Nietypowe pytanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zipkeczup
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.07
    • 215

    Nietypowe pytanie

    W przyszłym tygodniu chciałbym rozpocząć warzenie swojego pierwszego piwa. Przeczytałem forum od przodu i od tyłu. Chciałbym mimo wszystko poprosić jakiegoś doświadczonego kolegę o pomoc. Nie będę owijał w bawełnę, chciałbym poprosić kogoś o numer telefonu (żeby w razie potrzeby zadzwonić i zapytać co i jak) i zrobić piwo w konkretny jeden sposób, jaki dana osoba to robi. Z nadzieją czekam na odzew. Z góry dziękuję.
    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Dzwoń, byle nie w nocy i bladym świtem Numer telefonu na samym dole.

    No, chyba, że musi to być kolega, bo ja jestem koleżanka
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • zipkeczup
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.07
      • 215

      #3
      Szybkie pytanie - okazało się, że kranik na uszczelce jest delikatnie nieszczelny, co 5 min. zbiera się pod nim malutka kropelka... Co robić?
      Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        nic, zaschnie to się zasklepi.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Zawsze można zlizać.

          Comment

          • zipkeczup
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.07
            • 215

            #6
            Minęło 27h od dosypania drożdży w temp 26 C i w ogóle nie bulgocze. Trochę mnie to martwi, bo gdyby bulgotało, byłby znak, że coś się na pewno dzieje...
            Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

            Comment

            • kloss
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 2526

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zipkeczup Wyświetlenie odpowiedzi
              Minęło 27h od dosypania drożdży w temp 26 C i w ogóle nie bulgocze. Trochę mnie to martwi, bo gdyby bulgotało, byłby znak, że coś się na pewno dzieje...
              Nie wiem, co rozumiesz jako bulgotanie. Jeżeli oczekujesz czegoś w stylu gotującej się wody to niekoniecznie.Normalnie pojawiają się delikatne bąbelki a potem z tych bąbelków tworzy się kożuszek piany.
              Pytanie, czy poddałeś drożdże rehydratacji?

              Comment

              • zipkeczup
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.07
                • 215

                #8
                Miałem na myśli to, że nic nie ulatuje przez rurkę od fermentatora. Drożdże zgodnie z instrukcją w brewkicie po prostu wsypałem do brzeczki.
                Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Zmierz blg, popatrz czy masz pianę. Bulgotanie będzie tylko wtedy gdy wszystko masz extra szczelne. Trochę za ciepło masz...

                  Comment

                  • zipkeczup
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.07
                    • 215

                    #10
                    Temperatura utrzymuje się cały czas w granicach 21 - 22 stopni. Myślę, że jest optymalna. Dziś już nie będę tam grzebać, sprawdzę jutro. Co do szczelności, no to może rzeczywiście na 100% może nie być szczelne.
                    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                    Comment

                    • zipkeczup
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.07
                      • 215

                      #11
                      Otworzyłem jednak Jest piana, delikatnie musuje.
                      Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        No widzisz.
                        A jak masz 22*C to OK. Myślałem, że 26*C.

                        Comment

                        • zipkeczup
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.07
                          • 215

                          #13
                          26 było przy dosypaniu drożdży.
                          No więc mogę teraz już spokojnie położyć się spać.
                          Last edited by zipkeczup; 2010-03-16, 23:05.
                          Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

                          Comment

                          • ziomal-111
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.09
                            • 288

                            #14
                            Widzę Zip żeś nerowy cHłopak. Ale nie ma co sie martwić. Ja popełniłem swoją pierwszą warkę w sobotę i czekałem aż 40 godzin żeby wreszcie ruszyło. Ale teraz juz jes ładna pianka
                            Wychodzi na to, że ruszyliśmy podobnie z naszymi dziewiczymi piwkami
                            Browar gawron to witaminy!!

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ziomal-111 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wychodzi na to, że ruszyliśmy podobnie z naszymi dziewiczymi piwkami
                              No to mamy piwowarskie bliźniaki
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X