Mam pytanie do doświadczonych piwowarów: czy mogę podzielić warzenie na dwa dni?, tzn. w sobotę do 24:00 filtruję brzeczke i zostawiam w garze. W niedzielę o 8:00 chmielę i przelewam na burzliwą fermentację.
Czy można warzenie podzielić na dwa dni?
Collapse
X
-
Było kiedyś o tym na forum.
Ja kiedyś tak zrobiłem i brzeczka mi lekko podkisła, ale przestała koło kaloryfera do godz. 16-tej dnia nastepnego.
Jak postawisz na noc w chłodne miejsce i rano się weźmiesz za robotę to powinno być ok.
Z tym piwem to była ciekawa historia bo ten trochę skiśnięty smak czułem po gotowaniu, w trakcie i po fermentacji, przy rozlewie i po kilku miesiącach w butelkach. Nie byłem do końca przekonany czy jest trochę podkiśnięte czy nie bo to był naprawdę lekki posmak. Dopiero znajomi po spróbowaniu potwierdzili moje obawy. Piwo zalatywało skiśniętym sokiem czy winem - ale niektórym smakowało.
I co najciekawsze, po roku w butelkach ten smak zniknął!
To było takie zwykłe ale ze słodu pilźnieńskiego i karmelu jasnego na US-56.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jabba67 Wyświetlenie odpowiedzitzn. w sobotę do 24:00 filtruję brzeczke i zostawiam w garze.
Comment
-
-
No to w najbliższy weekend dzielę warzenie na dwa dni. Srednio całe warzenie zajmuje mi około 8h co jest strasznie męczące - zajmuje mi to całą praktycznie niedzielę. Podział na dwa dni sobota wieczór i niedziela ranek jest dla mnie "błogosławieństwem" i "wybawieniem".
Comment
-
-
Niby można podzielić na dwa dni ale możliwość zakażenia jest duża. Zrobiliśmy tak kiedyś i się nie udało. Nienachmieloną brzeczką zainteresowały się przez noc jakieś dzikusy. Nigdy nie zapomnę tego smrodu z gara Szkoda całej pracy jeśli brzeczka się zepsuje. Chmielenie nie jest znowu tak pracochłonne jak wcześniejsze czynności, tyle że zajmuje stosunkowo dużo czasu.
Raczej zainteresowałbym się przygotowaniem tego co możesz przed dniem warzenia - odważeniem surowców, śrutowaniem, przyszykowaniem planu warzenia, sprzętu. Wtedy samo zacieranie i warzenie zajmie Ci zdecydowanie mniej czasu, no i nie będziesz tak zmachany po całym dniu w kuchni.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziczęsto zacieram w jeden dzień a chmielę następnego- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Przy obecnych temperaturach wystawienie brzeczki na balkon do następnego dnia do rana nie powinno stworzyć problemów.
Latem miałbym duże obawy, że skwaśnieje.
Obecnie warzę w jeden dzień (zaczynam 15-16 i kończę 22-23 zależnie od stylu piwa) ale wcześniej mam ześrutowany słód, sprzęt przygotowany, umyty i zdezynfekowany fermentor.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jabba67 Wyświetlenie odpowiedziSrednio całe warzenie zajmuje mi około 8h co jest strasznie męczące - zajmuje mi to całą praktycznie niedzielę.
6h to jest optymalny czas. Grunt to dobra organizacja pracy, mycie na bieżąco niepotrzebnych rzeczy itp. Podczas chmielenia można odpocząć i podczas chłodzenia.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Stawiałbym na zabezpieczjącą obecność substancji pochądzących z chmielu, których nie ma w nienachmielonej brzeczce, no i pewnie jeszcze coś się znajdzie.
Jak wspomniałem nam się trafiła dzika fermentacja już po 12 godzinach i to w takiej smrodliwej intensywności że o mało nie padłem trupem przy utylizacji zawartości gara- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Przy warzeniu w jeden dzień zaczynam około 8 -9 a o 14 jestem po robocie , chyba że coś wypadnie tak jak dzisiaj
Właśnie kończy sie filtracja i przerwa do jutra , ale może wyrobię się wieczorem .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jabba67 Wyświetlenie odpowiedzi... Srednio całe warzenie zajmuje mi około 8h co jest strasznie męczące - zajmuje mi to całą praktycznie niedzielę ...
Warzenie możesz podzielić nawet na siedem dni:
- pierwszego dnia kupujesz słód
- drugiego dnia sporządzasz zacier
- trzeciego dnia filtrujesz
- czwartego dnia zagotowujesz brzeczkę
- piątego dnia chmielisz
- szóstego dnia nastawiasz fermentację
- siódmego dnia odpoczywasz
Jesteś Bogiem.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-12-17, 13:24.
Comment
-
Comment