Hey Witam Was wszystkich,
jestem dość początkującym piwowarem (właśnie odstawiam na cichą swoją drugą warkę). Jak pewnie większość z bardziej doświadoczonych pamięta, na początku dość istotnym tematem (m.in.) jest sprawa zebrania odpowiedniej puli butelek żeby było w co nalewać wynik swoich eksperymetów, żeby to piwo mogło poleżeć te 2-3 miesiące oraz żeby można było je należycie degustować.
Chciałbym się Was zapytać w tym kontekście : jak dużą pulą butelek dysponujecie?
Ja zacząłem sobie kalkulować, że jeżeli będę robił 2 (czasami pewnie 1) warkę w miesiącu, uwzgledniając kalendarz (okres większego spożycia + okresowy brak czasu na ważenie) wyszło mi, że powinieniem mieć nieco ponad 200 butelek.
Co sądzicie o takiej liczbie i jak to jest u Was (którzy znają temat z praktyki bo warzą kilka lat)?
Mam świadomość, że jest to bardzo indywidualne ale chciałbym zrobić takie małe rozpoznanie...
jestem dość początkującym piwowarem (właśnie odstawiam na cichą swoją drugą warkę). Jak pewnie większość z bardziej doświadoczonych pamięta, na początku dość istotnym tematem (m.in.) jest sprawa zebrania odpowiedniej puli butelek żeby było w co nalewać wynik swoich eksperymetów, żeby to piwo mogło poleżeć te 2-3 miesiące oraz żeby można było je należycie degustować.
Chciałbym się Was zapytać w tym kontekście : jak dużą pulą butelek dysponujecie?
Ja zacząłem sobie kalkulować, że jeżeli będę robił 2 (czasami pewnie 1) warkę w miesiącu, uwzgledniając kalendarz (okres większego spożycia + okresowy brak czasu na ważenie) wyszło mi, że powinieniem mieć nieco ponad 200 butelek.
Co sądzicie o takiej liczbie i jak to jest u Was (którzy znają temat z praktyki bo warzą kilka lat)?
Mam świadomość, że jest to bardzo indywidualne ale chciałbym zrobić takie małe rozpoznanie...
Comment