Chlebowy posmak piwa - czym uzyskać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

    #1

    Chlebowy posmak piwa - czym uzyskać?

    Zamierzam zrobić niedługo swoja trzecią warkę i zainspirował mnie opis jednego ze słodów: "nadaje piwu mocny smak pieczonego chleba, orzechów i owoców"
    Jak można spotęgować ten smak pieczonego chleba, żeby było czuć bardziej chlebem niż orzechami i owocami?
    czy można np podczas chmielenia dodać skórki chleba(oczywiście je potem wyjąć:) ?
    Nie spowoduje to że będę musiał całe piwo wylać do kanalizy?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Chcesz chleb czy piwo
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak
    : "nadaje piwu mocny smak pieczonego chleba, orzechów i owoców"
    J
    może dać więcej tego ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pysiak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 19

      #3
      Ale, chodzi też o to żeby jak najmniej było czuć te orzechy i owoce.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Też mi chodzi taki pomysł ale raczej dodam po prostu jakiegoś razowca do zacierania. W chlebie jest nie rozłożona skrobia a to może popsuć piwo. Trzeba chlebek zatrzeć.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • pysiak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.11
          • 19

          #5
          Czyli zacieranie załatwi sprawę ewentualnego zepsucia piwa? Trzeba by jeszcze dobrać temperaturę w jakiej będzie się zacierać. Ja planuje dodać same skórki z 5-6 skibek jakiegoś ciemnego chleba na 20l piwa, albo nie ryzykować i zrobić warkę eksperymentalną (5l i wtedy z 2 skibek). Pożyjemy-zobaczymy.

          Prosiłbym osoby bardziej doświadczone/mające wiedzę o spożywce o ew. uwagi

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Trzeba zrobić piwo z całości monachijskiego typ II

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #7
              Kiedyś, w epoce górniaków robiłem takiego Ale wg przepisu ze strony BA.
              Epoka górniaków się skończyła, a tego piwa jeszcze kilka butelek stoi.

              Z ciekawości otworzyłem niedawno butelkę i poraził mnie smak razowego chleba.
              Nadmieniam że stało to tak ze 2-3 lata.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Jadrníček, Náměšťák 12%
                darekd
                Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

                Więcej o browarze:
                https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
                2024-11-02, 00:06
              • darekd
                Český Brod, Ležák 12°
                darekd
                Historyczny browar w środkowych Czechach, który znowu warzy. Trwał tam jakiś zastój remontowy, bo o otwarciu słyszałem 10 lat temu. Potem cisza i tak po cichu zaczęli warzyć chyba w 2013 i chyba nadal się powoli rozkręcają. Fajnie, że takie miejsce zostało wskrzeszone.

                www.pivovar-cesk...
                2022-07-14, 23:48
              • darekd
                Kamenice nad Lipou, Kamenická 12
                darekd
                Světlý ležák, 12,5% ekstr., 5,2% alk., 38 IBU

                Bez filtracji i pasteryzacji
                https://www.pivovar-kamenice.cz/produkt/kamenicka-12

                Aromat – ziołowy chmiel, lekkie drożdże, trochę chleba
                Piana – wysoka, gęsta, trwała, zostaje na szkle
                Barwa – lekko zamglone
                ...
                2022-01-28, 23:08
              • darekd
                Knoblach, Hell
                darekd
                Górna Frankonia (okolice Bamberga).

                4,9% alk.

                Aromat - słodowo, wyraźne suszone ziarno
                Piana - wysok
                a, trwała, zostaje trochę na szkle
                Barwa - słomkowo-złota, klarowna
                Wysycenie - średnie, musujące
                Smak - słodowy ze tonami suszonego...
                2021-09-30, 21:59
              • darekd
                ?, Fürst Pückler Pilsner
                darekd
                Nie wiem niestety, gdzie uwarzono to piwo. Wiem natomiast, że jest związane z odnawianym browarem w Bad Muskau przy polskiej granicy, który jest częścią przepięknego zespołu parkowo-pałacowego (park Mużakowski) związanego bardzo barwaną postacią Hermanna von Pückler-Muskau:

                https://pl....
                2021-09-13, 22:48
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...