Czy można warzenie podzielić na dwa dni?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAQBA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.08
    • 1352

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Warzenie możesz podzielić nawet na siedem dni:
    - pierwszego dnia kupujesz słód
    - drugiego dnia sporządzasz zacier
    - trzeciego dnia filtrujesz
    - czwartego dnia zagotowujesz brzeczkę
    - piątego dnia chmielisz
    - szóstego dnia nastawiasz fermentację
    - siódmego dnia odpoczywasz

    Jesteś Bogiem.
    Amen.
    Swoją drogą zdarza mi się chmielić na następny dzień i jak dotąd było ok.

    Comment

    • korbicz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 170

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Dla mnie to bardzo ciekawa informacja - niedziela ma tylko 8 godzin. do tej pory o tym nie wiedziałem.
      To i tak dużo. Ja mam wrażenie, że sobota razem z niedzielą mają nie więcej niż 8 godzin. Natomiast dni powszednie mają przynajmniej po 40...

      Comment

      • jabba67
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.10
        • 8

        #18
        Po tych 8h jestem tak zmęczony warzeniem i piciem piwa w trakcie , że praktycznie jest to już koniec niedzieli.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Dlaczego na tym etapie ma dojść do zakażenia ?
          Wielu piwowarom drożdże startują po 48-72 godz , a tu dodatkowo brzeczka następnego dnia jest przez ponad godzinę gotowana .
          Nachmielona brzeczka jest mniej podatna na infekcje, niż nienachmielona i nie przegotowana.

          Ja robiłam takie dwudniowe warzenia, dopóki mi właśnie ni z gruchy ni z pietruchy nie skwaśniała taka brzeczka przez noc (nosił wilk razy kilka...) - od tej pory robię w jeden dzień. Przy piwku 12 blg proces warzenia (bez chłodzenia - chłodzenie całą noc na tarasie samo się robi) zajmuje mi 5 godzin.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-12-23, 19:57.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Nachmielona brzeczka jest mniej podatna na infekcje, niż nienachmielona i nie przegotowana.

            Ja robiłam takie dwudniowe warzenia, dopóki mi właśnie ni z gruchy ni z pietruchy nie skwaśniała taka brzeczka przez noc (nosił wilk razy kilka...) - od tej pory robię w jeden dzień. Przy piwku 12 blg proces warzenia (bez chłodzenia - chłodzenie całą noc na tarasie samo się robi) zajmuje mi 5 godzin.
            fakt - jak się zostawi otwarty fermentor w środku upalnego lata na balkonie to może skwaśnieć
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24007

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              fakt - jak się zostawi otwarty fermentor w środku upalnego lata na balkonie to może skwaśnieć
              Widzisz Maruśka, jak mogłaś nie zamykać fermentora w środku upalnego lata i zostawić na balkonie
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-12-28, 09:30.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • etman
                Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                etman
                Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                Zawiera polski dodatek...
                2025-01-03, 00:43
              • darekd
                RODAUNer, Gigerl
                darekd
                Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

                Gigerl to "Wiener Spezial"...
                2025-01-10, 16:41
              • darekd
                CREW Republic, Trooper Progressive Lager
                darekd
                CREW Republic to jedna z ikon tzw. piwnej rewolucji w Niemczech przeżywa problemy i w związku z tym zakończył warzenie w swoim podmonachijskim browarze i powraca do warzenia kontraktowego w Bittburgerze, gdzie będą mieli do swojej dyspozycji osobny browarek eksperymentalny.

                Piwa z...
                2024-08-15, 21:59
              • dadek
                Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                dadek
                Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                Start
                2024-10-15
                Koniec
                2024-10-15
                2024-10-16, 02:03
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...