IPA + ekstrakt słodowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • manek89
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.01
    • 7

IPA + ekstrakt słodowy

Witam.
    Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika manek89 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam.
    Jestem świeży w temacie i chciał bym prosić o poradę. Chodzi o to, że wczoraj zlałem swoje pierwsze piwko do butelek. Był to Bitter Coopersa + glukoza. I kiedy kosztowałem to wydaje mi się że piwo jest trochę słabe (lubię piwa mocniejsze ok. 6%). Mam zamiar zrobić kolejne piwko wybór padł na India Pale Ale + ekstrakt słodowy w syropie, taki czeski, puszka 1,5kg. I teraz chciałbym się dowiedzieć jak zrobić to piwko tak żeby miało ok. 6%? Czy jest to tak jak z winem że im więcej damy cukru tym będzie mocniejsze? Czy jest zupełnie inaczej. Do dyspozycji mam jeszcze kilogram glukozy.
    Oczywiście że więcej cukru , do spirytusu daje się dużo i zobacz jakiego ma kopa
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

Anteks pomóż no człekowi a nie ironizuj. Zajmie tyle samo czasu.

Po dodaniu dodatkowego cukru/glukozy piwo owszem będzie mocniejsze ale i bardziej alkoholowo-bimbrowe, nie będzie to szczyt smaku. Lepiej zrobić nieco mniej piwa jeśli wolisz żeby było bardziej esencjonalne.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Anteks pomóż no człekowi a nie ironizuj. Zajmie tyle samo czasu.

Po dodaniu dodatkowego cukru/glukozy piwo owszem będzie mocniejsze ale i bardziej alkoholowo-bimbrowe, nie będzie to szczyt smaku. Lepiej zrobić nieco mniej piwa jeśli wolisz żeby było bardziej esencjonalne.
        TAK JEST Panie Prezesie

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Oj Anteks nie unoś się...

Manku: Piwowarzy nie lubią dodawać cukru - z jego udziałem powstają piwa pozbawione charakteru, płaskie, bezsmakowe.
          Masz brewkita IPA (jaka waga?) oraz 1,5kg ekstraktu? Ekstrakt chmielony, czy nie? Moim zdaniem możesz dodać z 200g cukru. Negatywnego wpływu na smak nie odczujesz, nieco podbijesz ekstrakt i do Ipy pasuje. Generalnie nie rozcieńczaj za bardzo - 18l będzie o 10% mocniejsze niż 20l...

Edit - Łojej spóźniłem się
          Last edited by Seta; 2010-01-31, 16:02.

Comment

• admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

Lepiej dać więcej ekstraktu, piwo owszem będzie miało większość zawartość alkoholu ale i co najistotniejsze większą treściwość.

Dodawanie cukru/glukozy do piwa jest celowe tylko w przypadku niektórych stylów, żeby spełnić ich wymogi.
            Moje piwo jest bezcenne.

Schizma miodowa.

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika manek89 Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam.
              Nie wiem jakie piwa Tobie smakuja ale IPA to piwo raczej mocno chmielone .
              Chcąc otrzymać mocniejsze piwo możesz dać mniej wody . tak aby uzyskać 14-15 blg początkowego . Dla lepszego efektu smakowego użyj zamiast glukozy ekstraktu słodowego

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Aha - tego bittera jeszcze nie skreślaj - spróbuj go za miesiąc - będzie dużo smaczniejszy.

Comment

• manek89
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.01
                  • 7

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Aha - tego bittera jeszcze nie skreślaj - spróbuj go za miesiąc - będzie dużo smaczniejszy.
                  Nie no jasna sprawa bitter oczywiście odczeka swoje i się wypije. Wiem też że cukier, czy glukoza nie są najlepszymi surowcami, dlatego postanowiłem użyć słodu. Słód jest nie chmielony w załączniku fotka tej puszki. IPA jest to puszka 1,7kg i słód 1,5kg. A np. jeżeli zamiast tych 1,5kg słodu i 200g cukru dał bym 2kg słodu wyjdzie na to samo tylko rozumiem że z lepszym efektem? Bo widziałem też 3kg puszkę tego słodu.
                  Attached Files

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Po pierwsze - to jest EKSTRAKT słodowy. Słód to takie ziarenka.

Moje zdanie jest takie: zrób po prostu brewkit 1,7kg + ekstrakt 1,5kg. Jeśli na pewno wolisz mocniejsze (i bardziej gorzkie) zrób 18l. Jeśli nie jesteś pewien zrób 20l.

Będzie Pan zadowolony...
                    Last edited by Seta; 2010-01-31, 18:10.

Comment

• manek89
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.01
                      • 7

OK dzięki, więc zrobię z mniejszą ilością wody. Dobrze że są na tym forum ludzie którzy rozumieją to że każdy ma kiedyś ten swój pierwszy raz i trzeba go w tych sprawach trochę uświadomić . Jeszcze raz dzięki.

Comment

Przetwarzanie...
                      X