Od zakupu do spożycia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Chłopie, jesteś okropny Przecież sklepy sprzedające zestawy startowe kompletują je dla początkujących piwowarów, zatem starają się, żeby było w nich wszystko, czego potrzeba do pierwszej warki, a nawet, jak Ci podkreśliłam - więcej. Do warki z brewkita wystarczy Ci na siłę gar 5-litrowy, jak się przerzucisz na zacieranie, to wtedy myśl o większym. W zestawach są instrukcje krok po kroku warzenia, dasz radę
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• dmodomino
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.09
      • 23

Dzięki

Zamówiłem już Zestaw Startowy PuchMistrz PRO + rurke igielitową. Mówisz, że dam rade z garnkiem 5l? (Max mam 18l). Jak to zrobić?

Jeśli to możliwe chciałbym kontynuować ten temat i opowiadać o moich dalszych poczynaniach

Comment

• jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

O, pamiętam że pierwsze piwo też robiliśmy z kolegą w garnku 5L, to było prawie jak gorący kubek knorra, nie licząc tego, że wykipiało na płytę grzewczą, zabawa z czyszczeniem kuchni przednia ekstrakt rozpuszczasz w wodzie, gotujesz chwile, chłodzisz, wlewasz do zdezynfekowanego fermentatora, rozcieńczasz mniej więcej do tych 12L (kontroluj gęstość balingomierzem!), zadajesz drożdże i zapominasz o nim na tydzień. Gotuj w większym, bardziej rozcieńczony ekstrakt ci się trudniej przypali i nie wykipi.

W garnku 18L możesz zrobić 15L piwa z zacieraniem, jak ci się spodoba to kupisz większy, chociaż jakbyś popytał kolegów to któryś na pewno ma w piwnicy wielki gar do gotowania przetworów.

No i zacznij już kombinować butelki, ze sklepu to średni pomysł bo będziesz miał dużo zabawy z czyszczeniem i bez kreta się nie obejdzie, najlepiej poprosić kolegów żeby po spożyciu butelkę wypłukali 3 razy i odłożyli dla ciebie, w 3 tygodnie na pewno uzbierasz te 25 sztuk, wtedy tylko szybka dezynfekcja przed rozlewem - chemicznie albo piekarnik też ujdzie. PETy też mogą być, ale wtedy koniecznie przechowuj piwo w ciemnym miejscu.
        Last edited by jaozyrys; 2010-01-05, 13:28.

Comment

• dmodomino
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.09
          • 23

pamiętam że pierwsze piwo też robiliśmy z kolegą w garnku 5L
          Cieszę się, że nie jestem sam

Czy znajdę gdzieś dokładny opis jak radzić sobie z mniejszym garnkiem? Czy następnie, po czynnościach związanych z pierwszymi 15l, mogę spokojnie dolać pozostałe 7/8l do fermentatora?

środek dezynfekujący – pirosiarczyn sodu 600 g w poręcznej butelce - nie wymagający płukania środek do dezynfekcji;
          czy to jest odpowiednie do dezynfekacji tych butelek? Najpierw wypłukać, a potem, bezpośrednio przed rozlewaniem potraktować je tym środkiem?

Generalnie w tym momencie największym problemem dla mnie jest czy proces warzenia piwa w mniejszym garnku będzie można prawidłowo przeprowadzić i w jaki sposób

Pozdrawiam

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dmodomino Wyświetlenie odpowiedzi
            Cieszę się, że nie jestem sam

Czy znajdę gdzieś dokładny opis jak radzić sobie z mniejszym garnkiem? Czy następnie, po czynnościach związanych z pierwszymi 15l, mogę spokojnie dolać pozostałe 7/8l do fermentatora?
            Jest to dokładnie opisane w instrukcji jaką otrzymasz z zestawem - bez obaw.

czy to jest odpowiednie do dezynfekacji tych butelek? Najpierw wypłukać, a potem, bezpośrednio przed rozlewaniem potraktować je tym środkiem
            Te informacje również są zawarte w instrukcji. Z pewnością sobie poradzisz. Zacznij lepiej gromadzić butelki, jeśli jeszcze nie masz wystarczającej ilości

Ps.: Dziękujemy za zakup
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• dmodomino
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.09
              • 23

Wielkie dzięki za całą pomoc, w tą sobotę umówimy się na "zbieranie" butelek
              Zamierzam tu opisać swoją historie krok po kroku wraz ze zdjęciami
              Pozdrawiam!

Comment

• dmodomino
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.09
                • 23

Dzisiaj, 7.01. o 15.35 doszła paczka z Zestawem Startowym PuchMistrzPRO
                Zamawiałem 5.01 o 12.20, a potwierdzenie wysłania dostałem 06.01 o 16.50 .

Niestety, warzyć będę mógł dopiero w następnym tygodniu

Comment

• dmodomino
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.09
                  • 23

Witam, dzisiaj rano udało mi się skończyć warzenie do momentu zadania drozdzy.
                  Zmieszałem wodę [2l] z 1.7kg ekstraktu słodowego, ostudziłem i wlałem do fermentatora z kranikiem. Następnie po jakiś 2h od tego wlałem do tego taką samą ilość wody i ekstraktu. A potem zalałem 14l wody. Niestety przy temperaturze około 30stopni(zamiast 20) zmierzyłem wartość BLG - wtedy wyszło mi 13stopni. Po około 8h mieszanka ostygła do 23stopni, a wtedy zadałem drożdże wsypując je z paczki do mieszanki.
                  Od tego czasu minęło około 6h 30min - w fermentatorze postawionym w pokoju gdzie jest około 26stopni nic się nie dzieje. Czy to dobrze? Czy może coś spaprałem?

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Strasznie ciepło masz w pokoju. Cierpliwości, drożdże powinny ruszyć najpóźniej po 24 h

www.wrowar.com.pl

Comment

• dmodomino
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.09
                      • 23

To niestety prawda
                      Jak te drożdże "ruszą", to jaki będzie efekt, będzie bulgotać, czy jak?

Comment

• Marusia
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Piana będzie

www.wrowar.com.pl

Comment

• dmodomino
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.09
                          • 23

Piana już się pojawiła, a na niej częściowo jakiś osad. Co będzie następne i kiedy mierzyć cukromierzem? Dopiero jak piana opadnie?

Comment

• dmodomino
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.09
                            • 23

Zastanawiam się też jak dokładnie zdezynfekować butelki. Nie chcę, żebyście mówili, że wiele razy było pytanie na forum, bo za pomocą wyszukiwarki i hasła "czyszczenie butelek" wiele znaleźć nie można. Mam dwa rodzaje butelek:
                            1. od razu ze sklepu, maksymalnie tygodniowo po użyciu: chyba wystarczy je wyparzyć w gorącej wodzie i to powinno wystarczyć, tak? ewentualnie przepłukać tym pirosiarczanem?
                            2. z piwnicy, leżące tam z dobre dwa lata - jak je dobrze zdezynfekować?

Czy zdezynfekować trzeba bezpośrednio przed rozlewem, czy np. mogę zrobić to dziś chociaż rozlewać będę za jakiś tydzień?

W moim poradniku od centrum piwowarstwa napisane jest, że fermentacja cicha w pojemniku bez kranika powinna trwać kilka dni. Kilka tzn. ile?
                            Last edited by dmodomino; 2010-01-14, 14:36.

Comment

• mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

Ja butelki myję wodą z płynem do mycia naczyń a jak trzeba to szoruję szczotką do butelek. Umyte butelki wyprażam w piekarniku lub dezynfekuję roztworem pirosiarczynu przelewając z butelki do butelki i pozostawiając butelki odwrócone aby wyciekły resztki roztworu piro.

Robię to przed butelkowaniem a jak wcześniej to zdezynfekowane butelki zamykam kapturkami z folii aluminiowej. Potem wystarczy zdjąć folię i butelka jest gotowa do napełnienia.

Comment

• Marusia
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Zza pomocą wyszukiwarki i hasła "czyszczenie butelek" wiele znaleźć nie można.
                                Szkoda, że nie wpisałeś jeszcze dokładniej, np. "czyszczenie brudnych butelek leżących w piwnicy"

Do wyszukiwarki wpisuje się hasła naprowadzające, np. mi pod hasłem "dezynfekcja" w dziale Browarnictwo amatorskie wyskoczyło to:

jestem przekonana, że lektura tych tematów Ci pomoże.

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X