Warka stoi siedem dni na burzliwej, ładnie się pieniło, teraz piana opadła, Blg spadło o 1/4, ale na powierzchni piwa jest zawiesina/kożuch bardzo gęsty chyba z drożdży. Czy pomimo tego kożucha zlać to na cichą?
czy zlewac na cichą?
Collapse
X
-
Przetrzymaj kilka dni po zakończeniu burzliwej (tak z 5 dni), potem rozlewaj i baaaaardzo długo leżakuj. Po pół roku masz super piwo, bez ryzyka zakażenia. 'Cicha' jest potrzebna jak wrzód na wiesz czym, zwiększasz ryzyko zakażenia, bez wymiernych efektów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fredd00 Wyświetlenie odpowiedziPrzetrzymaj kilka dni po zakończeniu burzliwej (tak z 5 dni), potem rozlewaj i baaaaardzo długo leżakuj. Po pół roku masz super piwo, bez ryzyka zakażenia. 'Cicha' jest potrzebna jak wrzód na wiesz czym, zwiększasz ryzyko zakażenia, bez wymiernych efektów.
Comment
-
-
Może najpierw się dowiedzmy, jakie to piwo?
Comment
-
-
Pierwsza moja warka, według planu miało być Pale Ale 12 Blg, drożdże Safale US-05. Będzie troszkę odmienne od stylu ponieważ Blg wyszło 16 - za mało wody przy wysładzaniu, wykipiało przy chmieleniu, no i zdecydowanie za dużo odparowało przy gotowaniu (człowiek uczy się na błędach ).
Wracając do kożucha, przedwczoraj opadł na dno i wczoraj zlałem na cichą. W sobotę butelkowanie i tu mam jeszcze pytanie - do refermentacji cukier, glukoza, ekstrakt słodowy?
Comment
-
-
Trzeba było rozcieńczyć w fermentorze.
Do refermentacji co chcesz, wsio ryba, różnic nie ma.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Nie napisałem jeszcze ze przez w/w "przygody" wyszło 14 litrów zamiast planowanych 20.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTrzeba było rozcieńczyć w fermentorze.
Comment
-
-
Jak już zlałeś na cichą, to zabutelkuj w sobotę, ale za tydzień. 3 dni cichej to takie nieco bez sensu jest, nie sklaruje się. Do ilu blg Ci odfermentowało z tych 16?
Comment
-
Comment