Warka stoi siedem dni na burzliwej, ładnie się pieniło, teraz piana opadła, Blg spadło o 1/4, ale na powierzchni piwa jest zawiesina/kożuch bardzo gęsty chyba z drożdży. Czy pomimo tego kożucha zlać to na cichą?
czy zlewac na cichą?
Collapse
X
-
Przetrzymaj kilka dni po zakończeniu burzliwej (tak z 5 dni), potem rozlewaj i baaaaardzo długo leżakuj. Po pół roku masz super piwo, bez ryzyka zakażenia. 'Cicha' jest potrzebna jak wrzód na wiesz czym, zwiększasz ryzyko zakażenia, bez wymiernych efektów.Comment
-
Przetrzymaj kilka dni po zakończeniu burzliwej (tak z 5 dni), potem rozlewaj i baaaaardzo długo leżakuj. Po pół roku masz super piwo, bez ryzyka zakażenia. 'Cicha' jest potrzebna jak wrzód na wiesz czym, zwiększasz ryzyko zakażenia, bez wymiernych efektów.Comment
-
Może najpierw się dowiedzmy, jakie to piwo?Comment
-
Pierwsza moja warka, według planu miało być Pale Ale 12 Blg, drożdże Safale US-05. Będzie troszkę odmienne od stylu ponieważ Blg wyszło 16 - za mało wody przy wysładzaniu, wykipiało przy chmieleniu, no i zdecydowanie za dużo odparowało przy gotowaniu (człowiek uczy się na błędach).
Wracając do kożucha, przedwczoraj opadł na dno i wczoraj zlałem na cichą. W sobotę butelkowanie i tu mam jeszcze pytanie - do refermentacji cukier, glukoza, ekstrakt słodowy?Comment
-
Trzeba było rozcieńczyć w fermentorze.
Do refermentacji co chcesz, wsio ryba, różnic nie ma.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Jak już zlałeś na cichą, to zabutelkuj w sobotę, ale za tydzień. 3 dni cichej to takie nieco bez sensu jest, nie sklaruje się. Do ilu blg Ci odfermentowało z tych 16?Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
Pozdrawiam
Sent from my...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment