IPA + ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • manek89
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.01
    • 7

    IPA + ekstrakt słodowy

    Witam.
    Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika manek89 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam.
    Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
    Oczywiście że więcej cukru , do spirytusu daje się dużo i zobacz jakiego ma kopa
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23931

      #3
      Anteks pomóż no człekowi a nie ironizuj. Zajmie tyle samo czasu.

      Po dodaniu dodatkowego cukru/glukozy piwo owszem będzie mocniejsze ale i bardziej alkoholowo-bimbrowe, nie będzie to szczyt smaku. Lepiej zrobić nieco mniej piwa jeśli wolisz żeby było bardziej esencjonalne.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Anteks pomóż no człekowi a nie ironizuj. Zajmie tyle samo czasu.

        Po dodaniu dodatkowego cukru/glukozy piwo owszem będzie mocniejsze ale i bardziej alkoholowo-bimbrowe, nie będzie to szczyt smaku. Lepiej zrobić nieco mniej piwa jeśli wolisz żeby było bardziej esencjonalne.
        TAK JEST Panie Prezesie
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Oj Anteks nie unoś się...

          Manku: Piwowarzy nie lubią dodawać cukru - z jego udziałem powstają piwa pozbawione charakteru, płaskie, bezsmakowe.
          Masz brewkita IPA (jaka waga?) oraz 1,5kg ekstraktu? Ekstrakt chmielony, czy nie? Moim zdaniem możesz dodać z 200g cukru. Negatywnego wpływu na smak nie odczujesz, nieco podbijesz ekstrakt i do Ipy pasuje. Generalnie nie rozcieńczaj za bardzo - 18l będzie o 10% mocniejsze niż 20l...

          Edit - Łojej spóźniłem się
          Last edited by Seta; 2010-01-31, 16:02.

          Comment

          • admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

            #6
            Lepiej dać więcej ekstraktu, piwo owszem będzie miało większość zawartość alkoholu ale i co najistotniejsze większą treściwość.

            Dodawanie cukru/glukozy do piwa jest celowe tylko w przypadku niektórych stylów, żeby spełnić ich wymogi.
            Moje piwo jest bezcenne.

            Schizma miodowa.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika manek89 Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam.
              Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
              Nie wiem jakie piwa Tobie smakuja ale IPA to piwo raczej mocno chmielone .
              Chcąc otrzymać mocniejsze piwo możesz dać mniej wody . tak aby uzyskać 14-15 blg początkowego . Dla lepszego efektu smakowego użyj zamiast glukozy ekstraktu słodowego
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Aha - tego bittera jeszcze nie skreślaj - spróbuj go za miesiąc - będzie dużo smaczniejszy.

                Comment

                • manek89
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.01
                  • 7

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Aha - tego bittera jeszcze nie skreślaj - spróbuj go za miesiąc - będzie dużo smaczniejszy.
                  Nie no jasna sprawa bitter oczywiście odczeka swoje i się wypije. Wiem też że cukier, czy glukoza nie są najlepszymi surowcami, dlatego postanowiłem użyć słodu. Słód jest nie chmielony w załączniku fotka tej puszki. IPA jest to puszka 1,7kg i słód 1,5kg. A np. jeżeli zamiast tych 1,5kg słodu i 200g cukru dał bym 2kg słodu wyjdzie na to samo tylko rozumiem że z lepszym efektem? Bo widziałem też 3kg puszkę tego słodu.
                  Attached Files

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Po pierwsze - to jest EKSTRAKT słodowy. Słód to takie ziarenka.

                    Moje zdanie jest takie: zrób po prostu brewkit 1,7kg + ekstrakt 1,5kg. Jeśli na pewno wolisz mocniejsze (i bardziej gorzkie) zrób 18l. Jeśli nie jesteś pewien zrób 20l.

                    Będzie Pan zadowolony...
                    Last edited by Seta; 2010-01-31, 18:10.

                    Comment

                    • manek89
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.01
                      • 7

                      #11
                      OK dzięki, więc zrobię z mniejszą ilością wody. Dobrze że są na tym forum ludzie którzy rozumieją to że każdy ma kiedyś ten swój pierwszy raz i trzeba go w tych sprawach trochę uświadomić . Jeszcze raz dzięki.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X