IPA + ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • manek89
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.01
    • 7

    #1

    IPA + ekstrakt słodowy

    Witam.
    Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika manek89
    Witam.
    Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
    Oczywiście że więcej cukru , do spirytusu daje się dużo i zobacz jakiego ma kopa
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24006

      #3
      Anteks pomóż no człekowi a nie ironizuj. Zajmie tyle samo czasu.

      Po dodaniu dodatkowego cukru/glukozy piwo owszem będzie mocniejsze ale i bardziej alkoholowo-bimbrowe, nie będzie to szczyt smaku. Lepiej zrobić nieco mniej piwa jeśli wolisz żeby było bardziej esencjonalne.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        Anteks pomóż no człekowi a nie ironizuj. Zajmie tyle samo czasu.

        Po dodaniu dodatkowego cukru/glukozy piwo owszem będzie mocniejsze ale i bardziej alkoholowo-bimbrowe, nie będzie to szczyt smaku. Lepiej zrobić nieco mniej piwa jeśli wolisz żeby było bardziej esencjonalne.
        TAK JEST Panie Prezesie
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Oj Anteks nie unoś się...

          Manku: Piwowarzy nie lubią dodawać cukru - z jego udziałem powstają piwa pozbawione charakteru, płaskie, bezsmakowe.
          Masz brewkita IPA (jaka waga?) oraz 1,5kg ekstraktu? Ekstrakt chmielony, czy nie? Moim zdaniem możesz dodać z 200g cukru. Negatywnego wpływu na smak nie odczujesz, nieco podbijesz ekstrakt i do Ipy pasuje. Generalnie nie rozcieńczaj za bardzo - 18l będzie o 10% mocniejsze niż 20l...

          Edit - Łojej spóźniłem się
          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-01-31, 16:02.

          Comment

          • admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

            #6
            Lepiej dać więcej ekstraktu, piwo owszem będzie miało większość zawartość alkoholu ale i co najistotniejsze większą treściwość.

            Dodawanie cukru/glukozy do piwa jest celowe tylko w przypadku niektórych stylów, żeby spełnić ich wymogi.
            Moje piwo jest bezcenne.

            Schizma miodowa.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika manek89
              Witam.
              Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
              Nie wiem jakie piwa Tobie smakuja ale IPA to piwo raczej mocno chmielone .
              Chcąc otrzymać mocniejsze piwo możesz dać mniej wody . tak aby uzyskać 14-15 blg początkowego . Dla lepszego efektu smakowego użyj zamiast glukozy ekstraktu słodowego
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Aha - tego bittera jeszcze nie skreślaj - spróbuj go za miesiąc - będzie dużo smaczniejszy.

                Comment

                • manek89
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.01
                  • 7

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  Aha - tego bittera jeszcze nie skreślaj - spróbuj go za miesiąc - będzie dużo smaczniejszy.
                  Nie no jasna sprawa bitter oczywiście odczeka swoje i się wypije. Wiem też że cukier, czy glukoza nie są najlepszymi surowcami, dlatego postanowiłem użyć słodu. Słód jest nie chmielony w załączniku fotka tej puszki. IPA jest to puszka 1,7kg i słód 1,5kg. A np. jeżeli zamiast tych 1,5kg słodu i 200g cukru dał bym 2kg słodu wyjdzie na to samo tylko rozumiem że z lepszym efektem? Bo widziałem też 3kg puszkę tego słodu.
                  Attached Files

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Po pierwsze - to jest EKSTRAKT słodowy. Słód to takie ziarenka.

                    Moje zdanie jest takie: zrób po prostu brewkit 1,7kg + ekstrakt 1,5kg. Jeśli na pewno wolisz mocniejsze (i bardziej gorzkie) zrób 18l. Jeśli nie jesteś pewien zrób 20l.

                    Będzie Pan zadowolony...
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-01-31, 18:10.

                    Comment

                    • manek89
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.01
                      • 7

                      #11
                      OK dzięki, więc zrobię z mniejszą ilością wody. Dobrze że są na tym forum ludzie którzy rozumieją to że każdy ma kiedyś ten swój pierwszy raz i trzeba go w tych sprawach trochę uświadomić . Jeszcze raz dzięki.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Mar11111
                        Początki z brewkitem...
                        Mar11111
                        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                        2024-04-20, 14:46
                      • Grbuy
                        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                        Grbuy
                        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                        2023-11-30, 20:57
                      • o2w5n778
                        Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                        o2w5n778
                        Cześć!
                        Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                        2018-05-04, 21:05
                      • e-prezes
                        Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                        e-prezes
                        alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                        Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                        2024-12-03, 22:18
                      • Orzech1988
                        X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                        Orzech1988
                        Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                        Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                        2019-01-13, 21:23
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...