Pils niemiecki 12*

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cambridgei
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.05
    • 124

    Pils niemiecki 12*

    Witam

    Czy mógłby któryś z piwowarów podzielic się sprawdzonym przepisem na Pilsa niemieskiego 12 * ?


    Mam do dyspozycji :

    4kg Słodu pilzeńskiego
    50 g Marynki
    25 g Lubelskiego
    Zależy mi na maksymalnie uproszczonym zacieraniu infuzyjnym z dwoma przerwami.
    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

    Pozdrawiam
    Piotr
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Poszukaj sobie, to nie jest trudne. Mnie się nie chce., tak samo jak tobie.


    Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • cambridgei
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.05
      • 124

      #3
      O coś znalazłem

      64* - 15 min
      74* - 40 min

      Przepis odpowiedni dla skacowanego piwowara.
      Dzięki
      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

      Pozdrawiam
      Piotr

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Przy takim zacieraniu to bardziej pils bohemski wyjdzie. Niemiecki powinien być wyżej odfermentowany i mniej słodowy, czyli przerwy czasowe dokładnie odwrotne musiały by być Ale piwko tak i tak wyjdzie dobre
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • cambridgei
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.05
          • 124

          #5
          Ostatecznie i tak zacierałem wg przepisu, który gdzieś kiedyś zarzucił Anteks:

          52* - 15 min
          62* - 40 min
          72* - 70 min

          Chmielenie 35 g Marynki i 10 Lub. na 70 min i 15 g Lub. na 20 min.
          Wyszło dokładnie 20 litrów 12 Blg.
          Dziś zapodałem W-34/70 w 20 stopniach i jak zafermentuje to wkładam do lodówki na 10*.
          W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

          Pozdrawiam
          Piotr

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
            Ostatecznie i tak zacierałem wg przepisu, który gdzieś kiedyś zarzucił Anteks:
            Jak miło być dla Ciebie wzorem
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X