przepis na słód

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • N3MEZI5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.01
    • 2

    #1

    przepis na słód

    Witam czy zna ktoś sposób na słód, tzn jak go zrobić z góry dziękuje pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Tu coś znajdziesz
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika N3MEZI5
      Witam czy zna ktoś sposób na słód, tzn jak go zrobić z góry dziękuje pozdrawiam
      Tak, ja znam.

      Nie dziękuj.

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika N3MEZI5
        Witam czy zna ktoś sposób na słód, tzn jak go zrobić z góry dziękuje pozdrawiam


        Proszę.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Pare razy sam słodowałem ziarno, swoje doświadczenia opisałem na browamatorze, dużo dała mi lektura strony eurequa, adres podano wcześniej, choć pierwsze podejścia w mojm wykonaniu były po lekturze przepisów z dawnych książek kucharskich . Uważam, ża jak chcesz sam słodować źarno to jedynie dla poznania całego procesu powstawania piwa od a do zet, bowiem aspekt ekonomiczny raczej wskazuje na kupowanie gotowego słodu, można także zrazić rodzine do domowego wyrobu piwa, bowiem o ile zapach moczonego ziarna jest(jak dla mnie) dość przyjemny, to jednak słód podczas suszenia strasznie cuchnie. Proces suszenia i prażenia prawidłowo przeprowadzony, trwa kilkadziesiat godzin. Jednak nie zniechęcam nikogo, bowiem dla mnie było to ciekawe doświadczenie, i nawet jakaś porażka(czyli uwarzony kwasiżur) mnie nie zniechęciła; a i dzisiaj zdarza mi sie co prawda nie słodować, ale uzyskiwac na przykład prażony nie słodowany jęczmień czy też pszenice nie słodowaną ale tylko suszona do wittbiera własnym sumptem. Odsyłam do wyżej podanego adresu, albo na strone browamatora do własnego opisu słodowania ziarna. Dodam że jeszcze przed erą internetowych stron dla maniakow piwowarstwa udalo mi sie przy pomocy przepisu z przedpotopowej książki dla gospodyń domowych, zesłodować ziarno, uwarzyć z niego i kwasa i całkiem udane piwo fermentowane do tego zwykłymi drożdżami piekarskimi.
          Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2010-01-15, 23:40.

          Comment

          • bogdan62
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 173

            #6
            W ramach nowych doświadczeń, po kilku latach czytania czego tylka sie dalo, kilka razy słodowałem jęczmień. Wnioski są takie, że to zabawa nie dla mnie, wymaga zbyt dużo czasu, a wyniki bywają różne. Równolegle z kupnego słodu pilzneńskiego robiłem słody karmelowe i to jest gra warta "świeczki", moje słody karmelowe jasne i ciemne są conajmniej przyzwoitej jakości, a ich wytwarzanie nie wymaga dużo czasu.

            Comment

            • N3MEZI5
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.01
              • 2

              #7
              dziękuje za pomoc

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Latarnik
                Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                Latarnik
                Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                Tree House Brewing Company: Julius clone


                (5 gallons/19 L, all-grain)
                ...
                2022-03-19, 22:31
              • OneTwoThreeBrew
                Pomoc przy Pale Ale
                OneTwoThreeBrew
                Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

                Zasyp:

                Słód pilzneński 4 kg
                Słód monachijski 1 kg

                Chmiele:

                Lubelski 50 g
                Marynka 50 g


                Drożdże:

                US-05

                Zacieranie:

                50*C...
                2022-11-20, 22:40
              • Zajac2525
                Pomoc z przepisem na piwo.
                Zajac2525
                Cześć, potrzebuje pomocy z przepisem, niedawno nabyłem zestaw surowców na Citrus American Pale Ale 12,5° 32 IBU, niestety do zestawu nie był dołączony przepis. Jestem początkującym piwowarem i nie chcę zepsuć warki poprzez nieprawidłowe nachmielenie. Proszę o pomoc, w jakich temperaturach...
                2019-06-20, 12:01
              • darekd
                Lubrow, I'm not Pastry Coconut Pecan Rye-Oatmeal Stout
                darekd
                Ekstr. 16%
                Alk. 5,3%

                Aromat -palony słód, trochę kawy
                Piana - bardzo ciemna (brązowa), zdecydowanie wysoka, niezbyt trwała, prawie nic nie zostawia
                Barwa - smolista, nieprzejrzysta
                Wysycenie - średnie, musujące
                Smak - palony słód, ciut kwasku, łagodna...
                2021-08-25, 22:06
              • Flino
                Jak czytać przepis ?
                Flino
                Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                1. Składniki:
                • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                • monachijski Litovel 0,9 kg;
                • karmel jasny 0,5 kg
                • caraaroma 0,35;
                • chmiel Marynka granulat 40 g;
                • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                2....
                2021-11-17, 10:49
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...