Ścięte białka na powierzchni brzeczki podczas warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    Ścięte białka na powierzchni brzeczki podczas warzenia

    Podczas warzenia, na powierzchni brzeczki pojawiają się ścięte białka (taka gęsta, zbita, mała pianka). Jakoś tak podświadomie zdejmuję je łychą. Ale w końcu zacząłem się zastanawiać czy one wogóle powinny się pojawiać, bo jakoś nie znalazłem wątku na ten temat. Może coś nie tak u mnie z zacieraniem albo filtracją A jeśli tak ma być, to czy powinienem je zbierać?
    Last edited by sebanek; 2010-02-25, 21:32.
  • cyoorka
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.03
    • 338

    #2
    Pozwolę sobie zacytować wiki piwo.org:
    Przełom
    Osad złożony głównie z białek i garbników wytrącający się w postaci kłaczków w trakcie gotowania brzeczki z chmielem. Dobry przełom to obecność dużych, zwartych kłaczków pływających w klarownej brzeczce. Przełom zwany jest też osadem gorącym. Po schłodzeniu brzeczki należy oddzielić jak największą ilość osadów, gdyż negatywnie wpływają one na trwałość piwa.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
      Podczas warzenia, na powierzchni brzeczki pojawiają się ścięte białka (taka gęsta, zbita, mała pianka). Jakoś tak podświadomie zdejmuję je łychą. Ale w końcu zacząłem się zastanawiać czy one wogóle powinny się pojawiać, bo jakoś nie znalazłem wątku na ten temat. Może coś nie tak u mnie z zacieraniem albo filtracją A jeśli tak ma być, to czy powinienem je zbierać?
      Pierwsza warka z zacieraniem ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Ja zbieram te wszystkie syfy. Nieraz jak mam duzy przełom i białka się zbijaja w grube frakcje, takię gabczaste twory, to wyławiam je łyżką. Zawsze to lepiej gdy podczas dekantacji jest tego mniej na dnie gara.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • sebanek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.02
          • 178

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Pierwsza warka z zacieraniem ?
          No nie pierwsza, dwudziesta! Na początku po prostu to zbagatelizowałem, a potem tak już zostało
          Dzięki za odpowiedzi.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
            No nie pierwsza, dwudziesta! Na początku po prostu to zbagatelizowałem, a potem tak już zostało
            Dzięki za odpowiedzi.
            Po 20 warka pytasz o przełom
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • sebanek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.02
              • 178

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Po 20 warka pytasz o przełom
              No tak wyszło.
              Ale to chyba nic w porównaniu do wyczynu mojej koleżanki, która na piątym roku studiów w Szczecinie pojęła, że Szczecin nie leży nad morzem
              Last edited by sebanek; 2010-02-25, 22:33.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
                No tak wyszło.
                już się boje o co możesz zapytać przy 100 warce
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • sebanek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.02
                  • 178

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  już się boje o co możesz zapytać przy 100 warce
                  Ja też

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja też
                    Proponuję pytanie do setnej warki: Czy fermentacja pilsa niemieckiego w temperaturze 20 stopni to duży błąd?


                    My, domowi piwowarzy, samouki, nigdy nie wiemy, co przeoczyliśmy na naszej skomplikowanej ścieżce edukacji piwowarskiej - grunt, to pytać, nigdy nie jest za późno
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • sebanek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.02
                      • 178

                      #11
                      Zmobilizowany ową własną w pewnym sensie kompromitacją, poszukałem wątków o przełomie. I wcale nie ma tego aż tak dużo!
                      No ale teraz każdy "przyszły doświadczony" jak w pisze w wyszukiwarkę "ścięte białka" to od razu się dowie co to przełom

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sebanek
                        Ale to chyba nic w porównaniu do wyczynu mojej koleżanki, która na piątym roku studiów w Szczecinie pojęła, że Szczecin nie leży nad morzem
                        Czyżby blondynka?

                        Comment

                        • sebanek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.02
                          • 178

                          #13
                          No właśnie, że brunetka, nawet się nie farbowała na blond!

                          Comment

                          • sebanek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.02
                            • 178

                            #14
                            A wracając do sedna sprawy, to rozumiem że praktyka jacera, czyli wyławianie tego ... "przełomu" jest właściwa?
                            Last edited by sebanek; 2010-02-26, 20:26.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              To zależy. Jak jest drobny to go nie wyłowisz.

                              Takie grube gąbki żadko mi się zdarzają.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X