Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • giusto
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.12
    • 10

    Porter

    Chcę uwarzyć portera, przejrzałem receptury ale nie posiadam wszystkich słodów, pomóżcie mi coś z tych słodów zrobić w stylu portera, a słody jakie mam to: monachijski, pilzneński, pszeniczny, czekoladowy pszeniczny, karmelowy jasny strzegom, karamber, karapils, karamunich I
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    #2
    pytanie z gatunku: mam ołów, jak zrobić z niego złoto
    pszeniczne możesz odrzucić. poza dwoma pierwszymi to wszystkie karmelowe o różnej barwie. palony zrobisz sam z pilzneńskiego. co ci jeszcze trzeba? chmielu ze słodu nie zrobisz.

    Comment

    • giusto
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.12
      • 10

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      pytanie z gatunku: mam ołów, jak zrobić z niego złoto
      pszeniczne możesz odrzucić. poza dwoma pierwszymi to wszystkie karmelowe o różnej barwie. palony zrobisz sam z pilzneńskiego. co ci jeszcze trzeba? chmielu ze słodu nie zrobisz.
      Pytam kolego o konkretną recepturę, ponieważ nie wiem którym słodem mam zastąpić słód w przepisie Bałtyckiego, czy w ogóle jest taka możliwość.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedzi
        Pytam kolego o konkretną recepturę, ponieważ nie wiem którym słodem mam zastąpić słód w przepisie Bałtyckiego, czy w ogóle jest taka możliwość.
        a jaki jest przepis na Portera Bałtyckiego ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • giusto
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.12
          • 10

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          a jaki jest przepis na Portera Bałtyckiego ?
          np:
          3,0kg wiedeński
          2,5kg monachijski I
          1,0kg monachijski II
          0,7kg Caramunich I
          0,5kg Carared
          0,2 Kg Żywiecki Palony

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedzi
            np:
            3,0kg wiedeński
            2,5kg monachijski I
            1,0kg monachijski II
            0,7kg Caramunich I
            0,5kg Carared
            0,2 Kg Żywiecki Palony
            Myślę że ilu piwowarów tyle przepisów
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19275

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedzi
              Pytam kolego o konkretną recepturę, ponieważ nie wiem którym słodem mam zastąpić słód w przepisie Bałtyckiego, czy w ogóle jest taka możliwość.
              Jak wspomniał anteks nikt ci nie karze robić portera wg. tamtej receptury warzyć.
              Inne przykładowa:

              Jajecznicy
              słód pilzneński 2,5 kg
              monachijski 1,5 kg
              caramunich 1 kg
              carafa II 0,25 kg
              carafa III 0,1 kg

              mapajaka
              słód pilźnieński 2 kg
              słód monachijski 2 kg
              słód caramunisch 1 kg
              słód czekoladowy 0,2 kg
              słód barwiący 0,1 kg
              ekstrakt jasny 1,8 kg
              cukier 0,4 kg

              Pawciowy
              3kg słodu pilzneńskiego
              1,5 kg slodu monachijskiego
              0,7 kg slodu karmelowego
              1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
              0,1 kg ekstraktu barwiącego

              Comment

              • giusto
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.12
                • 10

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak wspomniał anteks nikt ci nie karze robić portera wg. tamtej receptury warzyć.
                Inne przykładowa:

                Jajecznicy
                słód pilzneński 2,5 kg
                monachijski 1,5 kg
                caramunich 1 kg
                carafa II 0,25 kg
                carafa III 0,1 kg

                mapajaka
                słód pilźnieński 2 kg
                słód monachijski 2 kg
                słód caramunisch 1 kg
                słód czekoladowy 0,2 kg
                słód barwiący 0,1 kg
                ekstrakt jasny 1,8 kg
                cukier 0,4 kg

                Pawciowy
                3kg słodu pilzneńskiego
                1,5 kg slodu monachijskiego
                0,7 kg slodu karmelowego
                1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)
                0,1 kg ekstraktu barwiącego
                A jak z tą temperaturą, czy w 21C mam szanse zrobić porterka?

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19275

                  #9
                  A czy ty w ogóle wiesz czym są piwa dolnej fermentacji?

                  Comment

                  • toto
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.12
                    • 949

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedzi
                    A jak z tą temperaturą, czy w 21C mam szanse zrobić porterka?
                    Jak najbardziej, tylko angielskiego, a nie bałtyckiego. A to trochę co innego

                    Comment

                    • giusto
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.12
                      • 10

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      A czy ty w ogóle wiesz czym są piwa dolnej fermentacji?
                      Wiem co to piwo dolnej fermentacji temperatura fermentowania do 14C, a lagerowania około 6-10C.

                      Comment

                      • peter007
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.06
                        • 2820

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giusto Wyświetlenie odpowiedzi
                        a lagerowania około 6-10C.
                        A cóż to takiego?
                        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
                          A cóż to takiego?

                          Po naszemu leżakowanie.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X