Zestaw startowy co powinno w nim być

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kretu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.05
    • 28

Zestaw startowy co powinno w nim być

Chcę kupić sprzęt do warzenia. Chciałbym żeby to był w miarę możliwości zestaw docelowy albo rozwojowy. Czy ktoś mógł by mi poradzić który zestaw dostępny na rynku kupić i co do niego dokupić żeby spełniał podstawowe wymagania sprzętowe.

Planuję wydać ok 500zł na sam sprzęt. Warzyć chciał bym głównie piwa pszenne choć nie tylko.

Czy lepiej kupić zestaw jeżeli tak to który i w którym sklepie (w wielu są rabaty przy dużych zakupach więc może któryś sklep jest warty polecenia ze względu na późniejszy duży wybór słodów i drożdży czy może nie ma co się wiązać z jakimś konkretnym sklepem?)

A może najlepiej kupować wszystko osobno część wyposażenia wykonując samemu

Wiem że na pewno będę potrzebował większość rzeczy z zestawu browamator maksimator ale zastanawia mnie bo sklep ten wydaje się dość drogi może dało by się zaoszczędzić może coś jeszcze jest potrzebne a coś nie

Proszę o rady jakieś dwa lata temu już się zabierałem za warzenie to sporo czytałem na forum ale sporo pozapominałem i będę musiał na nowo poczytać ale chciałbym już na bieżąco móc sprawdzać swoją wiedzę (trochę dlatego żeby znowu nie zrezygnować wychodząc z założenia że nie ma czasu)
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

Witam ziomala,
    Tego typu pytania były już niejednokrotnie zadawane na forum tym i innych.
    Jaki sprzęt kupić na początek, to generalnie zależy od tego czy chcesz zacierać, czy zacząć od puszek. Ja proponuję na początek zrobić jednak 2-3 puszki, żeby przekonać się o co w tym całym warzeniu chodzi.
    Jeśli chodzi o ceny w różnych sklepach, to różnice między nimi nie są bardzo istotne. W jednych jest tańsze to, w innych tamto. Kieruj się raczej dostępnością asortymentu.
    Z dobrych rad, to proponuję nie kupować kapslownicy greta tylko:

Ja z gretą miałem problemy, inni niektórzy też, co możesz poczytać na forum. Zresztą o tym też było.
    Pozdrawiam i powodzenia.

Comment

• Qbric
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.04
      • 427

O kapslownicach było już dużo. Ja z Grety nie byłem zadowolony, chyba jakiś wadliwy model dostałem, lepiej kupić coś takiego jak pokazał Kolega. Koniec końców i tak większość piwowarów kończy z kapslownicą stołową która oferuje najlepszą jakość, wygodę i trwałość, ale jeżeli jeszcze nie jesteś pewien czy warzenie będzie Twoim hobby na dłużej to kup ręczną- tańszą.
      Co do zestawów to nie polecam tych z plastikowymi butelkami- zupełnie to nie praktyczne.
      Co poza tym? Dwa wiadra, jedno przydałoby się z kranikiem. Wszelkie rurki fermentacyjne generalnie możesz olać. Ballingometr z menzurką weź jakiś tani. Termometr przy zacieraniu będzie niezbędny. Jeszcze troche rurki, coś do dezynfekcji, mieszadełko a filtrator z oplotu wykonasz sam wg instrukcji z tego Forum. Acha, no i gar z 30L przyda się na pewno. Zerknij np na ofertę Centrum Piwowarstwa - mają dużo ciekawych rzeczy.

Również polecam 1-2 warki z puszki. Opanujesz pewne podstawy i będziesz miał trochę więcej czasu na zkompletowanie całego sprzętu potrzebnego do zacierania.

3 mam kciuki za efekty
      Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
        Koniec końców i tak większość piwowarów kończy z kapslownicą stołową
        A to ciekawe, bo ja osobiście to mało takich znam.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

Ja Gretą zakapslowałem ponad 50 warek (ponad 30l. każda) i jestem z niej zadowolony. Czytając na tym forum o problemach z Gretą około roku temu zakupiłem drugą, ale okazało się że nadal jej nie potrzebuję.

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

Ja mam takie wrażenie, że większość kolegów obcując z Gretą używa za dużo siły i stąd z nią problemy, a Greta to imię żeńskie i jak każda kobieta potrzebuje trochę delikatności
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• sebanek
              • 2009.02
              • 178

Mieliśmy pomóc nowemu potencjalnemu pasjonatowi domowego warzenia, a przypadkiem (trochę przeze mnie) znowu dyskutujemy o grecie. Pewnie są bardziej i mniej udane egzemplarze i tyle. Na 200% (przynajmniej w moim przypadku) to nie problem siły tudzież delikatności.

Comment

• e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19275

A ja się zastanawiam co za ludzie niemyślący pracują w tych sklepach internetowych skoro nie potrafią wprowadzić takiego towaru jak zestaw startowy Nie byłoby takich pytań...
                Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-12-23, 09:51.

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ja się zastanawiam co za ludzie niemyślący pracują w tych sklepach internetowych skoro nie potrafią wprowadzić takiego towaru jak zestaw startowy Nie byłoby takich pytań...
                  w każdym sklepie internetowym jest zestaw startowy a w niektórych nawet kilka, ciekawe dlaczego są jeszcze takie pytania
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

Bo wybór jest za duży

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23979

tak sobie pomyślałem że powinien zawierać

* pojemnik fermentacyjny z kranikiem
                      * pojemnik fermentacyjny
                      * termometr
                      * ballingometr
                      * łyżka piwowarska
                      * jodowy wskaźnik skrobi
                      * kapslownica
                      * kapsle
                      * środek dezynfekujący
                      * rurka do przelewanie piwa
                      * filtrator
                      * Ześrutowany zestaw surowców
                      * drożdże piwowarskie
                      * instrukcja użytkowania sprzętu i warzenia piwa z zacieraniem.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• anteks
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        tak sobie pomyślałem że powinien zawierać

* pojemnik fermentacyjny z kranikiem
                        * pojemnik fermentacyjny
                        * termometr
                        * ballingometr
                        * łyżka piwowarska
                        * jodowy wskaźnik skrobi
                        * kapslownica
                        * kapsle
                        * środek dezynfekujący
                        * rurka do przelewanie piwa
                        * filtrator
                        * Ześrutowany zestaw surowców
                        * drożdże piwowarskie
                        * instrukcja użytkowania sprzętu i warzenia piwa z zacieraniem.
                        ewentualnie pucha z ekstraktem

Comment

• bogdan62
                          • 2004.10
                          • 173

Na to pytanie odpowiedzi może być wiele, jest to podyktowane różnymi doświadczeniami, przyzwyczajeniami i tak naprawde to co jest potrzebne dowiadujemy się po kilku warkach. W mojej ocenie gotowe zestawy zawierają elementy, których nigdy bym nie użył i nie zawierają wszystkich potrzebnych - nawet najbardziej rozbudowany zestaw musi być uzupełniany zwiększając niepotrzebnie koszty. W mojej subiektywnej ocenie na sam początek warzenia niezbędne przedmioty to :
                          1. Gar pojemności 30l (w hurtowniach w cenie ok.100zł, przy zmianie opcji można wykorzystać go do innych celów, lub łatwo odsprzedać).
                          2. Termometr (dokładny pomiar jest bezcenny).
                          3. Aerometr (bez pomiarów Blg nie wyobrażam sobie robienia piwa).
                          4.Trzy fermentatory bez kranika
                          - dwa do fermentacji burzliwej i cichej (nigdy nic nie będzie przeciekać)
                          - jeden do wysładzania i rozlewu, po wcześniejszym wywierceniu otworu, zamontowaniu
                          zaworu kulowego (najlepszy z nierdzewki, ale cena to przeszło 40zł i to małego
                          rozmiaru).
                          5. Filtr (dla mnie najłatwiejszym do zrobienia i najtańszym to oplot z wężyka kiblowego).
                          6. Rurki do rozlewu (wystarczą zwykłe igielitowe, kupując w sklepie na metry można
                          dobrać długość ).
                          7. Chochla o długości umożliwjającej mieszanie w garze trzymając ją dwoma rękami
                          (na początku można zastąpić ją listwą z drzewa liściastego).
                          8. Kapslownica (opcje mogą być różne, ja jestem zadowolony z Grety).
                          9. Kapsle (najłatwiej kapsluje się miękkimi).
                          10.Chłodnica i rurka z zaworkiem grawitacyjnym (nie są niezbędne na pierwszy raz,
                          ale ułatwiają i skracają w czasie cały proces).

Wszystkie wymienione przedmioty, bez względu na stopień zaawansowania w warzeniu nie są zbędne, a w takim zestawie można brać się za warzenie.

Comment

• kretu
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.05
                            • 28

Dziękuję wszystkim za porady. Bardzo fajnie się złożyło bo na PW dowiedziałem się że w moim mieście niedługo będzie pokaz ważenia więc poczekam z zakupami do tego pokazu a o wszystkie najważniejsze informacje postaram się wypytać uczestników pokazu.

Ale co niektóre posty już mi pokazały że gotowe zestawy to nie do końca to czego oczekuję. I raczej ewentualnie kupię jakiś najmniejszy zestaw z podstawowym wyposażeniem i dokupię/zrobię resztę wyposażenia osobno

Comment

• anteks
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kretu Wyświetlenie odpowiedzi
                              Bardzo fajnie się złożyło bo na PW dowiedziałem się że w moim mieście niedługo będzie pokaz ważenia więc poczekam z zakupami do tego pokazu
                              Takie pokazy odbywają sie cały czas , nie musisz czekać idź do najbliższego sklepu spożywczego i zobacz jak się waży

Comment

Przetwarzanie...
                              X