Nietypowe pytanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zipkeczup
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.07
    • 215

    #1

    Nietypowe pytanie

    W przyszłym tygodniu chciałbym rozpocząć warzenie swojego pierwszego piwa. Przeczytałem forum od przodu i od tyłu. Chciałbym mimo wszystko poprosić jakiegoś doświadczonego kolegę o pomoc. Nie będę owijał w bawełnę, chciałbym poprosić kogoś o numer telefonu (żeby w razie potrzeby zadzwonić i zapytać co i jak) i zrobić piwo w konkretny jeden sposób, jaki dana osoba to robi. Z nadzieją czekam na odzew. Z góry dziękuję.
    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Dzwoń, byle nie w nocy i bladym świtem Numer telefonu na samym dole.

    No, chyba, że musi to być kolega, bo ja jestem koleżanka
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • zipkeczup
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.07
      • 215

      #3
      Szybkie pytanie - okazało się, że kranik na uszczelce jest delikatnie nieszczelny, co 5 min. zbiera się pod nim malutka kropelka... Co robić?
      Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        nic, zaschnie to się zasklepi.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Zawsze można zlizać.

          Comment

          • zipkeczup
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.07
            • 215

            #6
            Minęło 27h od dosypania drożdży w temp 26 C i w ogóle nie bulgocze. Trochę mnie to martwi, bo gdyby bulgotało, byłby znak, że coś się na pewno dzieje...
            Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

            Comment

            • kloss
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 2526

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zipkeczup
              Minęło 27h od dosypania drożdży w temp 26 C i w ogóle nie bulgocze. Trochę mnie to martwi, bo gdyby bulgotało, byłby znak, że coś się na pewno dzieje...
              Nie wiem, co rozumiesz jako bulgotanie. Jeżeli oczekujesz czegoś w stylu gotującej się wody to niekoniecznie.Normalnie pojawiają się delikatne bąbelki a potem z tych bąbelków tworzy się kożuszek piany.
              Pytanie, czy poddałeś drożdże rehydratacji?

              Comment

              • zipkeczup
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.07
                • 215

                #8
                Miałem na myśli to, że nic nie ulatuje przez rurkę od fermentatora. Drożdże zgodnie z instrukcją w brewkicie po prostu wsypałem do brzeczki.
                Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Zmierz blg, popatrz czy masz pianę. Bulgotanie będzie tylko wtedy gdy wszystko masz extra szczelne. Trochę za ciepło masz...

                  Comment

                  • zipkeczup
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.07
                    • 215

                    #10
                    Temperatura utrzymuje się cały czas w granicach 21 - 22 stopni. Myślę, że jest optymalna. Dziś już nie będę tam grzebać, sprawdzę jutro. Co do szczelności, no to może rzeczywiście na 100% może nie być szczelne.
                    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                    Comment

                    • zipkeczup
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.07
                      • 215

                      #11
                      Otworzyłem jednak Jest piana, delikatnie musuje.
                      Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        No widzisz.
                        A jak masz 22*C to OK. Myślałem, że 26*C.

                        Comment

                        • zipkeczup
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.07
                          • 215

                          #13
                          26 było przy dosypaniu drożdży.
                          No więc mogę teraz już spokojnie położyć się spać.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez zipkeczup; 2010-03-16, 23:05.
                          Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                          Comment

                          • ziomal-111
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.09
                            • 288

                            #14
                            Widzę Zip żeś nerowy cHłopak. Ale nie ma co sie martwić. Ja popełniłem swoją pierwszą warkę w sobotę i czekałem aż 40 godzin żeby wreszcie ruszyło. Ale teraz juz jes ładna pianka
                            Wychodzi na to, że ruszyliśmy podobnie z naszymi dziewiczymi piwkami
                            Browar gawron to witaminy!!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ziomal-111
                              Wychodzi na to, że ruszyliśmy podobnie z naszymi dziewiczymi piwkami
                              No to mamy piwowarskie bliźniaki
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Shedao
                                Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                                Shedao
                                Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                                2025-01-07, 14:37
                              • Grbuy
                                Butelki 5L (kanister)
                                Grbuy
                                Witajcie! Mam pytanie ponieważ chciałbym nastawić swojego pierwszego brewkita, ale z uwagi że rzadko piję wręcz odświętnie chciałbym żeby był to trunek na specjalne okazje który będzie sobie stał gdzieś w zacisznym miejscu, z kolei te specjalne okazje to okazje w większym gronie. Tak...
                                2023-04-01, 14:41
                              • heckler
                                Czechy, Praha-Nové Město, Na Florenci 2139, Minipivovar Fuze
                                heckler
                                Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.

                                Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo
                                ...
                                2025-01-03, 11:51
                              • Piotr7
                                drożdże dla początkującego
                                Piotr7
                                Witam!
                                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                2024-12-09, 13:24
                              • Pancernik
                                Giedlarowa 278, Browar Zakarczmie
                                Pancernik
                                Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić .
                                Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
                                Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym...
                                2024-10-16, 09:13
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...