Chlebowy posmak piwa - czym uzyskać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

    Chlebowy posmak piwa - czym uzyskać?

    Zamierzam zrobić niedługo swoja trzecią warkę i zainspirował mnie opis jednego ze słodów: "nadaje piwu mocny smak pieczonego chleba, orzechów i owoców"
    Jak można spotęgować ten smak pieczonego chleba, żeby było czuć bardziej chlebem niż orzechami i owocami?
    czy można np podczas chmielenia dodać skórki chleba(oczywiście je potem wyjąć:) ?
    Nie spowoduje to że będę musiał całe piwo wylać do kanalizy?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Chcesz chleb czy piwo
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak Wyświetlenie odpowiedzi
    : "nadaje piwu mocny smak pieczonego chleba, orzechów i owoców"
    J
    może dać więcej tego ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pysiak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 19

      #3
      Ale, chodzi też o to żeby jak najmniej było czuć te orzechy i owoce.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Też mi chodzi taki pomysł ale raczej dodam po prostu jakiegoś razowca do zacierania. W chlebie jest nie rozłożona skrobia a to może popsuć piwo. Trzeba chlebek zatrzeć.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • pysiak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.11
          • 19

          #5
          Czyli zacieranie załatwi sprawę ewentualnego zepsucia piwa? Trzeba by jeszcze dobrać temperaturę w jakiej będzie się zacierać. Ja planuje dodać same skórki z 5-6 skibek jakiegoś ciemnego chleba na 20l piwa, albo nie ryzykować i zrobić warkę eksperymentalną (5l i wtedy z 2 skibek). Pożyjemy-zobaczymy.

          Prosiłbym osoby bardziej doświadczone/mające wiedzę o spożywce o ew. uwagi

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Trzeba zrobić piwo z całości monachijskiego typ II

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #7
              Kiedyś, w epoce górniaków robiłem takiego Ale wg przepisu ze strony BA.
              Epoka górniaków się skończyła, a tego piwa jeszcze kilka butelek stoi.

              Z ciekawości otworzyłem niedawno butelkę i poraził mnie smak razowego chleba.
              Nadmieniam że stało to tak ze 2-3 lata.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X