Jak uratować warkę?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szachista2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 5

Jak uratować warkę?

Witam serdecznie,
    to jest mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość, gdyby coś było nie tak.

Jestem początkującym piwowarem domowym, mam na koncie już pierwsze piwa z brewkitów, ale teraz postanowiłem zrobić coś z pełnym zacieraniem. I pojawił się mały problem:

Po gotowaniu brzeczki zmierzyłem ekstrakt i wyszło 18Blg (ok. 15l), nastawiłem drożdże (suche Windsory) i rozpoczęła się fermentacja (ok. 20 stopni). Po 4 dniach fermentacja ustała, więc zebrałem drożdże z wierzchu i przelałem do fermentacji cichej. Ekstraktu było 10Blg, głupio zrobiłem że nie sprawdziłem przed zebraniem drożdży. Po tygodniu cichej fermentacji praktycznie się nie zmieniło odfermentowanie - nadal 10Blg. Jest mi ciężko utrzymać stałą temperaturę, więc wieczorem bulgotało w fermentorze, a rano gdy było zimniej już nie.

Tak minęły prawie 2 tygodnie fermentacji cichej. Baling się dalej nie zmieniał, więc nastawiłem nowe drożdże (te same Windsory) jeszcze raz i zadałem do fermentora. Ale te drożdże nie ruszyły w ogóle. Tak więc powinienem już dawno rozlać to do butelek, ale przy takim ekstrakcie boję się że mi butelki rozwali (chociaż nie widać żeby drożdże w ogóle pracowały).

Stąd też moje pytanie: co mogę zrobić w tej sytuacji? Zastanawiałem się czy przypadkiem nie jest to zbyt duże stężenie alkoholu w fermentorze. Może gdybym rozcieńczył to piwko wodą, udałoby się jeszcze te drożdże uaktywnić? Macie jakieś sugestie?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

w jaki sposób zacierałeś ?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• szachista2
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 5

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      w jaki sposób zacierałeś ?
      65° przez 30min, 72° przez 30 min, kończyłem w 78° przez 15min. Bazowym słodem był pale ale, więc nie robiłem przerwy białkowej.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

sprawdź czy areometr dobrze wskazuje
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• szachista2
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.05
          • 5

dla czystej wody 0, dla roztworu sacharozy 10% wskazanie 7Blg. Niestety nie mam w tym momencie możliwości sprawdzenia na innym areometrze.

Comment

• radekam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 165

Ja bym zrobił tak:

Wlałbym piwo do butelki, nałożył na jej szyjkę dmuchany balonik (nowy amerykański patent), poczekał kilka dni czy balonik się napompuje CO2, jak nie - rozlew. Jak się napompuje - dalej czekać.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

Comment

• szachista2
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.05
              • 5

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bym zrobił tak:

Wlałbym piwo do butelki, nałożył na jej szyjkę dmuchany balonik (nowy amerykański patent), poczekał kilka dni czy balonik się napompuje CO2, jak nie - rozlew. Jak się napompuje - dalej czekać.
              Fajny pomysł, spróbuję tak zrobić Dzięki za pomoc.

Comment

• Maxi_Kaz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 45

Może drożdże zdechły????
                A może coś z zacieraniem nie poszło tak jak trzeba i po prostu drożdże nie jedzą bo już nie ma co jeść??

Comment

Przetwarzanie...
                X