Chcę uwarzyć portera, przejrzałem receptury ale nie posiadam wszystkich słodów, pomóżcie mi coś z tych słodów zrobić w stylu portera, a słody jakie mam to: monachijski, pilzneński, pszeniczny, czekoladowy pszeniczny, karmelowy jasny strzegom, karamber, karapils, karamunich I
Porter
Collapse
X
-
pytanie z gatunku: mam ołów, jak zrobić z niego złoto
pszeniczne możesz odrzucić. poza dwoma pierwszymi to wszystkie karmelowe o różnej barwie. palony zrobisz sam z pilzneńskiego. co ci jeszcze trzeba? chmielu ze słodu nie zrobisz. -
Pytam kolego o konkretną recepturę, ponieważ nie wiem którym słodem mam zastąpić słód w przepisie Bałtyckiego, czy w ogóle jest taka możliwość.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Inne przykładowa:
Jajecznicy
słód pilzneński 2,5 kg
monachijski 1,5 kg
caramunich 1 kg
carafa II 0,25 kg
carafa III 0,1 kg
mapajaka
słód pilźnieński 2 kg
słód monachijski 2 kg
słód caramunisch 1 kg
słód czekoladowy 0,2 kg
słód barwiący 0,1 kg
ekstrakt jasny 1,8 kg
cukier 0,4 kg
Pawciowy
3kg słodu pilzneńskiego
1,5 kg slodu monachijskiego
0,7 kg slodu karmelowego
1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
0,1 kg ekstraktu barwiącegoComment
-
Jak wspomniał anteks nikt ci nie karze robić portera wg. tamtej receptury warzyć.
Inne przykładowa:
Jajecznicy
słód pilzneński 2,5 kg
monachijski 1,5 kg
caramunich 1 kg
carafa II 0,25 kg
carafa III 0,1 kg
mapajaka
słód pilźnieński 2 kg
słód monachijski 2 kg
słód caramunisch 1 kg
słód czekoladowy 0,2 kg
słód barwiący 0,1 kg
ekstrakt jasny 1,8 kg
cukier 0,4 kg
Pawciowy
3kg słodu pilzneńskiego
1,5 kg slodu monachijskiego
0,7 kg slodu karmelowego
1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
0,1 kg ekstraktu barwiącegoComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
Do piw wędzonych drewnem bukowym, dębowym, a ostatnio wiśnią:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...kerla-weichsel
dochodzi Schwarzbier ze słodem wędzony drewnem olchowym.
Ekstr. 11%
Alk. 4,2%
IBU 35
https://www.schlenkerla.de/rauchbi...-
Channel: Niemcy
-
-
No nie wierzę, że nie ma wątku.
Styl: Weizen
Typ: ale, jasny
ABV: 5%
BLG: 12,5°
Wszystko czego od pszenicznego mógłbym oczekiwać jest tutaj - polecam....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
-
Channel: Czechy
-
-
Młody brneński browar kraftowy.
Piwo opisane jako "Czech lager"
11% ekstr.
4,5% alk
30 IBU
Oprócz słodów jęczmiennych (pilzneński, wiedeński, melanoidynowy) jest też pszeniczny (piwo dolnej fermentacji więc zasyp tej pszenicy zapewne...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment