Witam po raz pierwszy,
od pewnego czasu śledzę to i inne fora piwowarskie w celu zebrania podstawowych informacji niezbędnych do wykonania pierwszej warki. Chciałbym spróbować swoich sił i sensownym kompromisem między poświęconym czasem a efektem wydaje mi się wykorzystanie gotowego ekstraktu słodowego + chmielenie - na zacieranie przyjdzie jeszcze czas.
Jako wielki fan belgijskiej sztuki browarniczej chciałbym wykonać około 10 litrów piwa mieszczącego się w stylistyce belgium blonde ale np. Leffe Blonde. Niestety jedyne receptury jakie znalazłem wykorzystują zacieranie słodów - coś, co chciałym ominąć. Podejrzewam, że clue programu stanowi użycie odpowiednich drożdży np Wyeast 1214 Belgian Ale + puszka jasnego ekstraktu WES + 15 g chmielu Marynka na ok 15 -20 min?
Prosiłbym o oświaty kaganiec
pozdrawiam,
bondaree
od pewnego czasu śledzę to i inne fora piwowarskie w celu zebrania podstawowych informacji niezbędnych do wykonania pierwszej warki. Chciałbym spróbować swoich sił i sensownym kompromisem między poświęconym czasem a efektem wydaje mi się wykorzystanie gotowego ekstraktu słodowego + chmielenie - na zacieranie przyjdzie jeszcze czas.
Jako wielki fan belgijskiej sztuki browarniczej chciałbym wykonać około 10 litrów piwa mieszczącego się w stylistyce belgium blonde ale np. Leffe Blonde. Niestety jedyne receptury jakie znalazłem wykorzystują zacieranie słodów - coś, co chciałym ominąć. Podejrzewam, że clue programu stanowi użycie odpowiednich drożdży np Wyeast 1214 Belgian Ale + puszka jasnego ekstraktu WES + 15 g chmielu Marynka na ok 15 -20 min?
Prosiłbym o oświaty kaganiec

pozdrawiam,
bondaree
Comment