czy zlewac na cichą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • roto
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 60

    czy zlewac na cichą?

    Warka stoi siedem dni na burzliwej, ładnie się pieniło, teraz piana opadła, Blg spadło o 1/4, ale na powierzchni piwa jest zawiesina/kożuch bardzo gęsty chyba z drożdży. Czy pomimo tego kożucha zlać to na cichą?
  • josefik
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.05
    • 386

    #2
    staraj się przelewać bez tych farfocli.

    Comment

    • sebanek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.02
      • 178

      #3
      Jeśli blg spadło o 1/4 to chyba jest jakiś problem.
      Jakie to piwo, jak zacierane, jakie drożdże, w jakiej temp fermentuje?
      Last edited by sebanek; 2010-02-21, 11:58.

      Comment

      • roto
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.11
        • 60

        #4
        sorki, oczywiście blg spadło do 1/4 wartości początkowej.

        Comment

        • Fredd00
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 88

          #5
          Przetrzymaj kilka dni po zakończeniu burzliwej (tak z 5 dni), potem rozlewaj i baaaaardzo długo leżakuj. Po pół roku masz super piwo, bez ryzyka zakażenia. 'Cicha' jest potrzebna jak wrzód na wiesz czym, zwiększasz ryzyko zakażenia, bez wymiernych efektów.

          Comment

          • ados
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.12
            • 94

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedzi
            Przetrzymaj kilka dni po zakończeniu burzliwej (tak z 5 dni), potem rozlewaj i baaaaardzo długo leżakuj. Po pół roku masz super piwo, bez ryzyka zakażenia. 'Cicha' jest potrzebna jak wrzód na wiesz czym, zwiększasz ryzyko zakażenia, bez wymiernych efektów.
            Ja bym był ostrożny z takimi tezami i poradami.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Może najpierw się dowiedzmy, jakie to piwo?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • roto
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.11
                • 60

                #8
                Pierwsza moja warka, według planu miało być Pale Ale 12 Blg, drożdże Safale US-05. Będzie troszkę odmienne od stylu ponieważ Blg wyszło 16 - za mało wody przy wysładzaniu, wykipiało przy chmieleniu, no i zdecydowanie za dużo odparowało przy gotowaniu (człowiek uczy się na błędach ).
                Wracając do kożucha, przedwczoraj opadł na dno i wczoraj zlałem na cichą. W sobotę butelkowanie i tu mam jeszcze pytanie - do refermentacji cukier, glukoza, ekstrakt słodowy?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Trzeba było rozcieńczyć w fermentorze.

                  Do refermentacji co chcesz, wsio ryba, różnic nie ma.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • roto
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.11
                    • 60

                    #10
                    Nie napisałem jeszcze ze przez w/w "przygody" wyszło 14 litrów zamiast planowanych 20.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Trzeba było rozcieńczyć w fermentorze.
                    Rozumiem że jeszcze przed zadaniem drożdży mogłem dolać przegotowanej, ostudzonej wody, do zamierzonego 20l lub 12 Blg?

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Tak można zrobić.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Jak już zlałeś na cichą, to zabutelkuj w sobotę, ale za tydzień. 3 dni cichej to takie nieco bez sensu jest, nie sklaruje się. Do ilu blg Ci odfermentowało z tych 16?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • roto
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.11
                          • 60

                          #13
                          do 4 Blg.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X