Witam Was serdecznie,
To jest mój pierwszy wątek na tym forum :-)
Zrobiłem moje drugie piwo w życiu. Na początek jak pewnie prawie wszyscy z Brewkita.
Mam nastepujące pytanie. Czy moge leżakowac piwo w piwnicy, gdzie jest ledwo 1-2'C?
Piwo to standardowy brewkit górnej fermantacji.
5 dni burzliwa, 6 dni cicha - to wszystko było w domu: 21'C.
Potem w butelki z łyżeczką cukru i jeszcze 3 dni w domu.
Następnie butelki poszły do piwnicy. Po 6 dniach w piwnicy otworzyłem dwie butelki na próbę.
Piwo bardzo smaczne, ale prawie zupelnie bez gazu i piany.
Wydawało mi się, że nagazowac już powinno przez te 3 dni w domu, nie wiem czy jest ok, czy jeszcze ma szansę nagazować itp.
Moje pytanka sa nastepujące:
1. czy gazuje przez te 3 dni w domu, czy też przez kolejne tygodnie ma jeszcze szansę?
2. Nie mam nigdzie wymarzonych kilkunastu stopni, Czy lepiej leżakować w 19-20'C w domu, czy lepiej w 1-2'C w garażu.
3. Jeśli lepiej w 19-20'C, to czy nie jest już za późno na przenoszenie z powrotem do domu?
4. czy drożdze górnej fermentacji umierają w 1'C czy tylko hibernują?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc, przeszukałem wcześniej internet, ale nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi na moje pytania.
Pozdrawiam,
Robert
To jest mój pierwszy wątek na tym forum :-)
Zrobiłem moje drugie piwo w życiu. Na początek jak pewnie prawie wszyscy z Brewkita.
Mam nastepujące pytanie. Czy moge leżakowac piwo w piwnicy, gdzie jest ledwo 1-2'C?
Piwo to standardowy brewkit górnej fermantacji.
5 dni burzliwa, 6 dni cicha - to wszystko było w domu: 21'C.
Potem w butelki z łyżeczką cukru i jeszcze 3 dni w domu.
Następnie butelki poszły do piwnicy. Po 6 dniach w piwnicy otworzyłem dwie butelki na próbę.
Piwo bardzo smaczne, ale prawie zupelnie bez gazu i piany.
Wydawało mi się, że nagazowac już powinno przez te 3 dni w domu, nie wiem czy jest ok, czy jeszcze ma szansę nagazować itp.
Moje pytanka sa nastepujące:
1. czy gazuje przez te 3 dni w domu, czy też przez kolejne tygodnie ma jeszcze szansę?
2. Nie mam nigdzie wymarzonych kilkunastu stopni, Czy lepiej leżakować w 19-20'C w domu, czy lepiej w 1-2'C w garażu.
3. Jeśli lepiej w 19-20'C, to czy nie jest już za późno na przenoszenie z powrotem do domu?
4. czy drożdze górnej fermentacji umierają w 1'C czy tylko hibernują?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc, przeszukałem wcześniej internet, ale nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi na moje pytania.
Pozdrawiam,
Robert
Comment