Chcę uwarzyć portera, przejrzałem receptury ale nie posiadam wszystkich słodów, pomóżcie mi coś z tych słodów zrobić w stylu portera, a słody jakie mam to: monachijski, pilzneński, pszeniczny, czekoladowy pszeniczny, karmelowy jasny strzegom, karamber, karapils, karamunich I
Porter
Collapse
X
-
pytanie z gatunku: mam ołów, jak zrobić z niego złoto
pszeniczne możesz odrzucić. poza dwoma pierwszymi to wszystkie karmelowe o różnej barwie. palony zrobisz sam z pilzneńskiego. co ci jeszcze trzeba? chmielu ze słodu nie zrobisz.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzipytanie z gatunku: mam ołów, jak zrobić z niego złoto
pszeniczne możesz odrzucić. poza dwoma pierwszymi to wszystkie karmelowe o różnej barwie. palony zrobisz sam z pilzneńskiego. co ci jeszcze trzeba? chmielu ze słodu nie zrobisz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedziPytam kolego o konkretną recepturę, ponieważ nie wiem którym słodem mam zastąpić słód w przepisie Bałtyckiego, czy w ogóle jest taka możliwość.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzia jaki jest przepis na Portera Bałtyckiego ?
3,0kg wiedeński
2,5kg monachijski I
1,0kg monachijski II
0,7kg Caramunich I
0,5kg Carared
0,2 Kg Żywiecki Palony
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedzinp:
3,0kg wiedeński
2,5kg monachijski I
1,0kg monachijski II
0,7kg Caramunich I
0,5kg Carared
0,2 Kg Żywiecki PalonyMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedziPytam kolego o konkretną recepturę, ponieważ nie wiem którym słodem mam zastąpić słód w przepisie Bałtyckiego, czy w ogóle jest taka możliwość.
Inne przykładowa:
Jajecznicy
słód pilzneński 2,5 kg
monachijski 1,5 kg
caramunich 1 kg
carafa II 0,25 kg
carafa III 0,1 kg
mapajaka
słód pilźnieński 2 kg
słód monachijski 2 kg
słód caramunisch 1 kg
słód czekoladowy 0,2 kg
słód barwiący 0,1 kg
ekstrakt jasny 1,8 kg
cukier 0,4 kg
Pawciowy
3kg słodu pilzneńskiego
1,5 kg slodu monachijskiego
0,7 kg slodu karmelowego
1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
0,1 kg ekstraktu barwiącego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJak wspomniał anteks nikt ci nie karze robić portera wg. tamtej receptury warzyć.
Inne przykładowa:
Jajecznicy
słód pilzneński 2,5 kg
monachijski 1,5 kg
caramunich 1 kg
carafa II 0,25 kg
carafa III 0,1 kg
mapajaka
słód pilźnieński 2 kg
słód monachijski 2 kg
słód caramunisch 1 kg
słód czekoladowy 0,2 kg
słód barwiący 0,1 kg
ekstrakt jasny 1,8 kg
cukier 0,4 kg
Pawciowy
3kg słodu pilzneńskiego
1,5 kg slodu monachijskiego
0,7 kg slodu karmelowego
1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
0,1 kg ekstraktu barwiącego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedziA jak z tą temperaturą, czy w 21C mam szanse zrobić porterka?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA czy ty w ogóle wiesz czym są piwa dolnej fermentacji?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedzia lagerowania około 6-10C.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedziA cóż to takiego?
Po naszemu leżakowanie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment