Minimalna temperatura leżakowania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • roberto_g
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.01
    • 2

    #1

    Minimalna temperatura leżakowania

    Witam Was serdecznie,

    To jest mój pierwszy wątek na tym forum :-)


    Zrobiłem moje drugie piwo w życiu. Na początek jak pewnie prawie wszyscy z Brewkita.

    Mam nastepujące pytanie. Czy moge leżakowac piwo w piwnicy, gdzie jest ledwo 1-2'C?
    Piwo to standardowy brewkit górnej fermantacji.
    5 dni burzliwa, 6 dni cicha - to wszystko było w domu: 21'C.
    Potem w butelki z łyżeczką cukru i jeszcze 3 dni w domu.
    Następnie butelki poszły do piwnicy. Po 6 dniach w piwnicy otworzyłem dwie butelki na próbę.
    Piwo bardzo smaczne, ale prawie zupelnie bez gazu i piany.
    Wydawało mi się, że nagazowac już powinno przez te 3 dni w domu, nie wiem czy jest ok, czy jeszcze ma szansę nagazować itp.

    Moje pytanka sa nastepujące:
    1. czy gazuje przez te 3 dni w domu, czy też przez kolejne tygodnie ma jeszcze szansę?
    2. Nie mam nigdzie wymarzonych kilkunastu stopni, Czy lepiej leżakować w 19-20'C w domu, czy lepiej w 1-2'C w garażu.
    3. Jeśli lepiej w 19-20'C, to czy nie jest już za późno na przenoszenie z powrotem do domu?
    4. czy drożdze górnej fermentacji umierają w 1'C czy tylko hibernują?

    Z góry bardzo dziękuję za pomoc, przeszukałem wcześniej internet, ale nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi na moje pytania.

    Pozdrawiam,
    Robert
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    W tak niskiej temp to piwo sie nie nagazuje , zostaw je w domu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

      #3
      Czy ludzie muszą to samo pisać na dwóch forach?

      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

      Comment

      • roberto_g
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.01
        • 2

        #4
        No wybacz, zrobiłem to gdyż nie liczyłem, ze taki szybki będzie odzew.
        Nawet miałem napisać, że dubluję z innym forum, ale w końcu mi umknęło.

        Pozdrawiam Serdecznie,
        Robert

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 00:55
        • dadek
          Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
          dadek
          Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
          2024-04-24, 00:15
        • dadek
          Czechy, Jablonec nad Nisou, Slunečná 8, Pivovar O.Skar
          dadek
          Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
          2022-08-30, 21:37
        • bastion
          Chorwacja, Split, Kralja Zvonimira 32, Pivnica Prostor.
          bastion
          Liczba browarków w Splicie systematycznie się powiększa, co niezmiernie cieszy miłośników złotego napoju. Jeszcze pachnącym nowością jest powstały na początku lipca tego roku, browar restauracyjny Protokol. Restauracyjny to nazwa nieco na wyrost, ponieważ można tam co najwyżej coś schrupać...
          2021-09-20, 21:31
        • dadek
          Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
          dadek
          O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
          Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
          2021-10-28, 02:02
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...