Starter drożdży płynnych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewander
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 13

    Starter drożdży płynnych

    Witam

    Chciałem pod koniec tygodnia zrobić piwo typu ale na drożdżach 1968 London ESB Ale. Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?

    Dziękuję za wszelką pomoc.
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lewander Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam

    Chciałem pod koniec tygodnia zrobić piwo typu ale na drożdżach 1968 London ESB Ale. Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?

    Dziękuję za wszelką pomoc.

    Spróbuj wody z miodem. Oczywiście woda musi być przegotowana a miód dodany do wrzątku. Ja tak robię.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Poczekaj aż saszetka spuchnie.

      Brzeczka w lodówce była pasteryzowana?
      Jeśli tak to odlej 200ml, zagotuj i wlej do wyparzonego litrowego słoika. Wieczko też ma być wyparzone.
      Jak ostygnie do temp. pokojowej to wlej zawartość napuchniętej saszetki.

      Ja tak robię startery ale z ekstraktu.

      Drożdże London ESB Ale szybko startują.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Przede wszystkim jakie blg planujesz?

        Przelej kilka ml tej brzeczki do jakiegoś kieliszka i wypij. Jak jest smaczna i nie śmierdzi dwudniową skarpetą to jest ok. Przed użyciem zagotuj i ostudź. Saszetka oczywiście powinna być spuchnięta.

        Jak coś wzbudzi Twoją niepewność to wylej tą brzeczkę do kibla, a w trakcie filtracji podbierz 100ml brzeczki przedniej, rozcieńcz do 10blg, zagotuj, ostudź i z tego zrób "startero-wybudzacz" ...

        Comment

        • lewander
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.02
          • 13

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
          Poczekaj aż saszetka spuchnie.

          Brzeczka w lodówce była pasteryzowana?

          Drożdże London ESB Ale szybko startują.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi

          Przede wszystkim jakie blg planujesz?
          Brzeczka była pasteryzowana, jak wrócę do domu to sprawdzę czy wszystko z nią w porządku.

          W planach mam zamiar zrobić piwko około 12-13blg.

          Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, na początku spróbuje wykorzystać to co mam w lodówce, oczywiście nic na siłę Jeżeli coś mi nie podpasuje to wykorzystam brzeczkę przednią ze świeżej warki. A co do miodu to gdzieś na forum słyszałem, że nie jest polecany do starterów, ale jak widać są tacy którzy z powodzeniem go stosują.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Nie rób startera, lej bezpośrednio.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lewander Wyświetlenie odpowiedzi
              Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką, a później zorientowałem się, że nie mam z czego zrobić startera. Mam jednak ok 1l niechmielonej brzeczki z pilsa która stoi w lodówce od niedzieli, myślicie że mogę tego użyć do startera, czy lepiej wlać drożdże bezpośrednio do fermentatora?
              A tak z ciekawości zapytam, z czego chciałbyś robić starter skoro 1l niechmielonej, pasteryzowanej, trzymanej w lodówce brzeczki z pilsa nie nadaje się, według Ciebie, do tego celu?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • lewander
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.02
                • 13

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                A tak z ciekawości zapytam, z czego chciałbyś robić starter skoro 1l niechmielonej, pasteryzowanej, trzymanej w lodówce brzeczki z pilsa nie nadaje się, według Ciebie, do tego celu?
                Jak do tej pory robiłem z ekstraktu i zapomniałem, że ostatnio zużyłem już cały.
                Trochę spanikowałem, bo ekstrakt pewnie dostanę dopiero w nowym roku. I byłem niepewny czy mogę wykorzystać tą niechmieloną brzeczkę, nie wiem ile mogę to przetrzymywać w lodówce. A w sumie co za różnica, czy wykorzystam to co mam w lodówce, czy odleję trochę w trakcie warzenia piwa.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Hola hola!
                  Różnica jest znaczna.
                  Lodówkową brzeczkę możesz użyć dzień wcześniej (ewentualnie rano) - wtedy drożdże zdążą się porządnie namnożyć. Brzeczkę odlaną wykorzystasz na ok 3 godziny przed zadaniem drożdży do brzeczki docelowej - nieco się ożywią, ale nie będzie to to samo.

                  Comment

                  • lewander
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.02
                    • 13

                    #10
                    Dokładnie, zdawałem sobie sprawę z tego co napisałeś, ale miałem na myśli to, że zarówno do jednej jak i drugiej brzeczki mogę dodać drożdże.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X