Chłopie, jesteś okropny Przecież sklepy sprzedające zestawy startowe kompletują je dla początkujących piwowarów, zatem starają się, żeby było w nich wszystko, czego potrzeba do pierwszej warki, a nawet, jak Ci podkreśliłam - więcej. Do warki z brewkita wystarczy Ci na siłę gar 5-litrowy, jak się przerzucisz na zacieranie, to wtedy myśl o większym. W zestawach są instrukcje krok po kroku warzenia, dasz radę
Od zakupu do spożycia
Collapse
X
-
-
O, pamiętam że pierwsze piwo też robiliśmy z kolegą w garnku 5L, to było prawie jak gorący kubek knorra, nie licząc tego, że wykipiało na płytę grzewczą, zabawa z czyszczeniem kuchni przednia ekstrakt rozpuszczasz w wodzie, gotujesz chwile, chłodzisz, wlewasz do zdezynfekowanego fermentatora, rozcieńczasz mniej więcej do tych 12L (kontroluj gęstość balingomierzem!), zadajesz drożdże i zapominasz o nim na tydzień. Gotuj w większym, bardziej rozcieńczony ekstrakt ci się trudniej przypali i nie wykipi.
W garnku 18L możesz zrobić 15L piwa z zacieraniem, jak ci się spodoba to kupisz większy, chociaż jakbyś popytał kolegów to któryś na pewno ma w piwnicy wielki gar do gotowania przetworów.
No i zacznij już kombinować butelki, ze sklepu to średni pomysł bo będziesz miał dużo zabawy z czyszczeniem i bez kreta się nie obejdzie, najlepiej poprosić kolegów żeby po spożyciu butelkę wypłukali 3 razy i odłożyli dla ciebie, w 3 tygodnie na pewno uzbierasz te 25 sztuk, wtedy tylko szybka dezynfekcja przed rozlewem - chemicznie albo piekarnik też ujdzie. PETy też mogą być, ale wtedy koniecznie przechowuj piwo w ciemnym miejscu.Last edited by jaozyrys; 2010-01-05, 13:28.
Comment
-
-
pamiętam że pierwsze piwo też robiliśmy z kolegą w garnku 5L
Czy znajdę gdzieś dokładny opis jak radzić sobie z mniejszym garnkiem? Czy następnie, po czynnościach związanych z pierwszymi 15l, mogę spokojnie dolać pozostałe 7/8l do fermentatora?
środek dezynfekujący – pirosiarczyn sodu 600 g w poręcznej butelce - nie wymagający płukania środek do dezynfekcji;
Generalnie w tym momencie największym problemem dla mnie jest czy proces warzenia piwa w mniejszym garnku będzie można prawidłowo przeprowadzić i w jaki sposób
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dmodomino Wyświetlenie odpowiedziCieszę się, że nie jestem sam
Czy znajdę gdzieś dokładny opis jak radzić sobie z mniejszym garnkiem? Czy następnie, po czynnościach związanych z pierwszymi 15l, mogę spokojnie dolać pozostałe 7/8l do fermentatora?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dmodomino Wyświetlenie odpowiedziczy to jest odpowiednie do dezynfekacji tych butelek? Najpierw wypłukać, a potem, bezpośrednio przed rozlewaniem potraktować je tym środkiem
Ps.: Dziękujemy za zakupŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Witam, dzisiaj rano udało mi się skończyć warzenie do momentu zadania drozdzy.
Zmieszałem wodę [2l] z 1.7kg ekstraktu słodowego, ostudziłem i wlałem do fermentatora z kranikiem. Następnie po jakiś 2h od tego wlałem do tego taką samą ilość wody i ekstraktu. A potem zalałem 14l wody. Niestety przy temperaturze około 30stopni(zamiast 20) zmierzyłem wartość BLG - wtedy wyszło mi 13stopni. Po około 8h mieszanka ostygła do 23stopni, a wtedy zadałem drożdże wsypując je z paczki do mieszanki.
Od tego czasu minęło około 6h 30min - w fermentatorze postawionym w pokoju gdzie jest około 26stopni nic się nie dzieje. Czy to dobrze? Czy może coś spaprałem?
Comment
-
-
Strasznie ciepło masz w pokoju. Cierpliwości, drożdże powinny ruszyć najpóźniej po 24 h
Comment
-
-
-
Zastanawiam się też jak dokładnie zdezynfekować butelki. Nie chcę, żebyście mówili, że wiele razy było pytanie na forum, bo za pomocą wyszukiwarki i hasła "czyszczenie butelek" wiele znaleźć nie można. Mam dwa rodzaje butelek:
1. od razu ze sklepu, maksymalnie tygodniowo po użyciu: chyba wystarczy je wyparzyć w gorącej wodzie i to powinno wystarczyć, tak? ewentualnie przepłukać tym pirosiarczanem?
2. z piwnicy, leżące tam z dobre dwa lata - jak je dobrze zdezynfekować?
Czy zdezynfekować trzeba bezpośrednio przed rozlewem, czy np. mogę zrobić to dziś chociaż rozlewać będę za jakiś tydzień?
W moim poradniku od centrum piwowarstwa napisane jest, że fermentacja cicha w pojemniku bez kranika powinna trwać kilka dni. Kilka tzn. ile?Last edited by dmodomino; 2010-01-14, 14:36.
Comment
-
-
Ja butelki myję wodą z płynem do mycia naczyń a jak trzeba to szoruję szczotką do butelek. Umyte butelki wyprażam w piekarniku lub dezynfekuję roztworem pirosiarczynu przelewając z butelki do butelki i pozostawiając butelki odwrócone aby wyciekły resztki roztworu piro.
Robię to przed butelkowaniem a jak wcześniej to zdezynfekowane butelki zamykam kapturkami z folii aluminiowej. Potem wystarczy zdjąć folię i butelka jest gotowa do napełnienia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dmodomino Wyświetlenie odpowiedziZza pomocą wyszukiwarki i hasła "czyszczenie butelek" wiele znaleźć nie można.
Do wyszukiwarki wpisuje się hasła naprowadzające, np. mi pod hasłem "dezynfekcja" w dziale Browarnictwo amatorskie wyskoczyło to:
jestem przekonana, że lektura tych tematów Ci pomoże.
Comment
-
Comment