Starter drożdży płynnych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewander
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 13

    #1

    Starter drożdży płynnych

    Witam

    Chciałem pod koniec tygodnia zrobić piwo typu ale na drożdżach 1968 London ESB Ale. Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?

    Dziękuję za wszelką pomoc.
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lewander
    Witam

    Chciałem pod koniec tygodnia zrobić piwo typu ale na drożdżach 1968 London ESB Ale. Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?

    Dziękuję za wszelką pomoc.

    Spróbuj wody z miodem. Oczywiście woda musi być przegotowana a miód dodany do wrzątku. Ja tak robię.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Poczekaj aż saszetka spuchnie.

      Brzeczka w lodówce była pasteryzowana?
      Jeśli tak to odlej 200ml, zagotuj i wlej do wyparzonego litrowego słoika. Wieczko też ma być wyparzone.
      Jak ostygnie do temp. pokojowej to wlej zawartość napuchniętej saszetki.

      Ja tak robię startery ale z ekstraktu.

      Drożdże London ESB Ale szybko startują.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Przede wszystkim jakie blg planujesz?

        Przelej kilka ml tej brzeczki do jakiegoś kieliszka i wypij. Jak jest smaczna i nie śmierdzi dwudniową skarpetą to jest ok. Przed użyciem zagotuj i ostudź. Saszetka oczywiście powinna być spuchnięta.

        Jak coś wzbudzi Twoją niepewność to wylej tą brzeczkę do kibla, a w trakcie filtracji podbierz 100ml brzeczki przedniej, rozcieńcz do 10blg, zagotuj, ostudź i z tego zrób "startero-wybudzacz" ...

        Comment

        • lewander
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.02
          • 13

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
          Poczekaj aż saszetka spuchnie.

          Brzeczka w lodówce była pasteryzowana?

          Drożdże London ESB Ale szybko startują.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta

          Przede wszystkim jakie blg planujesz?
          Brzeczka była pasteryzowana, jak wrócę do domu to sprawdzę czy wszystko z nią w porządku.

          W planach mam zamiar zrobić piwko około 12-13blg.

          Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, na początku spróbuje wykorzystać to co mam w lodówce, oczywiście nic na siłę Jeżeli coś mi nie podpasuje to wykorzystam brzeczkę przednią ze świeżej warki. A co do miodu to gdzieś na forum słyszałem, że nie jest polecany do starterów, ale jak widać są tacy którzy z powodzeniem go stosują.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Nie rób startera, lej bezpośrednio.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lewander
              Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?
              A tak z ciekawości zapytam, z czego chciałbyś robić starter skoro 1l niechmielonej, pasteryzowanej, trzymanej w lodówce brzeczki z pilsa nie nadaje się, według Ciebie, do tego celu?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • lewander
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.02
                • 13

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                A tak z ciekawości zapytam, z czego chciałbyś robić starter skoro 1l niechmielonej, pasteryzowanej, trzymanej w lodówce brzeczki z pilsa nie nadaje się, według Ciebie, do tego celu?
                Jak do tej pory robiłem z ekstraktu i zapomniałem, że ostatnio zużyłem już cały.
                Trochę spanikowałem, bo ekstrakt pewnie dostanę dopiero w nowym roku. I byłem niepewny czy mogę wykorzystać tą niechmieloną brzeczkę, nie wiem ile mogę to przetrzymywać w lodówce. A w sumie co za różnica, czy wykorzystam to co mam w lodówce, czy odleję trochę w trakcie warzenia piwa.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Hola hola!
                  Różnica jest znaczna.
                  Lodówkową brzeczkę możesz użyć dzień wcześniej (ewentualnie rano) - wtedy drożdże zdążą się porządnie namnożyć. Brzeczkę odlaną wykorzystasz na ok 3 godziny przed zadaniem drożdży do brzeczki docelowej - nieco się ożywią, ale nie będzie to to samo.

                  Comment

                  • lewander
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.02
                    • 13

                    #10
                    Dokładnie, zdawałem sobie sprawę z tego co napisałeś, ale miałem na myśli to, że zarówno do jednej jak i drugiej brzeczki mogę dodać drożdże.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                      dadek
                      Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                      2025-02-12, 02:28
                    • ART
                      SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                      ART
                      Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                      2024-11-03, 22:00
                    • bastion
                      Estonia, Narva, Hariduse 5, Narva Pruulikoda [Bez wyszynku]
                      bastion
                      Narva ze względu na pięknie położony nad rzeką o tej samej nazwie zamek, jest jednym z nielicznych turystycznych celów w Estonii. Samo miasto bardzo przeciętne, ale kiedy pozna się jego dzieje podczas ostatniej wojny, można zrozumieć dlaczego tak jest. Do tego dochodzi fakt, że języka estońskiego...
                      2024-09-29, 20:09
                    • e-prezes
                      Perła, Ciemny Lekki Perłał
                      e-prezes
                      Nie wiem od kiedy jest obecny na rynku, bo dopiero dziś dojrzałem w lodówce sklepowej. Ale w sumie już dawno jest takie (nie to) piwo w jednej z sieci sklepów pod marką własną.

                      Skład: słód jasny pilzeński, monachijski i barwiący. Na etykiecie piszą, że to schwarzbier. 10,5...
                      2024-08-07, 08:00
                    • Pancernik
                      Kosowo, Prizren, Sheshi i Shatervanit, Te Kinezi
                      Pancernik
                      Knajpka na starówce (?) w Prizrenie, w której można wypić piwa "nieoczywiste".
                      Jedno pomieszczenie w budynku, ale większość gości, oczywiście, w ogródku przed lokalem.
                      W czasie mojego pobytu mieli w lodówce butelkowe piwa z browaru Pivdżan - IPA, Scottish Amber Ale...
                      2024-08-06, 12:34
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...