Od zakupu do spożycia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dmodomino
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 23

    #31
    Opadła już piana, to dobrze? Co teraz? Moge juz mierzyc cukromierzem?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dmodomino Wyświetlenie odpowiedzi
      Opadła już piana, to dobrze? Co teraz? Moge juz mierzyc cukromierzem?
      Ja ci mówię, zacznij czytać forum. Za chwilę zaczniesz się pytać w która stronę otwiera sie kranik w fermentorze.

      Jak piana opadła to zmów trzy zdrowaśki, bo źle się dzieje.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • dmodomino
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.09
        • 23

        #33
        Przepraszam to moje pierwsze piwo i zadaje takie a nie inne pytania chociaż dla niektórych widziałem już odpowiedzi na forum.

        W tym momencie roztwór ma 5-6 Blg. Czyli jeszcze czekamy

        Comment

        • dmodomino
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.09
          • 23

          #34
          Dzisiaj roztwór posiada 5 Blg. Jeżeli jutro utrzyma się taka wartość [5blg] przelewać to do drugiego fermentatora na cichą fermentacje? Czy 5blg to nie jest trochę za dużo?

          Comment

          • jaozyrys
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 154

            #35
            Ale czemu ci się tak spieszy? Wyluzuj, daj drożdżom trochę prywatności zamiast podglądać codziennie... I potrzymaj jeszcze do wtorku

            Comment

            • dmodomino
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.09
              • 23

              #36
              Wczoraj przelałem płyn do drugiego fermentatora, teraz czekamy 7 dni i rozlew

              Comment

              • dmodomino
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.09
                • 23

                #37
                26.01 zabutelkowałem piwo. Dzisiaj po tygodniu żadnych oznak gazu w nich nie widać... Dodawałem glukozy...

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Trzymasz to w tym pokoju, co masz 26 stopni, czy gdzie indziej? Ile glukozy dałeś?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • dmodomino
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.09
                    • 23

                    #39
                    Gdzie indziej, w umiarkowanym zimnie, nie wiem ile tam jest dokladnie stopni ale pewnie kolo 10. Glukozy dodalem tyle ile bylo napisane w poradniku uzywajac specjalnej miarki ktora byla w komplecie.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Czy po zabutelkowaniu od razu wyniosłeś do 10 stopni? Powinieneś był odczekać 2 dni w temp. pokojowej. Jeśli tego nie zrobiłeś, przynieś skrzynki do domu i potrzymaj 2-3 dni.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • dmodomino
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.09
                        • 23

                        #41
                        Od razu wynioslem do 10. W takim razie zaraz przeniosę. Wszystko bedzie ok?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #42
                          Powinno
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • dmodomino
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.09
                            • 23

                            #43
                            Po tych 2-3 dniach powinienem cos zaobserwowac? Po tym czasie moge przeniesc je z powrotem do 10 stopni? I ile bede musial odczekac zanim bedzie gotowe do spozycia?

                            Comment

                            • ados
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.12
                              • 94

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dmodomino Wyświetlenie odpowiedzi
                              Od razu wynioslem do 10. W takim razie zaraz przeniosę. Wszystko bedzie ok?
                              Jak wstawisz od razu do 10*C to też się nagazuje, tylko wolniej.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X