Od zakupu do spożycia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dmodomino
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 23

Od zakupu do spożycia

Witam,
    jestem pewien, że temat był wielokrotnie poruszany, ale pomimo ciągłego poszukiwania odpowiedzi na forum nie mogę znaleźć jednoznacznej.
    Wraz z kolegą zamierzamy zrobić nasze pierwsze, własne piwo. Problem w tym, że już na samym początku nie wiemy, które produkty wybrać. Na forum przeczytałem, że zestawy startowe wyjdą nam taniej, więc prosiłbym o nie podawanie co musimy kupić pojedynczo, ale na przykład: "Wybierzcie ten zestaw, bo jest tańszy, a wystarczy do niego dokupić tylko łyżkę".
    Największy garnek, jaki w tym momencie udało nam się odnaleźć to 18l emaliowany garnek. Zastanawiam się jednak, czy używając takowego uda nam się przygotować browar, gdyż wszędzie mówi się o 30l? Jeżeli jednak uda się, to w jaki sposób przygotowywać piwo? Czy będziemy zmuszeni do właśnie takiego zakupu? (Możliwe, że uda nam się od kogoś pożyczyć większy garnek).
    Zastanawiamy się nad tymi zestawem:
    1. http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod
    lub ewentualnie nad tym:
    2. http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395&sortuj=kod

Po prostu wybierzcie za nas, dwóch laików, wszystkie niezbędne produkty do przygotowania browaru.
    Najlepiej jak najtaniej. Do produkcji dojdziemy po zakupie . Uważacie, że w internecie znajdują się lepsze zestawy? Proszę, podpowiedzcie nam. Jak z butelkami? Czy mogą być one typu PET o pojemnosci 0.9l, takie jak oferują na allegro? Czy lepiej iść i kupić kastę piw w szklanych butelkach, wypić i wyczyścić?

Co bardziej się opłaca? Co da się zastąpić? Proszę o pomoc. Zamierzamy tutaj opisywać kolejne etapy naszej produkcji.
    Ostatnia zmiana dokonana przez dmodomino; 2010-01-04, 15:43.
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

Jeżeli ma być taniej, to może Super Start z Browamatora (bez surowców) lub to:
    Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

Zależy czy chcecie robić piwo z brewkitów, ekstraktów czy zacierać (o ile macie odpowiednią wiedzę). Gar 30 l jest jednak wskazany, a przy zacieraniu - niezbędny. Kosztuje ok. 130 zł (sklepy internetowe w kolejności alfabetycznej: Browamator, Centrum Piwowarstwa, Homebrewing.pl, Piwodziej, Twój Browar). Po prostu porównajcie oferty zestawów startowych i wybierzcie najbardziej Wam odpowiadającą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2010-01-04, 16:08.

Comment

• dmodomino
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.09
      • 23

Nasza wiedza jest bardzo mierna.
      Różnica w cenie jest dla mnie ważna wtedy, kiedy jakość produktów jest zbliżona. Chcemy zacząć od czegoś łatwego. Myślę, że będą to właśnie brew-kity, bo pewnie z ekstraktami czy zacieraniem byśmy sobie nie poradzili.

A Ty co byś polecał? Rzucić się na głęboką wodę? Brewkity, ekstrakty czy zacieranie? Jak bardzo zróżnicowany jest poziom trudności i czym mniej-więcej one się różnią?

Porównywałem już te ceny, ale zestawy startowe różnią się od siebie czasem w paru kwestiach i nie wiem czy są one ważne, czy też nie. Chciałbym mieć kompletny zestaw, taki że przychodzi do domu i można już zaczynać. No i obowiązkowo jakąś lekturę co krok po kroku robić.

Pozdrawiam.

edit: widzę, że edytowałeś, a odnosiłem się do pierwszego posta(link nie działał)
      Ostatnia zmiana dokonana przez dmodomino; 2010-01-04, 16:10.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

OK, na podstawie jednego z podlinkowanych przez Ciebie zestawów - podkreślone są rzeczy, które nie są niezbędne, a wręcz czasem niepotrzebne:

- fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
        - fermentor uniwersalny 30 litrów z rurką fermentacyjną - rurka tylko denerwuje piwowarów (bulka, czy nie byulka - dlaczego nie bulka???)i często kończy się tym, że piwowar kupuje zatyczkę do dziurki i rurkę chowa do szuflady
        - termometr ciekłokrystaliczny na fermentor - jak znamy temperaturę otoczenia to nam wystarczy, oczywiście termometr wskazuje nam temperaturę brzeczki w czasie fermentacji, ale nie jest to wiedza niezbędna.
        - kapslownica
        - kapsle,
        - areometr piwowarski
        - cylinder pomiarowy do areometru - ballingometrem można wykonywać pomiaru wrzucając go bezpośrednio do brzeczki
        - łyżka piwowarska,
        - środek dezynfekcyjny
        - myjka do butelek - jeśli płuczesz butelki zaraz po spożyciu z nich piwa, żadna myjka nie jest potrzebna
        - zestaw miarek - odmierzać cukier/glukozę do refermentacji można np. łyżeczką.
        - szczegółowa instrukcja użytkowania.
        - rurka do rozlewu butelkowego ze specjalnym zaworkiem - zaworek owszem przydatny, ale bez niego tez spokojnie można zabutelkować
        - drukowany poradnik - instrukcja warzenia
        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-01-04, 16:58.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• dmodomino
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.09
          • 23

OK. Czyli te, których nie podkreśliłaś są niezbędne, tak? Czy jeszcze jakieś są niezbędne? Proszę wskaż, z którego zestawu (1. czy 2.) korzystałaś?

Prosiłbym też o odpowiedź dla pytań z poprzedniego posta. A oprócz tego: czy warzenie piwa przez brew-kity wymaga innych urządzeń niż przy zacieraniu?

Comment

• oscarboj
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.03
            • 36

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dmodomino Wyświetlenie odpowiedzi

A Ty co byś polecał? Rzucić się na głęboką wodę? Brewkity, ekstrakty czy zacieranie? Jak bardzo zróżnicowany jest poziom trudności i czym mniej-więcej one się różnią?
            Powiem tak:
            piwo z brewkitu to jak zrobienie herbaty, z ekstraktu to jak zrobienie grzańca (wino + przyprawy), zacieranie to jak ugotowanie zupy. Sam zdecyduj z czym sobie najlepiej poradzisz.
            Ostatnia zmiana dokonana przez oscarboj; 2010-01-04, 17:13.

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

OK. Czyli te, których nie podkreśliłaś są niezbędne, tak? Czy jeszcze jakieś są niezbędne? Proszę wskaż, z którego zestawu (1. czy 2.) korzystałaś?

Prosiłbym też o odpowiedź dla pytań z poprzedniego posta. A oprócz tego: czy warzenie piwa przez brew-kity wymaga innych urządzeń niż przy zacieraniu?
              Ja nie korzystałam z żadnego zestawu, tylko kompletowałam sobie sama. Ale to było 5 lat temu. Jeśli chodzi o różnice w zestawach do zacierania/z brewkitów, to sobie zerknij na różnice w zestawach Zaciermistrz i Puchmistrz:
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Temat zgłosiłem do przeniesienia do kołyski.

Warto by wprowadzić zasadę nie odpowiadania ludziom, którzy nie mają czasu nic wcześniej przeczytać, a nawet wypełnić profilu.

Comment

• dmodomino
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.09
                  • 23

Drogi Krzysiu, uwierz mi na słowo, że czytałem forum sporo, ale nie potrafiłem się w nim odnaleźć. Mało uczestniczę w takich forach. Profilu nie uzupełniłem, gdyż nie widziałem takiej potrzeby, czy jest to ważne? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, które pomogły mi się odnaleźć w świecie browaru, a Wam, serwisowi Browar.biz niebawem zarobić .

Dzięki Wam wybrałem: Zestaw Startowy PuchMistrz PRO (
                  HTML:
                  http://www.browar.biz/sklep.php?ids=4&id=717
                  ), dzięki temu co powiedziała Marusia wiem, że w razie potrzeby skompletuje zestaw pozwalający bawić mi się w zacieranie, dokupując tylko parę reczy.

Proszę wskażcie czego jeszcze brakuje do tego zestawu, aby być gotowym do zrobienia piwa. Wiem na pewno, że brak jest:
                  - garnka emaliowanego 30l,
                  - przynajmniej 24 półlitrowych butelek szklanych.
                  Czego jeszcze? Co dokupić i gdzie najlepiej?

Który brew-kit wybrać? (Moje ulubione piwo to Warka czerwona, ale chętnie poznałbym odpowiednik Lecha Pilsa ) Na ile litrów starczy mi mniej więcej każdy z nich?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Oscarboj, dziękuję za zobrazowanie różnicy poziomów, to naprawdę było pomocne!
                  Ostatnia zmiana dokonana przez dmodomino; 2010-01-04, 22:27.

Comment

• keto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.07
                    • 388

Jeżeli twoje ulubione piwo jest pokroju Warka czy Lech to jakiego nie wybierzesz będzie na pewno lepszy.....
                    Pozdrawiam
                    Artur

Comment

• dmodomino
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.09
                      • 23

Szczerze w to wierzę i tylko czekam na zatwierdzenie przez kogoś z Was, że warto to kupić i co do tego dokupić, jaki brew-kit wybrać

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Drogi Krzysiu, uwierz mi na słowo, że czytałem forum sporo, ale nie potrafiłem się w nim odnaleźć. Mało uczestniczę w takich forach. Profilu nie uzupełniłem, gdyż nie widziałem takiej potrzeby, czy jest to ważne?
                        Dla nas ważne. Lepiej się rozmawia, jak wiadomo z kim się rozmawia.

Proszę wskażcie czego jeszcze brakuje do tego zestawu, aby być gotowym do zrobienia piwa. Wiem na pewno, że brak jest:
                        - przynajmniej 24 półlitrowych butelek szklanych.
                        Butelki po piwie to nie jest element zestawu i chyba jest to w ogóle najmniejszy problem. Tak poza tym na dwudziestolitrową warkę potrzeba 40 butelek.

Który brew-kit wybrać? (Moje ulubione piwo to Warka czerwona, ale chętnie poznałbym odpowiednik Lecha Pilsa ...
                        Na szczęście nikt nie produkuje ekstraktów tych "smakołyków". Jeśli chcesz otrzymać coś podobnego, to wystarczy dowolny lager, po zostosowaniu się do przepisu i tak smaku nie poczujesz, czyli całkiem jak w wymienionych przez ciebie oryginałach.

Comment

• dmodomino
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.09
                          • 23

Uzupełniłem profil

Dzięki za odpowiedź, Krzysiu.

Jeszcze dziś zamówię zestaw PuchMistrz PRO, jednakże wcześniej chciałbym, abyście zatwierdzili dla mnie ten zakup oraz pomogli w doborze pozostałych rzeczy.

Pozdrawiam.

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

, jednakże wcześniej chciałbym, abyście zatwierdzili dla mnie ten zakup oraz pomogli w doborze pozostałych rzeczy.

Pozdrawiam.
                            Nikt za ciebie nie będzie decydować. Nikt nie będzie brać odpowiedzialności gdyby ci później nie smakowało.

Więcej samodzielności w życiu.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• dmodomino
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.09
                              • 23

Nie chcę, żeby ktokolwiek brał za mnie odpowiedzialność. Do nikogo pretensji mieć nie będę, bo nie o to mi chodzi.
                              Chcę tylko uzyskac odpowiedź czy produkty zawarte w Zestawie Startowym PuchMistrz PRO są kompletne i co jeszcze powinienem do nich dokupić. To jest dla mnie niezbędna wiedza .
                              Jeżeli chodzi o brew-kity, które są do wyboru z czystej ciekawości zapytałem Was samych. Nie ma różnicy w ich przygotowaniu?
                              Ostatnia zmiana dokonana przez dmodomino; 2010-01-05, 09:13.

Comment

Przetwarzanie...
                              X