Brązowa "piana" podczas fermentacji burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

    #1

    Brązowa "piana" podczas fermentacji burzliwej

    Zrobiłem małą wareczkę (5L), z tego co tam miałem (1,5kg słodu pilzeńskiego trochę marynki, dużo lubelskiego, i saflager s-23). Przed dodaniem (w sobotę) drożdży Blg wynosiło 16st. drożdże rozbełtałem w szklance z łyżeczką cukru, i trochę jeszcze wsypałem już do zaszczepionej brzeczki na sucho (muszę się uwinąć z tym do piątku). w poniedziałek wchodzę do piwnicy a tu gęsta brązowa "piana" nieprzypominająca w ogóle tej z piwa bardziej wygląda jak taki mus/budyń ale da się ją bez problemu rozdmuchać żeby nabrać próbkę do sprawdzenia ballingu. dzisiaj mierzyłem i spadł do 12st.

    Czy to jest normalne czy moje piwo czeka porcelana?
    Co to może oznaczać i co może być tego przyczyną?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    żywice chmielowe. Było kilkanascie razy o tym na forum. Zdjęcia tyż były
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak
      Zrobiłem małą wareczkę (5L),
      chyba starter
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mj_p
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.12
        • 86

        #4
        Jestem również bardzo początkującym piwowarem ale z tego co tu czytałem na forach (oraz z mojego nikłego doświadczenia) zwykle fermentacja zaczyna się od sporej piany.

        Widziałem również na tych forach zdjęcia - czasami piana ta jest naprawdę bardzo fantazyjna.

        Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju (ale - jak wspomniałem - jestem bardzo początkujący)
        Janusz

        Januszowy Browar

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mj_p
          Jestem również bardzo początkującym piwowarem ale z tego co tu czytałem na forach (oraz z mojego nikłego doświadczenia) zwykle fermentacja zaczyna się od sporej piany.

          Widziałem również na tych forach zdjęcia - czasami piana ta jest naprawdę bardzo fantazyjna.

          Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju (ale - jak wspomniałem - jestem bardzo początkujący)
          z tą piana to bywa różnie , zależy od drożdży .W THG i 3068 miałem bardzo obfitą wychodzącą z fermentatora , a w innych na 3 palce albo wcale
          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-01-19, 22:30.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • marcino87
            Niski stopień odfermentowania po burzliwej
            marcino87
            Witam wszystkich forumowiczów,
            Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
            Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
            Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
            2018-02-25, 21:51
          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 20:25
          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • darekd
            Wrowar, Black River
            darekd
            Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

            Oatmeal Stout, 4,6% alk.
            Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
            Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
            ...
            2024-12-30, 14:42
          • dadek
            Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
            dadek
            Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
            2024-10-23, 00:37
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...