się ocieplą do ok.15 st.) wlałem drożdże do brzeczki gdy różnica temp była ok 3-4st. przykryłem pokrywką zostawiając miejsce dla gazów żeby mogły wylatywać. Niestety nie miałem ballingometru nie mogłem sprawdzić ile ma cukru moja brzeczka. fermentacja wystartowała ( zaczęła się robić piana) ok 14h po wlaniu drożdży. wtedy też dobrałem się do brzeczki z ballingometrem (winiarskim, ale to chyba nie robi dużej różnicy) i pokazał mi 6 st. Blg. Obecnie po 4 dniach jest to 2 st Blg.

    Mam w związku z tym szereg pytań:
    - ile spada balling w ciągu pierwszych 12-14h od wlania drożdży?
    - jak smakuje piwo po 4 dniach fermentacji ?
    - czy da się na podstawie tego określić jaki będzie smak przyszłego piwa?
    - jeśli coś poszło źle to czy da się jeszcze to podratować? np. dodać więcej cukru przed rozlaniem do butelek?
    - jak wygląda piana w fermentatorze? (moja przypomina piankę na piwie)

    Przy okazji chciałbym podziękować kol. Wogoszowi za udostępnienie surowców, pośrutowanie słodu i porady co do warzenia.
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #2
    Wygląda na to, że zrobiłeś wszystko dobrze. Twoje pytania:
    - ile spada balling w ciągu pierwszych 12-14h od wlania drożdży? - miałeś gotową gęstwę drożdżową gotową od razu do fermentacji. Dlatego balling spadał szybko, choć nie wiemy jak szybko, bo nie znamy początkowego,
    - jak smakuje piwo po 4 dniach fermentacji? - raczej kiepsko. Tzw. zielone piwo jest nieprzyjemnie gorzkie od chmielu i nienagazowane. Odradzam próbowanie podczas fermentacji, bo niewiele można wywnioskować, a jest wysokie ryzyko zakażenia,
    - czy da się na podstawie tego określić jaki będzie smak przyszłego piwa? - raczej trudno, trzeba mieć duże doświadczenie,
    - jeśli coś poszło źle to czy da się jeszcze to podratować? np. dodać więcej cukru przed rozlaniem do butelek? - już nie. Jak dodasz za dużo cukru do butelek, to ciśnienie gazu je rozerwie,
    - jak wygląda piana w fermentatorze? (moja przypomina piankę na piwie) - no to bardzo ładnie.
    Resztę drożdży zalej wodą mineralną gazowaną i wstaw do lodówki. To przepis Fidoangela - wydawał mi się trochę dziwny, ale jest bardzo dobry.
    Cieszę się, że Ci się udało.

    Comment

    • admiro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.05
      • 248

      #3
      OK

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam w związku z tym szereg pytań:
      - ile spada balling w ciągu pierwszych 12-14h od wlania drożdży?
      - jak smakuje piwo po 4 dniach fermentacji ?
      - czy da się na podstawie tego określić jaki będzie smak przyszłego piwa?
      - jeśli coś poszło źle to czy da się jeszcze to podratować? np. dodać więcej cukru przed rozlaniem do butelek?
      - jak wygląda piana w fermentatorze? (moja przypomina piankę na piwie)

      Przy okazji chciałbym podziękować kol. Wogoszowi za udostępnienie surowców, pośrutowanie słodu i porady co do warzenia.
      Ogólnie - zrobiłeś wszystko wystarczająco dobrze.

      W jakim tempie spada blg jest z twojego punktu widzenia nieistotne (dojdziesz to tego jest wiele czynników: rodzaj drożdzy, temp, napowietrzenie brzeczki), ważne, że odfermentowało dobrze.
      Smak piwa poznasz, jak dasz radę przeleżakować butelkę chociaż 3 tygodnie.

      Opis przebiegu fermentacji na http://www.wiki.piwo.org

      Butelkuj (możesz za pierwszym razem spokojnie odpuścić cichą, zwłaszcza jak dopiero zbierasz sprzęt).

      Pozdrawiam
      Moje piwo jest bezcenne.

      Schizma miodowa.

      Comment

      • pysiak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.11
        • 19

        #4
        Uff... to mi ulżyło. Już się przestraszyłem że mi siki jakieś wyjdą. Dzięki za pomoc. Wasze zdrowie. Jak tylko wysterylizuje butelki to przelewam.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          a 1,5kg słodu na 10l będzie to raczej słabiutkie piwo i to wysładzanie
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • pysiak
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.11
            • 19

            #6
            Policzyłem dziś dokładnie mam 8l piwa więc wychodzi 1kg słodu na 5,3l warki, trochę mało. Będzie to miało duży wpływ na smak?

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #7
              Pysiak - Najwyżej będziesz miał napój podPIWniczny.

              Moim zdaniem niski musiał być ten balling pewnie 7-8blg, jak już jest 2blg. Ale to są tylko przypuszczenia.

              Wnioskuje, że nie masz plastikowego fermentora...kosztuje niewiele, a jak wiele daje.
              Jeśli brak Tobie dużego gara, to zacieraj w dwóch jednocześnie - choć pewnie będzie to kłopotliwe i nawet jeśli robisz wszystkie czynności identycznie, to efekt końcowy może być różny.
              Wlejesz sobie to wszystko do fermentora, z własnorcznie zrobionym filtratorem z oplotu. Wykonasz wysładzanie tak jak należy, to i będziesz zadowolony z wyników pracy.
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • pysiak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.11
                • 19

                #8
                Mimo wszystko wczoraj dodałem cukier i rozlewamy! piwko w fermentatorze miało mocno drożdżowy zapach - trochę jak ciasto. Bardzo jasne i gorzkie. Zobaczymy co z tego wyjdzie za jakieś 2 tyg. Jeśli tak jak pisze kol Maroxan balling wynosił 7-8blg to pewnie będzie jakieś lekkie piwko na rekonwalescencję po sylwestrze .

                Comment

                • pysiak
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.11
                  • 19

                  #9
                  Dzisiaj zrobiłem pierwszą degustacje, 2 tyg. od rozlania do butelek. Wyniki:
                  -Bardzo mocny drożdżowy zapach, w zasadzie pachnie samymi drożdżami
                  -praktycznie brak piany
                  -bardzo jasny kolor
                  -za to w smakuje jak piwo (lekkie, ale goryczkowe)

                  Wiem że z pianą to musiał być jakiś błąd przy zacieraniu,ale co z tym drożdżowym zapachem? czy kolejny tydzień butelkowanie pomoże?

                  Comment

                  • admiro
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.05
                    • 248

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzisiaj zrobiłem pierwszą degustacje, 2 tyg. od rozlania do butelek. Wyniki:
                    -Bardzo mocny drożdżowy zapach, w zasadzie pachnie samymi drożdżami
                    -praktycznie brak piany
                    -bardzo jasny kolor
                    -za to w smakuje jak piwo (lekkie, ale goryczkowe)

                    Wiem że z pianą to musiał być jakiś błąd przy zacieraniu,ale co z tym drożdżowym zapachem? czy kolejny tydzień butelkowanie pomoże?
                    2 tyg butelkowania to za mało, moje piwo też zawsze po tak krótkim czasie wali drożdżami , ale raczej wyczuwam to w smaku a nie zapachu. Poczekaj min. miesiąc.
                    Moje piwo jest bezcenne.

                    Schizma miodowa.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X