Nietypowe pytanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zipkeczup
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.07
    • 215

    #31
    Nowe piwo.
    W piątek tydzień temu były 3 Blg.
    W poniedziałek było mniej więcej 2,2 Blg.
    Dzisiaj jest ok 1,8 Blg.
    Jutro chciałbym rozlewać (cicha w butelkach). Czy aby na pewno nie wybuchną?
    Ostatnia zmiana dokonana przez zipkeczup; 2010-11-12, 19:54.
    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

    Comment

    • zipkeczup
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.07
      • 215

      #32
      (oczywiście nie cicha, tylko refermentacja)
      Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

      Comment

      • zipkeczup
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.07
        • 215

        #33
        Wcześniej używałem pirosiarczynu i nie było czegoś takiego...
        Umyłem butelki, po czym użyłem pirosiarczynu. W czasie suszenia robi się jakiś biały osad. Nie wiem co mam z tym teraz zrobić. Teoretycznie jest on nieszkodliwy i mógłbym do tego rozlewać. A taka mała ilość nie zmieni smaku piwa. Czy znowu sam sobie odpowiedziałem na pytanie?
        Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

        Comment

        • zipkeczup
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.07
          • 215

          #34
          Piwo rozlane.
          Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

          Comment

          • radekam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 165

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zipkeczup
            Wcześniej używałem pirosiarczynu i nie było czegoś takiego...
            Umyłem butelki, po czym użyłem pirosiarczynu. W czasie suszenia robi się jakiś biały osad. Nie wiem co mam z tym teraz zrobić. Teoretycznie jest on nieszkodliwy i mógłbym do tego rozlewać. A taka mała ilość nie zmieni smaku piwa. Czy znowu sam sobie odpowiedziałem na pytanie?
            Spoko. Ma być ten osad.
            Wg mnie na smak nie wpływa.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

            Comment

            • zipkeczup
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.07
              • 215

              #36
              Nie wytrzymałem i spróbowałem pierwszą butelkę (4 dni po rozlewie). W smaku świetne, bardzo małe nasycenie gazem (jak na razie mam nadzieję). Zastanowił mnie tylko białoszarawy gęsty osad na dnie butelki. Sprawdziłem pozostałe butelki i ta sama sytuacja. Osad jest dość gęsty i nie da się go wzburzyć w butelce.
              Piwo to Ciemne Ale Cooper's Brewkit + Ekstrakt słodowy ciemny Cooper's + glukoza do refermentacji.
              Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zipkeczup
                Zastanowił mnie tylko białoszarawy gęsty osad na dnie butelki. Sprawdziłem pozostałe butelki i ta sama sytuacja. Osad jest dość gęsty i nie da się go wzburzyć w butelce.
                Jak nie robiłeś cichej to pewnie drożdże. Będzie dobrze. Następna butelka za miesiąc.

                Comment

                • Dziubson
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 93

                  #38
                  mam pytanie co do dodawania cukru do butelek, mam miarke i na miarce mam 0,5 to mam nabrać tyle cukru co sie tam zmieści i mam ew. nożem wyrównać zeby nei było jakis tam górek(zeby nie było za dużo):> bo spojrzałem to bardzo dużo tam cukru sie zmieści

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson
                    mam pytanie co do dodawania cukru do butelek, mam miarke i na miarce mam 0,5 to mam nabrać tyle cukru co sie tam zmieści i mam ew. nożem wyrównać zeby nei było jakis tam górek(zeby nie było za dużo):> bo spojrzałem to bardzo dużo tam cukru sie zmieści
                    Jak masz wagę kuchenną, to sobie zważ, wycyrkulujesz miarkę najdokładniej

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Shedao
                      Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                      Shedao
                      Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                      2025-01-07, 14:37
                    • Grbuy
                      Butelki 5L (kanister)
                      Grbuy
                      Witajcie! Mam pytanie ponieważ chciałbym nastawić swojego pierwszego brewkita, ale z uwagi że rzadko piję wręcz odświętnie chciałbym żeby był to trunek na specjalne okazje który będzie sobie stał gdzieś w zacisznym miejscu, z kolei te specjalne okazje to okazje w większym gronie. Tak...
                      2023-04-01, 14:41
                    • heckler
                      Czechy, Praha-Nové Město, Na Florenci 2139, Minipivovar Fuze
                      heckler
                      Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.

                      Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo
                      ...
                      2025-01-03, 11:51
                    • Piotr7
                      drożdże dla początkującego
                      Piotr7
                      Witam!
                      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                      2024-12-09, 13:24
                    • Pancernik
                      Giedlarowa 278, Browar Zakarczmie
                      Pancernik
                      Niby na liście jest, ale chyba nikt wcześniej nie opisał, pozwalam sobie więc to uczynić .
                      Giedlarowa to wieś w powiecie leżajskim, gdzie nieco na tyłach sklepu "Stokrotka" mieści się browar restauracyjny "Zakarczmie".
                      Lokalizacja trochę utajniona, bo w tym...
                      2024-10-16, 09:13
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...