Zrobiłem małą wareczkę (5L), z tego co tam miałem (1,5kg słodu pilzeńskiego trochę marynki, dużo lubelskiego, i saflager s-23). Przed dodaniem (w sobotę) drożdży Blg wynosiło 16st. drożdże rozbełtałem w szklance z łyżeczką cukru, i trochę jeszcze wsypałem już do zaszczepionej brzeczki na sucho (muszę się uwinąć z tym do piątku). w poniedziałek wchodzę do piwnicy a tu gęsta brązowa "piana" nieprzypominająca w ogóle tej z piwa bardziej wygląda jak taki mus/budyń ale da się ją bez problemu rozdmuchać żeby nabrać próbkę do sprawdzenia ballingu. dzisiaj mierzyłem i spadł do 12st.
Czy to jest normalne czy moje piwo czeka porcelana?
Co to może oznaczać i co może być tego przyczyną?
Czy to jest normalne czy moje piwo czeka porcelana?
Co to może oznaczać i co może być tego przyczyną?
Comment