Podczas warzenia, na powierzchni brzeczki pojawiają się ścięte białka (taka gęsta, zbita, mała pianka). Jakoś tak podświadomie zdejmuję je łychą. Ale w końcu zacząłem się zastanawiać czy one wogóle powinny się pojawiać, bo jakoś nie znalazłem wątku na ten temat. Może coś nie tak u mnie z zacieraniem albo filtracją A jeśli tak ma być, to czy powinienem je zbierać?
Ścięte białka na powierzchni brzeczki podczas warzenia
Collapse
X
-
Pozwolę sobie zacytować wiki piwo.org:
Przełom
Osad złożony głównie z białek i garbników wytrącający się w postaci kłaczków w trakcie gotowania brzeczki z chmielem. Dobry przełom to obecność dużych, zwartych kłaczków pływających w klarownej brzeczce. Przełom zwany jest też osadem gorącym. Po schłodzeniu brzeczki należy oddzielić jak największą ilość osadów, gdyż negatywnie wpływają one na trwałość piwa.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziPodczas warzenia, na powierzchni brzeczki pojawiają się ścięte białka (taka gęsta, zbita, mała pianka). Jakoś tak podświadomie zdejmuję je łychą. Ale w końcu zacząłem się zastanawiać czy one wogóle powinny się pojawiać, bo jakoś nie znalazłem wątku na ten temat. Może coś nie tak u mnie z zacieraniem albo filtracją A jeśli tak ma być, to czy powinienem je zbierać?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ja zbieram te wszystkie syfy. Nieraz jak mam duzy przełom i białka się zbijaja w grube frakcje, takię gabczaste twory, to wyławiam je łyżką. Zawsze to lepiej gdy podczas dekantacji jest tego mniej na dnie gara.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziPierwsza warka z zacieraniem ?
Dzięki za odpowiedzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziNo nie pierwsza, dwudziesta! Na początku po prostu to zbagatelizowałem, a potem tak już zostało
Dzięki za odpowiedzi.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziPo 20 warka pytasz o przełom
Ale to chyba nic w porównaniu do wyczynu mojej koleżanki, która na piątym roku studiów w Szczecinie pojęła, że Szczecin nie leży nad morzemLast edited by sebanek; 2010-02-25, 22:33.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziNo tak wyszło.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzijuż się boje o co możesz zapytać przy 100 warce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziJa też
My, domowi piwowarzy, samouki, nigdy nie wiemy, co przeoczyliśmy na naszej skomplikowanej ścieżce edukacji piwowarskiej - grunt, to pytać, nigdy nie jest za późno
Comment
-
-
Zmobilizowany ową własną w pewnym sensie kompromitacją, poszukałem wątków o przełomie. I wcale nie ma tego aż tak dużo!
No ale teraz każdy "przyszły doświadczony" jak w pisze w wyszukiwarkę "ścięte białka" to od razu się dowie co to przełom
Comment
-
-
To zależy. Jak jest drobny to go nie wyłowisz.
Takie grube gąbki żadko mi się zdarzają.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment