Czy można warzenie podzielić na dwa dni?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAQBA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.08
    • 1352

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Warzenie możesz podzielić nawet na siedem dni:
    - pierwszego dnia kupujesz słód
    - drugiego dnia sporządzasz zacier
    - trzeciego dnia filtrujesz
    - czwartego dnia zagotowujesz brzeczkę
    - piątego dnia chmielisz
    - szóstego dnia nastawiasz fermentację
    - siódmego dnia odpoczywasz

Jesteś Bogiem.
    Amen.
    Swoją drogą zdarza mi się chmielić na następny dzień i jak dotąd było ok.

Comment

• korbicz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Dla mnie to bardzo ciekawa informacja - niedziela ma tylko 8 godzin. do tej pory o tym nie wiedziałem.
      To i tak dużo. Ja mam wrażenie, że sobota razem z niedzielą mają nie więcej niż 8 godzin. Natomiast dni powszednie mają przynajmniej po 40...

Comment

• jabba67
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.10
        • 8

Po tych 8h jestem tak zmęczony warzeniem i piciem piwa w trakcie , że praktycznie jest to już koniec niedzieli.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Dlaczego na tym etapie ma dojść do zakażenia ?
          Wielu piwowarom drożdże startują po 48-72 godz , a tu dodatkowo brzeczka następnego dnia jest przez ponad godzinę gotowana .
          Nachmielona brzeczka jest mniej podatna na infekcje, niż nienachmielona i nie przegotowana.

Ja robiłam takie dwudniowe warzenia, dopóki mi właśnie ni z gruchy ni z pietruchy nie skwaśniała taka brzeczka przez noc (nosił wilk razy kilka...) - od tej pory robię w jeden dzień. Przy piwku 12 blg proces warzenia (bez chłodzenia - chłodzenie całą noc na tarasie samo się robi) zajmuje mi 5 godzin.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-12-23, 19:57.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Nachmielona brzeczka jest mniej podatna na infekcje, niż nienachmielona i nie przegotowana.

Ja robiłam takie dwudniowe warzenia, dopóki mi właśnie ni z gruchy ni z pietruchy nie skwaśniała taka brzeczka przez noc (nosił wilk razy kilka...) - od tej pory robię w jeden dzień. Przy piwku 12 blg proces warzenia (bez chłodzenia - chłodzenie całą noc na tarasie samo się robi) zajmuje mi 5 godzin.
            fakt - jak się zostawi otwarty fermentor w środku upalnego lata na balkonie to może skwaśnieć
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23979

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              fakt - jak się zostawi otwarty fermentor w środku upalnego lata na balkonie to może skwaśnieć
              Widzisz Maruśka, jak mogłaś nie zamykać fermentora w środku upalnego lata i zostawić na balkonie
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-12-28, 09:30.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
              X