Brązowa "piana" podczas fermentacji burzliwej

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

Brązowa "piana" podczas fermentacji burzliwej

Zrobiłem małą wareczkę (5L), z tego co tam miałem (1,5kg słodu pilzeńskiego trochę marynki, dużo lubelskiego, i saflager s-23). Przed dodaniem (w sobotę) drożdży Blg wynosiło 16st. drożdże rozbełtałem w szklance z łyżeczką cukru, i trochę jeszcze wsypałem już do zaszczepionej brzeczki na sucho (muszę się uwinąć z tym do piątku). w poniedziałek wchodzę do piwnicy a tu gęsta brązowa "piana" nieprzypominająca w ogóle tej z piwa bardziej wygląda jak taki mus/budyń ale da się ją bez problemu rozdmuchać żeby nabrać próbkę do sprawdzenia ballingu. dzisiaj mierzyłem i spadł do 12st.

Czy to jest normalne czy moje piwo czeka porcelana?
    Co to może oznaczać i co może być tego przyczyną?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

żywice chmielowe. Było kilkanascie razy o tym na forum. Zdjęcia tyż były
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak Wyświetlenie odpowiedzi
      Zrobiłem małą wareczkę (5L),
      chyba starter
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• mj_p
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.12
        • 86

Jestem również bardzo początkującym piwowarem ale z tego co tu czytałem na forach (oraz z mojego nikłego doświadczenia) zwykle fermentacja zaczyna się od sporej piany.

Widziałem również na tych forach zdjęcia - czasami piana ta jest naprawdę bardzo fantazyjna.

Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju (ale - jak wspomniałem - jestem bardzo początkujący)
        Janusz

Januszowy Browar

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mj_p Wyświetlenie odpowiedzi
          Jestem również bardzo początkującym piwowarem ale z tego co tu czytałem na forach (oraz z mojego nikłego doświadczenia) zwykle fermentacja zaczyna się od sporej piany.

Widziałem również na tych forach zdjęcia - czasami piana ta jest naprawdę bardzo fantazyjna.

Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju (ale - jak wspomniałem - jestem bardzo początkujący)
          z tą piana to bywa różnie , zależy od drożdży .W THG i 3068 miałem bardzo obfitą wychodzącą z fermentatora , a w innych na 3 palce albo wcale
          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-01-19, 22:30.
          Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
          X