Brązowa "piana" podczas fermentacji burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

    #1

    Brązowa "piana" podczas fermentacji burzliwej

    Zrobiłem małą wareczkę (5L), z tego co tam miałem (1,5kg słodu pilzeńskiego trochę marynki, dużo lubelskiego, i saflager s-23). Przed dodaniem (w sobotę) drożdży Blg wynosiło 16st. drożdże rozbełtałem w szklance z łyżeczką cukru, i trochę jeszcze wsypałem już do zaszczepionej brzeczki na sucho (muszę się uwinąć z tym do piątku). w poniedziałek wchodzę do piwnicy a tu gęsta brązowa "piana" nieprzypominająca w ogóle tej z piwa bardziej wygląda jak taki mus/budyń ale da się ją bez problemu rozdmuchać żeby nabrać próbkę do sprawdzenia ballingu. dzisiaj mierzyłem i spadł do 12st.

    Czy to jest normalne czy moje piwo czeka porcelana?
    Co to może oznaczać i co może być tego przyczyną?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    żywice chmielowe. Było kilkanascie razy o tym na forum. Zdjęcia tyż były
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10809

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak
      Zrobiłem małą wareczkę (5L),
      chyba starter
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mj_p
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.12
        • 86

        #4
        Jestem również bardzo początkującym piwowarem ale z tego co tu czytałem na forach (oraz z mojego nikłego doświadczenia) zwykle fermentacja zaczyna się od sporej piany.

        Widziałem również na tych forach zdjęcia - czasami piana ta jest naprawdę bardzo fantazyjna.

        Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju (ale - jak wspomniałem - jestem bardzo początkujący)
        Janusz

        Januszowy Browar

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10809

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mj_p
          Jestem również bardzo początkującym piwowarem ale z tego co tu czytałem na forach (oraz z mojego nikłego doświadczenia) zwykle fermentacja zaczyna się od sporej piany.

          Widziałem również na tych forach zdjęcia - czasami piana ta jest naprawdę bardzo fantazyjna.

          Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju (ale - jak wspomniałem - jestem bardzo początkujący)
          z tą piana to bywa różnie , zależy od drożdży .W THG i 3068 miałem bardzo obfitą wychodzącą z fermentatora , a w innych na 3 palce albo wcale
          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-01-19, 23:30.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 21:25
          • marcino87
            Niski stopień odfermentowania po burzliwej
            marcino87
            Witam wszystkich forumowiczów,
            Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
            Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
            Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
            2018-02-25, 22:51
          • darekd
            Erl Bräu, Erlkönig Dunkle Weisse
            darekd
            Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

            https://www.erl-braeu.de/

            5,5% alk.

            Aromat - banan, trochę podpieczonych tonów słodowych, niska korzenność, cytrusów prawie nic
            Piana - wyższa, umiarkowanie trwała, prawie nic nie zostawia
            Barwa...
            2025-04-12, 21:37
          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 17:18
          • darekd
            Wrowar, Black River
            darekd
            Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

            Oatmeal Stout, 4,6% alk.
            Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
            Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
            ...
            2024-12-30, 15:42
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...